Mai mulți alegători decât cetățeni. Vor vota iar morții?
Numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de Stat (RSA) la 22 august este de 3 237 032 – cu mult peste numărul total al populației țării.
„Este o cifră umflată artificial, pentru a putea manipula cu rezultatul alegerilor”, susțin experţii. Din numărul total de alegători incluși în RSA, doar 2 853 802 sunt atribuiți pe circumscripții. „Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova”, a explicat CEC.
Am încercat să precizăm anumite aspecte, dar membrii CEC au evitat marți contactul cu jurnaliștii. În aceste condiții apare o nedumerire: În ce măsură datele prezentate de CEC corespund realităţii, de vreme ce rezultatele preliminare ale Recensământului populației și locuințelor desfășurat în mai 2014 arătau că în Moldova populația țării a scăzut la 2 913 281 de persoane?
Ion Mocanu, expert în sociologie electorală şi cercetător ştiinţific la Insitutul de Cercetări Juridice şi Politice, a menționat pentru Report.md că cifra anunţată de CEC este suspect de mare: „Dacă ţinem cont de fluxul migraţional, de situația demografică din ţară, cred că numărul real al populaţiei Republicii Moldova este mai mic de trei milioane de oameni - aşa cum arată şi estimările Centrului de Cercetări Demografice din Moldova. Cifra anunțată de CEC este umflată artificial pentru a putea manipula rezultatul alegerilor, pentru a putea ridica artificial ratingul unui candidat şi a jongla cu numărul de voturi în favoarea lui. Chiar şi datele preliminare ale Recensământului populaţiei arătă un număr mai mic de populaţie adultă cu drept de vot decât cea declarată acum de CEC. Biroul Naţional de Statistică ar trebui să vină cu date concrete în acest caz, dar nu cred că o va face”, a spus Ion Mocanu. „În Moldova încă nu au fost intentate dosare pentru fraudarea alegerilor. Poate fraude electorale s-au produs, însă nimeni nu a fost tras la răspundere. În pofida abaterilor, organele abilitate au validat mereu alegerile”, a precizat Ion Mocanu.
Pavel Postică, director de programe al Asociaţiei „Promo-LEX”, ne-a spus că odată ce datele Recensământului nu au fost făcute publice există temei de îngrijorare, dar, - spune el, - la moment diferenţa dintre datele din Registrul de Stat al Alegătorilor şi datele preliminare ale Recensământului „nu este mare”: „În stânga Nistrului sunt documentaţi peste 300 000 de oameni cu acte de identitate moldoveneşti, dintre care aproximativ 220 000 cu drept de vot care, însă, nu au fost numărați la Recensământ. Săptămâna aceasta „Promo-LEX” va lansa primul raport de monitorizare a perioadei pre-electorale şi atunci vom veni cu detalii”, a spus Postică.
Pe de altă parte, analistul politic Gheorghe Costandachi susține că „din cauza corupției și incapacității, nici o instituție de stat din Moldova nu funcționează în limitele normalității. Statistica servește politica. Clasa politică, integral și profund, folosește statistica pentru a se menține la putere”.
Potrivit statisticilor internaționale, zilnic, Moldova este părăsită de 106 oameni, fiind țara cu cea mai mare rată de scădere a populației din lume (potrivit BBC). În fiecare oră sunt înregistrate 5 nașteri, 6 decese, iar câte patru moldoveni emigrează din cauza sărăciei.
Pentru comparație: în 2005, în Republica Moldova erau 2,3 milioane de alegatori; în 2014 - 2,8 milioane, iar în 2016 – aproape 3,3 milioane de alegători (în condițiile în care numărul populației, oficial, descrește dramatic și alarmant).
Natalia
Costaş
Comentarii