Pretinsa autoritate electorală de la Tiraspol a stabilit data așa-ziselor „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană. Astfel exercițiul electoral în enclava separatistă va avea loc la  11 decembrie 2016, iar campania electorală urmează să demareze la 12 septembrie.

Experții consideră că Moscova are planuri în ceea ce privește dosarul transnistrean și va încerca prin intermediul acestor pretinse alegeri să reînvie dosarul transnistrean pentru a influența situația din regiune în general, dar în special pe malul drept al Nistrului.

Solicitat de report.md, Dionis Cenușă din cadrul Expert-Grup a menționat că Rusia se activizează deoarece lucrurile stau prost în regiunea separatistă: „Înrăutățirea situației economice duce în fond la falimentarea regimului separatist, slăbirea pozițiilor acestuia în raport cu Chișinăul, unde mai reapar și facilitățile pe care europenii le-ar putea oferi pentru implementarea DCFTA. Aceasta expune Moscova anumitor riscuri. Falimentarea regimului separatist înseamnă și un faliment al politicii ruse în raport cu regiunea. Prin urmare, Rusia ar putea urmări o resetare a statutului regiunii într-un context mai mare, cum ar cel al statalității moldovenești”, a menționat Cenușă.

Analistul politic Oazu Nantoi a sesizat că tatonarea terenului pentru aceaste „alegeri” au început încă în iarna acestui an. La 18 februarie, un grup de pretinși oficiali transnistreni între care Vadim Krasnoselskii, Galina Antiufeeva și Mihail Burla s-au deplasat la Moscova unde l-au prezentat pe Krasnoselskii drept potențial candidat al Partidului Obnovlenie la fotoliul de lider separatist: „Krasnoselskii a fost prezentat ca și candidat Kremlinului, dar după alegerea doamnei Antiufeeva în funcția de președinte al partidului susținut de grupul „Sheriff” nu este exclus că și ea ar putea candida. Cel mai rău este că clasa politică profund coruptă de la Chișinău este complet dezinteresată de reglementarea acestui conflict”, a menționat Nantoi.

În opinia analiștilor, Federația Rusă reactivează dosarul transnistrean pentru a se face utilă și a se „reconecta cu UE și SUA”. Rusia vrea să scape de izolarea internațională, dar fară a ceda din pozițiile sale în ceea ce privește Ucraina, pentru care este dur sancționată. Dosarul transnistrean la fel ca și Nagorno-Karanah reapar în vizor deloc întâmplător, consideră observatorii independenți.

Constantin Uzdriș