Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri că și-a depus demisia după ce și-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea țării de Uniunea Europeană.

"Pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar că am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de președintele Maia Sandu la începutul acestui mandat. Și, la această etapă am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și de a asigura încontinuu pacea, stabilitatea și calmul în țara noastră", a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă, informează agenția de știri MOLDPRES și Reuters, citate de Agerpres.

Șeful diplomației de la Chișinău a trecut în revistă realizările din ultimii ani și a menționat că în perioada cât a deținut postul de ministru a avut peste 160 de întrevederi bilaterale la nivel de miniștri de externe.

"În aceste întrevederi am reușit să fortific și să continuăm dialogul cu 55 de state din întreaga lume. Am efectuat 76 de vizite în străinătate, dintre care 23 de vizite au avut loc la Bruxelles. În toată această perioadă, Republica Moldova a fost vizitată de aproximativ 50 de omologi de ai mei din statele partenere ale Republicii Moldova", a adăugat Popescu.

"În ultimii ani am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am devenit stat candidat pentru aderare și am ancorat ferm și ireversibil Republica Moldova în marea familie europeană. Procesul de aderare se desfășoară cu cea mai bună dinamică. Chiar și la ședința executivului de astăzi (miercuri) vom adopta modificările necesare la planul național de aderare la Uniunea Europeană", a conchis ministrul.