Moldovenii vor comemora astăzi, printr-un marș al tăcerii, victimele torturii din comisariatele de poliție din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

În urmă cu șapte ani, zeci de mii de tineri nemulțumiți de victoria comuniștilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au ieșit în stradă pentru a denunța fraudarea scrutinului. Protestul spontan (tinerii s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socializare) a fost deturnat de forțe obscure, căpătând caracter violent. Președinția și Parlamentul au fost incendiate, iar în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, președintele de atunci, comunistul Vladimir Voronin, i-a ordonat ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, „să fie curățată piața de protestatari”.

Adevăr camuflat

Au fost mobilizate forțele speciale, care au folosit armele. Autoritățile au spus că s-a tras cu gloanțe oarbe, dar presa a demonstrat că a fost utilizată inclusiv muniție de război. Sute de tineri, inclusiv fete, au fost luați din stradă și din transportul public și duși în comisariatele de poliție, unde au fost torturați, maltratați fizic și judecați arbitrar. Oficial, s-a demonstrat că a fost ucisă o singură persoană – Valeriu Boboc, dar în zilele care au urmat au mai fost găsiți morți tinerii Maxim Canâșev, Radu Ciobanu și Ion Țâbulceac.

Autoritățile au încercat să ascundă inclusiv moartea lui Valeriu Boboc, invocând inițial faptul că acesta s-ar fi otrăvit cu un „gaz necunoscut”, dar expertiza imaginilor video, efectuată în România la solicitarea tatălui victimei, a demonstrat că cel care i-a aplicat lovitura fatală lui Boboc a fost polițistul Ion Perju. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare, numai că, înainte de pronunțarea sentinței, el a plecat nestingherit din sala de judecată și este de negăsit până în ziua de astăzi.

Principalii suspecți pur și simplu s-au mutat cu slujba la oligarh

La 30 iunie 2015, Curtea Supremă de Justiție l-a achitat pe Vladimir Botnari, care deținea funcția de șef al Comisariatului de Poliție Chișinău (unde s-au produs cele mai grave acte de tortură), iar ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, i-a aplicat doar o amendă. Dosarele altor coordonatori ai acțiunilor polițiștilor în timpul și după protestele din aprilie 2009 (Iacob Gumeniță, Petru Corduneanu și Dumitru Rusu) zac până în ziua de azi prin sertarele Curții de Apel, după ce au fost achitați de prima instanță.

După șapte ani de la tragicele evenimente, torționarii și cei în puterea cărora era efectuarea unei anchete independente au fost avansați: unii lucrează la Parlament și în alte instituții ale statului, alții au devenit avocați parlamentari, iar unul, care a avut un rol decisiv în coordonarea acțiunilor poliției în ziua protestelor violente, este astăzi șef al serviciului de pază personală a principalului oligarh al țării.

Voronin vrea să revină la Președinție

Comuniștii, împotriva cărora s-au ridicat în 2009 tinerii, se află tot în Parlament, doar că unii au schimbat partidul, iar șeful comuniștilor Vladimir Voronin a anunțat miercuri la TV că va candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Anterior acesta a declarat că, de când nu mai este președinte, afacerile fiului său, Oleg, merg tot mai prost. Apropo, la sfârșitul lunii septembrie 2010, Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunității deputatului Vladimir Voronin, pentru a fi cercetat penal în „Dosarul 7 aprilie”, sub acuzația de „neglijență în serviciu soldată cu moartea unui om”, dar deputații au respins solicitarea procurorilor.

„7 aprilie 2009 se va repeta”

Joi, 7 aprilie 2016, reprezentanți ai societății civile au venit în fața Parlamentului pentru a protesta. Acțiunea lor se numește: „7 aprilie – „justiția” care „re-naște”… monștri”. Ei vor să atenționeze autoritățile care au preluat guvernarea după evenimentele din aprilie 2009 că, prin hoție, justiție selectivă, corupție la nivel înalt și dosare neelucidate (legate de evenimentele din aprilie 2009), au irosit încrederea cetățenilor și au spulberat ultima speranță de revenire a țării la normalitate. Mai grav, pe fonul dezamăgirii societății în clasa politică pretins democratică și pro-europeană, riscul revenirii la putere a forțelor revanșarde pro-ruse este mai mare ca oricând.

 

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Arcadie Barbaroșie, guvernările care au venit în 2009, 2010 şi 2014 nu au făcut altceva decât să preia controlul asupra sistemului oligarhic instituit de comunişti - „să redirecţioneze fluxurile financiare spre conturile sau spre buzunarele lor... De fapt, banii nu veneau prin conturi, dar prin saci, genţi și plicuri”, a menţionat expertul. „Noi nici până astăzi nu cunoaştem care a fost rolul guvernării? De ce guvernarea nu şi-a onorat până acum obligaţiunile – nu a elucidat adevărul? Cine, până la urmă, este vinovat? Cine a ordonat să fie violate drepturile omului? Cum s-a ajuns la omoruri în stradă?”, s-a întrebat Barbaroșie.

În opinia jurnalistului Vitalie Cojocari, după șapte ani de la 7 aprilie 2009, constatăm că „Voronin s-a reîncarnat în Plahotniuc (oligarhul care finanțează PD – n.n.), fostul trezorier al clanului Voronin, PCRM s-a reîncarnat în PD”, iar fosta televiziune „NIT” controlată de regimul comunist s-a reîncarnat într-un concern de televiziuni aflate în slujba oligarhului-șef. Iată de ce, susține jurnalistul, „7 aprilie 2009 se va repeta. Vom avea şi alte revolte sângeroase. Altfel se pare că nu se poate. Neocomuniștii lui Plahotniuc, succesorul lui Voronin, nu acceptă să plece altfel”.

DW