Astăzi s-au împlinit trei ani de când moldovenii circulă fără vize în UE. În această perioadă numărul euroscepticilor a crescut continuu din cauza corupției tolerate de guvernările pretins pro-europene.

În pofida ajutorului financiar masiv trimis de UE în Republica Moldova, moldovenii au devenit din ce în ce mai săraci, produsele sunt cu 20% mai scumpe decât în UE, din băncile moldovenești s-a furat 1 miliard de dolari, iar pe fondul dezamăgirii populației în politicienii care și-au furat propriul popor, jonglând cu slogane pro-europene, candidatul pro-rus Igor Dodon a câștigat, anul trecut, alegerile prezidențiale.

Din cei 982 764 de cetățeni moldoveni care au ieșit din țară în cei trei ani de liberă circulație în UE, s-au întors doar 849 591 (86%).

Uniunea Europeană versus Uniunea Eurasiatică

45 la sută dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, în cazul în care ar fi organizat un referendum în acest sens. În 2007-2009 acest indicator era de 70%. 49 la sută dintre moldoveni ar opta acum pentru Uniunea Eurasiatică gestionată de Rusia. Noile cifre apar în ultimul sondaj „Barometrul de Opinie Publică” lansat joi de Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

64% dintre respondenți sunt de părere că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greşită. Aspectele ce provoacă cea mai mare insatisfacţie din partea populaţiei sunt: salariile şi pensiile mici, lipsa locurilor de muncă şi corupţia endemică. 21% dintre respondenți au spus că veniturile familiei lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, în timp ce 43% au declarat că abia de reușesc să acopere financiar strictul necesar. Doar 1% din cei intervievați au spus că veniturile le ajung pentru tot ce le trebuie.

Pe fondul succeselor înregistrate în ultimii ani de România în domeniul combaterii marii corupții, a crescut numărul moldovenilor care își doresc unirea Republicii Moldova cu România. 23% ar opta, în cadrul unui eventual referendum, pentru unire, cifra fiind în creștere deja al treilea an la rând.

Potrivit sondajului, 24% dintre moldovenii rămași în Moldova ar pleca pentru totdeauna din țară dacă ar avea o astfel de ocazie, iar 33% ar pleca doar pentru o perioadă.

Igor Dodon și Maia Sandu, lideri naționali pe flancuri diferite

Ancheta sociologică mai relevă că moldovenii au cea mai mare încredere în președintele țării, Igor Dodon. Acesta este urmat de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. La coada clasamentului se regăsesc Marian Lupu (fost lider PD), Dorin Chirtoacă (primar liberal de Chișinău) și Zinaida Greceanîi, noul lider al Partidului Socialiștilor (după ce Igor Dodon a preluat funcția de șef al statului).

Dacă duminică ar avea loc alegeri, doar 2 partide ar accede în Parlament, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică. Alegerile ar fi câștigate de PSRM, care ar obține peste 33,6% din voturi. La mare distanță, pe locul doi s-ar situa partidul Maiei Sandu - cu 24,8%, urmat de partidul condus de Andrei Năstase, care ar acumula doar 4,6%. Aceasta în condițiile în care pragul de accedere în Parlament este de 6%.

Continuare pe DW