Mii de tineri protestează la Chișinău față de rezultatele alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie, care îl dau câștigător pe liderul socialist, Igor Dodon.

Protestul a început în Piața Marii Adunări Naționale, fiind inițiat de asociația Onoare Demnitate Patrie (ODIP), apoi tinerii manifestanți, cărora li s-au alăturat și alte persoane, au pornit în marș spre Comisia Electorală Centrală.

Protestatarii cer demisia membrilor CEC, fiind nemulțumiți de faptul că nu au ajuns buletine de vot pentru cetățenii din diaspora, dar și de faptul că s-a permis transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană.

Manifestanții scandează ”Maia Sandu – președinte”, ”Jos Dodon!” și reformulează lozinci protestare mai vechi - ”Refuz, rezist sunt antisocialist!” sau ”Unu doi, unu doi, socialiștii la gunoi!”, fluturând tricolorul, inclusiv unul cu o lungime de câteva zeci de metri.

„Nu facem politică de o parte sau de alta, dar ne revendicăm drepturile. Vrem alegeri repetate ca să avem parte de un scrutin corect. Să câștige cel mai corect și cel mai onest dintre candidați, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut în campanie. Nu repetăm scenariul din 7 aprilie 2009, nu ne lăsăm manipulați, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri… Nu clădirile sunt de vină, ci acei care au fraudat", a menționat liderul protestatarilor Vlad Bilețchi. 

”Au fost falsificate rezultatele și astfel au câștigat socialiștii”, spune unul dintre tinerii manifestanți. ”Vrem să fie totul corect, fără falsificări! Vrem alegeri repetate!”, cere și tânăra care mărșăluiește lângă el.

”Noi vrem alegeri libere și corecte. Oamenii nu au putut să voteze. Televiziunile sunt acaparate de puterea oligarhică. Plahotniuc l-a susținut pe Dodon, înseamnă că și el este pro-rus”, este de părere Gheorghe Istrati, un alt protestatar.

”Am venit pentru că, la anii mei, vreau să fac ceva pentru nepoții mei. Fiica mea din Statele Unite ieri a făcut 4000 km ca să voteze”, ne-a spus o femeie în vârstă, Nelea Bădărău.

”A fost încălcat grav dreptul cetățenilor de a vota. Oamenii au parcurs sute de kilometri, au stat la coadă pentru ca, în cele din urmă, să nu poată vota. Organizarea alegerilor a fost „de doi bani”. Se știa că sunt sute de mii de cetățeni peste hotare. De ce s-au trimis numai câte 3000 de buletine pentru fiecare secție de votare din străinătate? Al cui a fost interesul?”, se revoltă o altă protestatară, Rodica Grama.

Forțele de ordine supraveghează protestul care se desfășoară până la această oră în fața Comisiei Electorale Centrale. Deocamdată, nu s-au înregistrat incidente violente. CEC nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

 Au inversat scorul

Tot mai multe localităţi semnalează erori grave privind rezultatele alegerilor prezentate de Comisia Electorală Centrală. După ce duminică localnicii din comuna Leuşeni, Hânceşti, s-au arătat revoltaţi că CEC l-a prezentat pe Dodon drept câştigător în sat, luni au venit mesaje similare și din alte localităţi.

În satul Copceac, raionul Ştefan Vodă, Maia Sandu a obţinut cele mai multe voturi. Cifrele de la CEC arată însă invers. Aceeaşi situaţie este semnalată în una dintre secţiile de votare din oraşul Nisporeni.

Comisia Electorală Centrală admite că astfel de „erori de ordin tehnic” s-ar fi putut strecura în procesul de prelucrare a rezultatelor: „Dată fiind utilizarea, în fiecare secţie de votare, a sistemului informaţional ce permite transmiterea on-line a proceselor verbale către CEC, admitem că au putut fi comise unele erori de ordin tehnic de către operatorii SIAS „Alegeri”, se scuză reprezentanţii CEC.

Maia Sandu: „Alegerile nu au fost nici libere, nici corecte”

                                                                           FOTO: Report.md 

„Aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere”, a menționat liderul PAS, Maia Sandu, în cadrul unui briefing. „Oponenții noștri au folosit minciuni, bani murdari, resurse administrative și chiar serviciile speciale”, a spus candidatul comun al forțelor anti-oligarhice la Președinție. Ea a cerut demisia președitelui CEC și a ministrului Afacerilor Externe pentru faptul că mii de oameni din diaspora au fost lipsiți de posibilitatea de a vota. Buletinele de vot la secțiile de votare din străinătate pur și simplu s-au epuizat. „Adevăratul câștigător al acestor alegeri este oligarhul Vlad Plahotniuc, nu cetățenii”, a spus Maia Sandu.

Ea a spus că va prezenta la Curtea Constituțională toate dovezile de fraudare a alegerilor de duminică, Curtea fiind unica în măsură să invalideze scrutinul de duminică.

„Voturile voastre nu sunt simple voturi. Sunt speranțe care au renăscut pentru o țară fără oligarhi, pentru o țară dezvoltată. Trebuie să rămânem uniți, să lucrăm pas cu pas. Să nu renunțăm la casa noastră. Ea este a noastră și trebuie să facem ordine în ea”, a conchis Maia Sandu.

Andrei Năstase: Șevciuk i-a salvat pe Dodon și Plahotniuc

                                                                            FOTO: Report.md 

Rezultatele alegerilor din 13 noiembrie 2016 vor fi contestate prin toate mijloacele legale. „Minciuna, calomnia, ofensa difuzate de zece posturi de televiziune şi tot atâtea de radio, site-uri şi publicaţii oligarhice, au distorsionat esenţa democratică a acestor alegeri”, a menționat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Potrivit lui, în ziua votării s-au comis fraude majore, care au afectat direct rezultatul final, inclusiv prin transportarea miilor de persoane din Transnistria contra plată, stingerea luminii în mai multe localităţi din ţară şi din străinătate. „Intervenţia pe ultima sută de metri a lui Şevciuk (șeful administrației separatiste – n.n.), amicul de hoţii al lui Plahotniuc, care a mobilizat zeci de mii de oameni din stânga Nistrului pentru a-i susţine şi a-i salva pe Dodon şi Plahotniuc, penuria de buletine de vot din diaspora sunt dovezi în plus că aceste alegeri au fost furate”, a menționat liderul PPDA.

Obeservatorii „Promo-LEX” au raportat cazuri de corupere a alegătorilor la mai multe secții de votare. Potrivit observatorilor, unii alegători ar fi fost convinși cu bani să voteze pentru un anumit candidat, iar alții s-au mulțumit cu câte un pahar de vin.

Natalia Enache / Vitalie Călugăreanu