Majoritatea membrilor Consiliului Audiovizualului, șeful acestei instituții, dar și șeful Consiliului Concurenței urmează a fi înlocuiți rapid. Prim-ministra Maia Sandu a menționat într-un interviu pentru Report.md că aceste instituții au stat la baza fortificării imperiului mediatic al fostului regim oligarhic, sufocând presa independentă.

Potrivit ei, acțiunile celor două instituții au condus la monopolizarea pieței publicității în detrimentul instituțiilor de presă independente și contrar efortului jurnaliștilor liberi de a combate fenomenul fake-news. „Noul Guvern este hotărât să pună capăt acestor practici. Combaterea fake-news e o provocare mare. Sunt țări cu instituții puternice și cu mai multe resurse financiare care cu greu fac față acestui fenomen. Noi nu avem timp, de aceea o să începem prin acțiuni cu impact mare, care ar reda libertatea presei, care i-ar asigura sustenabilitatea financiară, pentru că noi ne dorim o presă independentă puternică și ca să nu se mai întâmple niciodată ceea ce s-a întâmplat până acum”, susține Maia Sandu. Premierul consideră că o presa independentă puternică este cel mai bun remediu împotriva fake-news.

De asemenea, Maia Sandu a vorbit despre soarta posturilor de televiziune care deservesc în continuare fosta guvernare – posturi TV și radio cu o largă acoperire teritorială, dar și despre fenomenul diseminării propagandei de către regimul separatist de la Tiraspol, în partea dreaptă a Nistrului, prin intermediul posturilor de radio transnistrene, care pot fi recepționate la Chișinău. Detalii, în interviul de mai jos.