În ajunul referendumului din Marea Britanie, când britanicii vor decide dacă vor mai rămâne în marea familie europeană, Laura Sili, preşedinta Asociației Moldovenilor din această ţară ne-a acordat un interviu în care s-a referit inclusiv la șansele integrării europene a Republicii Moldova. Tânăra este originară din Chişinău.

Report.md: - Cum ai ajuns în Marea Britanie şi de ce ai ales să rămâi în această ţară?

Laura Sili:- Asemeni multor tineri moldoveni, am venit în Marea Britanie la studii, iar decizia de a rămâne la Londra pentru cât mai mult timp am luat-o din pe pragul uşii aeroportului Luton, pe 28 septembrie 2010. Pe cât de mică m-am simţit atunci, pe atât de mare am ştiut că e provocarea şi tot cu provocări mă alimentez şi merg mai departe de aproape cinci ani. Cred, totuşi, că Luton nu va fi ultimul aeroport în care voi simţi frica şi entuziasmul unui nou început. Generaţia noastră avidă de experienţe noi are marele noroc de a se adapta uşor la noi locații şi, în acelaşi timp, marele nenoroc de a se reacomoda cu greu o dată reveniţi acasă, în Moldova.

Viaţa în Londra e o şcoală în sine, aici înveţi ce înseamnă să accepţi şi să fii acceptat, să crezi în valori şi în aplicarea lor în fiecare zi. Traseul unui moldovean în Marea Britanie este rareori unul lin şi liniştit, dar diferenţele mult prea mari şi dureroase dintre sistemul britanic şi cel din Moldova sunt cele ce alungă gândul (deseori prezent) de a te întoarce acasă.

- Cum este percepută Republica Moldova de către britanici? Care este reacţia străinilor când le comunici despre ţara ta?

- Părerile sunt împărţite. Mulţi nu au auzit de Moldova. Alţii ştiu puţine şi întreabă dacă suntem o ţară comunistă sau sub influenţa Rusiei. Dar am și prieteni britanici care au făcut voluntariat în Moldova sau care au vizitat-o. E plăcut să auzi că un cetăţean străin, care a călătorit prin toată Europa, e impresionat de peisajele rurale descoperite în Moldova. Mulţi sunt curioşi să afle mai multe, iar alţii sunt intrigaţi de contextul politic complicat din ţară. Totuşi, cea mai bună carte de vizită a Moldovei sunt oamenii, pentru că oricine a lucrat sau a cunoscut un moldovean este copleșit de aptitudinile (extrem de variate) ale moldovenilor.

- Vorbesc englezii despre miliardul furat din Moldova?

- Da, dar nu foarte frecvent. Acum, cu agitația aceasta înainte de referendum, puţine platforme media mai țin această temă în vizor. Cazul a șocat la început prim mărimea furtului, dar treptat s-a epuizat din lipsă de alte informaţii. Eu îmi doresc şi încă mai sper ca  într-un viitor apropiat britanicii să vorbească despre miliardul găsit. Dar pentru ca aceasta să se întâmple, noi, moldovenii de pretutindeni, trebuie să le reamintim constant celor pe care i-am ales că aşteptăm rezultate concrete, nu frânturi de investigaţii şi jumătăţi de adevăruri.

- Acum eşti preşedinta Asociației Moldovenilor din Marea Britanie. Sunteţi mulţi moldoveni în această asociaţie?

- Suntem o asociaţie mică, în creştere, dar ne propunem să contorizăm nu numărul membrilor/participanţilor  AMMB, dar diversitatea de personalităţi şi potenţialul de implicare. Cu toate acestea, pentru a cunoaşte mai bine profilul şi aşteptările membrilor AMMB, în următoarele săptămâni, vom lansa un chestionar, ce va fi postat pe pagina şi grupul gestionat de asociaţie.

- Ce faceți pentru a aduce Europa acasă?

- Din punct de vedere geografic, Moldova e în Europa. Din punctul de vedere al condiţiilor de trai - suntem tot mai departe pe zi ce trece. Eu cred în oamenii noştri. Cred în cei care au studiat sau au lucrat în ţări europene, în cei care au asimilat valori europene şi sunt gata să le implementeze acasă, dacă le va fi oferită posibilitatea. Sigur, un om întors acasă nu va schimba un întreg sistem. De aceea, activităţile noastre – de la întâlniri lunare de socializare, la evenimente cu scopuri caritabile – au drept scop consolidarea comunităţii de moldoveni şi schimbul de idei şi experienţă. Deşi credem că suntem un popor unit, de fapt, avem multe lacune la acest capitol. Iar lipsa de solidaritate şi identificarea unor idealuri, idei naționale e cea mai mare problemă a noastră, pentru că doar ferind interesele personale de o parte şi prioritizând scopuri colective, putem contribui la prosperitatea Moldovei.

Activităţile asociaţiei sunt apolitice şi noi credem că rolul diasporei trebuie valorificat, întrucât există interes din partea moldovenilor din afară de a susţine copiii cu potenţial de acasă.

- Apropo de Europa, toţi britanicii sunt eurosceptici sau e vorba de jocuri politice?

- Nu toţi britanicii sunt eurosceptici. Sondajele arată că generaţia tânără ar dori să rămână în UE, pe când cei de peste 40 ani sunt mai predispuşi să voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Argumentele ambelor tabere în campania de dinaintea referendumului nu au fost bazate atât de mult pe fapte şi date concrete, ci pe emoţiile electoratului. Iar cel mai circulat şi manipulat subiect a fost bineînţeles, cel legat de imigraţie – fapt care nu poate decât să demoralizeze migranţii calificaţi, care plătesc taxe enorme la stat, dar care nu sunt doriţi. Contribuţia acestora la economia statutului este umbrită de stereotipuri.

- Ai avut situaţii când vroiai să părăseşti Marea Britanie şi să te întorci definitiv acasă?

Definitv nu, dar temporar, da. În 2014, la un an şi jumătate după ce am absolvit şi lucrat în Marea Britanie, am revenit acasă şi am activat într-o companie de consultanţă. A fost o experienţă frumoasă.

- Avem acum un exod de minţi - tot mai mulţi tineri şcoliţi în afară aleg să rămână în ţările unde şi-au făcut studiile. De ce fug tinerii cu perspectivă?

- Sunt şi tineri care se întorc sau tineri cu perspectivă care nu pleacă. E important să nu creăm o neintenţionată rivalitate între cei care pleacă şi cei care rămân. De aceea, atenţia statului şi a presei ar trebui să fie focusată pe aprecierea eforturilor tinerilor rămaşi şi, concomitent, să fie stimulată întoarcerea tinerilor profesionişti. Motivaţiile de a te stabili într-o altă țară decât Moldova sunt diferite, dar nu aspectul financiar contează în primul rând. Mie, de exemplu, îmi place să mă simt parte a unui sistem bine organizat, iar asta incorporează foarte multe subpunte. Uneori, sunt şi cele mai mărunte detalii care fac diferenţa: străzi luminate, drumuri bune, transport public eficient, etc. Fiecare dintre noi are nevoie de un minim confort asigurat, pentru a-ţi putea canaliza energia asupra unor lucruri constructive, în loc să te consumi zilnic pe frustrări legate de proasta administrare a oraşului.

- Dacă te-ai întoarce, cu ce ai vrea să te ocupi în Moldova?

- Îmi plac provocările şi rolurile în care mă simt utilă şi pot vedea/simţi rezultate. În ceea ce ţine de domeniu, sunt flexibilă. De la un uşor flirt cu jurnalismul, la PR şi organizare de evenimente.

- Cum se vede viitorul Moldovei din depărtare?

- Deşi primul impuls a fost să răspund sec: gri, optimismul din mine şopteşte că viitorul Moldovei îl putem vedea în privirile preocupate ale celor tineri, iar atât timp cât există dorinţă din partea noastră de a ne implica în schimbarea realităţilor triste din Moldova, atunci viitorul se vede promiţător.

Lilia Zaharia

______________________________________________________________________________________________

ЛАУРА СИЛИ «Я ХОЧУ, ЧТОБЫ БРИТАНЦЫ НАЧАЛИ ГОВОРИТЬ О НАЙДЕННОМ МИЛЛИАРДЕ…»

Накануне референдума в Великобритании, когда англичане решали, если они остаются в большой европейской семье, Лаура Сили, глава Ассоциации Молдаван в этой стране, дала нам интервью, в котором рассказала, в том числе и о шансах Республики Молдова на европейскую интеграцию. Молодая женщина родом из Кишинева и находится в Великобритании для учебы. Она отметила, что не все британцы евроскептики. Опросы общественного мнения показывают, что молодое поколение хотело бы остаться в ЕС, в то время как те, кто старше 40 лет более склоны проголосовать за выход из ЕС. Аргументы обеих сторон в кампании предшествовавшей референдуму, не были основаны столько на фактах и ​​доказательствах, сколько на эмоциях избирателей. А самая распространенная и манипулированная тема конечно была связанна с иммиграцией.

Живя какой-то период за границей, молодая женщина отмечает, что с точки зрения условий жизни – мы отдаляемся с каждым днем. Она все-таки верит в наших людей. Она верит в тех, которые учились или работали в европейских странах, тех, которые усвоили европейские ценности и готовы реализовать их дома, если им будет предоставлена ​​возможность. Тем не менее, она осознает, что один вернувшийся домой человек не изменит всю систему.