A început campania electorală. Pe ambele maluri ale Nistrului. În timp ce pe malul drept făgăduințele electorale curg râuri, în stânga Nistrului (în regiunea transnistreană) unii oameni nici nu știu când sunt alegerile și cine sunt candidații.

                                Nistrul, văzut de pe podul de la Dubăsari / FOTO: Report.md

Capitala este împânzită de panouri electorale. Candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova promit râuri de lapte și miere: unul spune că va face să „crească” țara; altul - că ne va uni cu România; al treilea – să alegem „omul cuvântului” etc.

                                       Panouri electorale la Chișinău și Hâncești / FOTO: Report.md

Cum te îndepărtezi de capitală, febra prezidențialelor scade treptat, oamenii văzându-și de sărăcia lor. 

Ieșim din raionul Criuleni. La intrarea pe podul peste Nistru, tancul din dreapta ne amintește că intrăm pe un teritoriu ocupat. Militari cu armele în spate, se uită atent la autoturismele cu plăcuțe moldovenești de înmatriculare. Se saltă în vârfuri ca să vadă ce e în mașină.

                                 Tancul „pacificator” rus de pe podul de la Dubăsari / FOTO: Report.md

Trecem de punctul de control la intrarea în orașul Dubăsari. În acest orășel, oamenii nici nu au auzit de campania electorală. Ici-colo vezi câte un panou care îndeamnă cetățenii să fie fideli Rusiei.

Alături de orașul Dubăsari este satul Cocieri, localitate aflată în stânga Nistrului, dar sub jurisdicția autorităților moldovene. Preocupați de lucrările agricole de tomnă, unii locuitori nici nu au auzit de alegeri.

Grija zilei de mâine a Verei Basiul din Cocieri este să aibă ce mânca. Femeia nu știe când vor fi alegerile prezidențiale în Moldova. După ce a aflat că va avea posibilitatea să-și aleagă președintele în această lună, mătușa Vera a reacționat: „Dacă sunt alegeri, mă duc neapărat. Mă duc de fiecare dată când mă cheamă la votare”, spune femeia.

                            Vera Basiul din Cocieri, fără curent de două decenii / FOTO: Report.md

Ea a spus că va vota oricum, chiar dacă nu știe nici câți candidați sunt, nici cine sunt aceștia. Întrebată cum va vota dacă nu știe cine sunt candidații și ce își propun aceștia, femeia a răspuns: „O să întreb vecinii, că ei se uită la televizor”. (...) „Am pașaport transnistrean. Cu el merg în Rusia. Dar am și de-al nostru, moldovenesc. Votez și pentru Moldova și pentru Transnistria. Ce să fac, dacă trebuie. Întreb ba de unul, ba de altul și ei îmi spun pentru cine să votez. Nu mă iscălesc („nu semnez” – n.n.) pe foaie până nu mi se spune pentru cine să votez”, ne-a spus Vera Basiul.

Candidații care râvnesc la fotoliul de președinte nu știu cum supraviețuiește tanti Vera. La cei 65 de ani pe care îi are, mai mult de două decenii trăiește fără lumină și fără gaze naturale. Frigiderul, aragazul, televizorul sau radioul sunt electrocasnice pe care le vede doar la vecini. 

Întrebată de la ce posturi de televiziune și radio se informează sau ce ziare citește, femeia a lăsat ochii în jos: „Nu am gaz, nu am lumină. Nu am televizor, radio. Mai mult de douăzeci de ani trăiesc fără lumină. Vara fac mâncare la un cotlonaș afară, dar acum, când s-a răcit, am sobă. Am o bucățică de pensie... Am lucrat croitoreasă și primesc 1300 de lei. Nu am frigider, nici aragaz. Din pensie cumpăr macaroane și crupe”, menționează femeia. Întrebată cât de des consumă carne, tanti Vera a început să râdă. „Doamne, i-am uitat și gustul. Aseară am făcut un ceaun cu cartofi și îmi ajunge pe două zile. Poate chiar pentru trei zile. Mâine mă gândesc să-mi fac supă cu macaroane și cartofi”.

Femeia scoate din buzunar o rețetă medicală. „Mă simțeam rău, iar medicul mi-a prescris medicamente. I-am spus să nu-mi scrie nimic, pentru că nu mâncasem aproape o săptămână. Nu e bine să iei medicamente dacă nu ai mâncat”. (...) „Alegerile vin și se duc. Toți făgăduiesc, iar noi rămânem cu sărăcia, cu supă seacă. Unt nu mănânc, ceai nu beau, că trebuie să pui și zahăr acolo”, susține femeia.

                                            Mătușa Eugenia din Cocieri / FOTO: Report.md

La rândul ei, mătușa Eugenia ne-a spus că este îngrijorată pentru ziua de mâine. Bătrâna de aproape 80 de ani trăiește singură. Ea are doi băieți - unul în Portugalia, altul în Rusia. „Mă mai ajută o vecină care îmi cumpără medicamente, pâine... Trăim așa cum putem. Nu ne pune nimeni în straistă”, spune bătrâna, sprijinindu-se în baston.

Spre deosebire de tanti Vera, care nu știe când sunt alegerile, mătușa Eugenia știe că la 30 octombrie trebuie să-și onoreze datoria de cetățean. Se roagă să nu cadă la pat, căci picioarele nu o prea ascultă. „Merg singură la votare. Încet-încet, în baston, dar ajung. Mă duc ori la Casa de Cultură, ori la școală. Nu mă grăbesc. Ziua e mare. Ajung eu!”, susține bătrâna.

Mătușa Eugenia știe data alegerilor, dar nu știe toți candidații. Ea spune că mai este timp, iar până la sfârșitul lunii, se va informa.

Experții spun că o bună parte din locuitorii din stânga Nistrului sunt la fel de neinformați ca și cele două femei din Cocieri. Potrivit directorului de programe din cadrul  Asociației „Promo-LEX”, Olga Manole, pentru ca cetățenii să fie informați despre alegerile prezidențiale, trebuie să se mobilizeze mai multe forțe -  atât autoritățile de toate nivelurile, alegătorii, organizațiile neguvernamentale, dar și mass-media: „Comisia Electorală Centrală a început campanii de educație electorală. Candidații își fac campanie unde vor ei. Ar trebui ca și oamenii să fie mai activi, să se intereseze despre alegeri. E tradițional deja ca în campaniile electorale, regiunea transnistreană să fie ignorată. Candidații nu prea trec Nistrul”, susține Olga Manole.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegătorii domiciliaţi în raioanele de Est ale Republicii Moldova, în mun. Bender şi în unele localităţi ale raionului Căuşeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale, vor putea vota la alegerile prezidențiale în 30 secţii de votare amenajate în localitățile aflate sub jurisdicția autorităților constituționale.

Lilia Zaharia