Autoritățile constituționale de la Chișinău și cele separatiste de la Tiraspol fac schimb de date cu caracter personal ale cetățenilor moldoveni, motivând că fac asta pentru a exclude plata dublă a pensiilor.

Experții în domeniul drepturilor omului afirmă că prin asemenea acțiuni ilegale, autoritățile de la Chișinău recunosc legalitatea regimului separatist.

De aproape jumătate de an, doamna Elena, o locuitoare a unei comune din raionul Dubăsari primește două pensii - una plătită de autoritățile separatiste de la Tiraspol, alta de Casa Națională de Asigurări Sociale din Moldova (CNAS). Din partea transnistreană ridică lunar, de aproape trei ani, 1800 de ruble transnistrene (echivalentul a 2 mii de lei moldovenești). Femeia a lucrat toată viața în colhoz.

Capcana rusească: bani contra date cu caracter personal

Cu aproximativ 6 ani în urmă, mai multe rude și-au schimbat fictiv domiciliul în orașul Dubăsari, pentru a beneficia de pensie transnistreană: ”Mi-am făcut pașaport transnistrean numai pentru a avea o pensie mai mare. Ce poți face cu 800 de lei pe care ți-i dă Moldova? Nimic. În timpul iernii se duce tot doar pentru gaz”, afirmă femeia. Din ambele pensii, lunar, ea adună aproximativ 3 mii de lei. Fiica mai mare e plecată de câțiva ani în Italia și îi trimite de mâncare.

Femeia spune că atunci când și-a perfectat ea „pașaport transnistrean”, mai multe persoane din localitate au procedat la fel. Își mutau domiciliul în orașul Dubăsari sau în satele aflate sub controlul administrației separatiste, dar, de facto, locuiau în satul în care au lucrat toată viața: ”Mulți oameni și-au schimbat în acte domiciliul doar pentru a avea o pensie mai bună. Cunosc mulți în Doroțcaia, Pohrebea, Molovata, Pârâta, Corjova, Cocieri”, ne-a spus femeia. ”Era simplu: te duceai la primărie și primeai actele aproape imediat”.

2 kg de zahăr, două de făină un calendar și o gazetă

Mătușa Elena ne-a mai spus că pe lângă cele 1800 ruble primite lunar, mai beneficiază și de alte daruri oferite de autoritățile separatiste: ”Două kilograme de zahăr, două de făină de grâu, unul de făină de păpușoi, hrișcă, orez și crupe de orz. Neapărat o gazetă și un calendar”, spune femeia în timp ce număra pe degete toate bunurile pe care le primește ca ajutor social de la autoritățile separatiste. Bătrânii primesc astfel de ajutoare cam de trei ori pe an: ”Înainte de sărbători… la Paște, la Crăciun și în luna septembrie, atunci când la ei e ”deni nezavisimosti” (”ziua independenței” – n.n.), precizează interlocutoarea.

Miliția transnistreană verifică mașinile la punctul de control de la Coșnița. Cine nu are pașaport transnistrean, trebuie să scrie unde și de ce pleacă / FOTO: Report.md

CNAS colaborează cu instituțiile ilegale de la Tiraspol

Autoritățile moldovene spun că sunt la curent cu faptul că mai mulți cetățeni beneficiază de pensii din două părți și încearcă să stopeze fenomenul, colaborând cu autoritățile separatiste. Report.md a solicitat opinia CNAS pentru a afla dacă știe care este numărul de pensionari din Republica Moldova domiciliați în stânga Nistrului. CNAS ne-a răspuns că nu deține informații privind numărul beneficiarilor de pensii din Republica Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană. Totuși, instituția spune că monitorizează ca pensionarii să nu primească două plăți: ”În scopul evitării stabilirii a pensiilor duble, CNAS colaborează cu centrele de asigurare socială din regiunea transnistreană prin schimbul și furnizarea informațiilor corespunzătoare la solicitarea acestora”, se aratăîn răspunsul CNAS.

                                                                 FOTO: Report.md 

Alexandru Postică: ”Este inadmisibil!”

Avocatul „Promo-LEX”, Alexandru Postică, susține că nimeni nu este în drept să-i lipsească de pensia legală pe cetățenii moldoveni chiar dacă primesc bani și de la regimul separatist: ”Republica Moldova are obligația să achite pensionarilor ceea ce li se cuvine. Ei au lucrat, au plătit impozite și trebuie să primească pensii din fondul legal prevăzut pentru aceasta. Plățile din fondurile transnistrene sunt pensii dintr-un fond privat, ilegal. Acceptând această situație, CNAS pune pe picior de egalitate organele separatiste, ceea ce este inadmisibil. Într-adevăr, este o lacună. Nu exclud că mulți parazitează și acceptă plata din două surse, dar acesta nu este principalul aspect de care ar trebui să ne facem griji. Mai este unul  - cel cu privire la datele cu caracter personal. Cum este posibil ca CNAS să coopereze cu organele separatiste?.. Deci, să înțelegem că CNAS furnizează separatiștilor date cu caracter personal ale cetățenilor noștri și nimeni nu este pedepsit pentru aceasta?”, se întreabă juristul.

La rândul său, CNAS susține că în cadrul schimbului de informații, CNAS urmărește respectarea prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal, dar nu precizează cum e posibil așa ceva fără divulgarea datelor din buletin.

Lilia Zaharia