Unele înțeleg că au nimerit în plasa celor ce și-au făcut ocupație din negarea COVID-ului și a necesității vaccinării abia când ajung la terapie intensivă și se sufocă. Atunci ar face orice să poată respira din nou cu toată puterea plămânilor. Nu s-au imunizat crezând că așa își protejează copilul din burtă de vaccin, dar nu au făcut decât să-l pună în pericol. În pandemie, dezinformarea și fanatismul religios sunt ucigașe, iar la un moment dat, regretele nu mai au nici un rost.

De doi ani, trăim o zi din săptămână printre medicii din „zona roșie” din diferite spitale. Când vezi și auzi atâtea grozăvii, nu mai știi să cântărești ce este șocant (strict medical) și ce se poate scrie în presă. În timp ce documentam un reportaj, unul dintre doctori mi-a spus că, după ce o gravidă moare, corpul ei expulzează fătul. Îl elimină. Ca pe un corp străin. Mi-a spus și peste câte ore se întâmplă asta, dar eram atât de șocată încât am uitat să-mi notez acest detaliu. De aici s-a născut însă ideea de a documenta un reportaj despre gravidele COVID pozitive, care au ajuns în stare extrem de gravă în terapie intensivă.

Cazuri sunt diferite. În unele cazuri se intervine de urgență și supraviețuiesc. Unele supraviețuiesc, dar moare copilul. Unele mor, dar copilul supraviețuiește. În alte cazuri... mor ambii.

Subiectul acesta e atât de sensibil și delicat, încât nu poți scrie fără să te autocenzurezi. Realitatea e crudă acolo, între pereții de la ATI. Atât de dură încât aproape înțeleg că o minte de afară nu poate percepe acele realități și mai degrabă va nega și va spune că inventăm povești la comanda lui Bill Gates și a „globaliștilor sataniști”. Iată o reacție la unul dintre reportaje, extrasă dintr-un grup pentru mămici: „Propagandă ... v-ați apucat de capul femeilor gravide????? Curând și după muște o să vă luați să le vaccinați! De omenie și simț nici nu miroase. Oriunde arunci privirea, vezi numai măști pe suflete de gheață. COVID-19 atacă creierul. Lumea a încetat să mai judece! Să ne ferească Dumnezeu!”.  

La doi ani de pandemie, mulți sunt în continuare convinși că virusul nu există. Nici fotografiile din terapie intensivă, nici istoriile femeilor și nici dovada video în care gravidele anti-covid-iste spuneau că niciodată, de când a apărut COVID-ul, nu au crezut că virusul există.

Doctorii cu care am discutat ne-au spus că femeile gravide și lăuzele care ajung la terapie intensivă, cel mai probabil, au omis niște sfaturi ale medicilor de familie sau ale medicului ginecolog și au comis greșeli de sănătate care, ulterior, în combinație cu COVID, au complicat tare mult lucrurile.

Ala Rusnac, medic terapeut în Secția terapie intensivă COVID din cadrul Spitalului Clinic Republican din Chișinău spune că, în cazul femeilor gravide, este greu de prognozat cum va reacționa sistemul lor imun asupra virusului:  „În perioada pandemică, cele mai vulnerabile sunt femeile de vârstă fertilă și gravidele. Cel mai des nu se întâmplă nimic, dar este un procent mic al femeilor însărcinate care pot dezvolta forme grave de COVID, cu complicații severe. În perioada pandemiei, cele mai complicate cazuri cu femei gravide sau lăuze sunt tratate la noi, așa că am văzut multe în această perioadă. Ne bucurăm când efortul nostru dă rezultate bune, când copilașul rămâne în viață, când mămica lui din forma gravă ajunge la formă medie sau chiar ușoară și este transferată la un spital de alt nivel sau chiar se externează. Asta-i cea mai mare bucurie. Avem însă și foarte multe cazuri de deces în rândul gravidelor”. 

Deși vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează, femeile spun că se tem să se imunizeze. Din cele opt femei internate în Secția reanimare obstetricală-ginecologică COVID a Institutului Mamei și Copilului niciuna nu este imunizată.

Cristina are 30 de ani și este internată în Terapie Intensivă deja de două săptămâni. Până a ajunge aici nu credea în existența virusului. Nu a crezut nici atunci când a fost adusă la spital în stare gravă și nici când a fost anunțată că este COVID pozitivă. A ignorant sfaturile autorităților și a doctorilor, dar a ascultat de ceea ce spuneau anti-covidiștii. „Oamenii spuneau că COVID-ul e doar o simplă boală, că nu e tragedie. Nu credeam în existența virusului, cu siguranță nu credeam... Mama tot spunea că nu crede în așa ceva”, susține Cristina.

                FOTO: Cristina - pacientă, Secția reanimare COVID, Institutului Mamei și Copilului

S-a convins de agresivitatea COVID-ului după ce a ajuns între viață și moarte:

- Am văzut moartea cu ochii. Niciodată-niciodată de când a început pandemia, n-am crezut că virusul într-adevăr există și că este atât de serios. Îmi părea o glumă. Am ajuns pe mâinile doctorilor deja în stare critică, iar salvarea mea este o minune. Nu am crezut că o să scap...Lumea are frică mare de vaccin. Și dacă înainte eram împotriva vaccinării, acum i-aș îndemna pe toți să se vaccineze. Cu siguranță, după ce nasc, în luna februarie, merg și mă vaccinez.

Report.md: Ne-ați spus că cei din familie tot nu credeau în existența virusului și erau împotriva vaccinării. Și-au schimbat între timp părerea după ce au văzut prin ce treceți?

Cristina: Le-am spus să se vaccineze, să se protejeze, să se salveze! Practic toți sunt vaccinați, numai mama nu, pentru că s-a infectat și ea, cel mai probabil de la mine. Acum se simte mai bine și așteaptă să ii spună medicul de familie când să se vaccineze. Vaccinul are un rol - el într-adevăr ajută foarte mult.

Medicii de familie recomandă femeilor însărcinate să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Totuși, le sugerează să evalueze toate riscurile înainte de a se imuniza și recomandă insistent ca, după aceasta, să se afle sub supravegherea sistematică a medicului.

Șefa Secției obstetricală-ginecologică COVID de la Institutul Mamei și Copilului, Viorica Coșpormac, spune că, după ce apar primele simptome de infectare, gravidele stau acasă câteva zile și, astfel, fac pneumonie, iar când ajung la spital au un procent mare de afectare pulmonară, făcând forme grave, care se tratează mult mai greu. Și… nu sunt vaccinate.

Viorica Coșpormac: Dacă tot au refuzat vaccinarea, atunci să stea acasă și să nu intre în contact cu alte persoane. Situația este gravă. Acest tip de virus este foarte agresiv și cu o afectare pulmonară fulminantă. Mortalitatea este foarte mare și noi nu putem stopa evoluția bolii, pentru că totul se întâmplă prea repede. Și da, nu am avut nicio pacientă vaccinată. 

Deși OMS, autoritățile și doctorii recomandă imunizarea femeilor gravide, multe din ele renunță anume din cauza…sarcinii, pentru că majoritatea sunt convinse că vaccinul îi va dăuna fătului.

Irina a fost internată în stare gravă, cu hipoxie, așa că a fost imediat conectată la masca CPAP. Spune că s-a temut pentru viața ei și a fătului, mai ales că îl simțea tot mai pasiv în burtă. Ea tot nu este vaccinată.

                FOTO: Irina - pacientă, Secția reanimare COVID, Institutului Mamei și Copilului

Report.md: De ce nu v-ați vaccinat?

Irina: Pentru că sunt însărcinată.

Report.md: Autoritățile și doctorii recomandă imunizarea femeilor gravide.

Irina: Nu știu. Oricum, fiind gravidă, mi-e frică să fac vaccinul. Și nici nu am auzit până acum ca gravidele să se vaccineze.

Deși Ministerul Sănătății le-a recomandat medicilor de familie să înceapă vaccinarea femeilor gravide, unii din sistem sunt împotrivă și le recomandă gravidelor să aștepte până nasc. Dovadă sunt chiar mărturisirile gravidelor internate în Terapie Intensivă, dar și comentariile femeilor din grupurile pentru mămici care spun că anume medicul de familie le-a recomandat să amâne vaccinarea și să nu riște.

În astfel de situații, când unii doctori recomandă, iar alții sunt împotrivă, mesajul care ajunge la gravide este distorsionat. Într-un final, tot ele trebuie să analizeze și să decidă ce este mai bine pentru copil. Și vor alege ceea ce, în opinia lor, este mai sigur – nevaccinarea. Se gândesc că poate vor reuși să evite infectarea.

De altfel, în grupurile de mămici acest subiect ajunge la extreme de neimaginat, cu ofense grave între pro-vacciniste și anti-vacciniste.

Totuși, prin imunizare sunt prevenite formele grave ale infecției, complicațiile și chiar decesul. La fel de important este că nou-născuții vin pe lume asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării. Astfel, încă o categorie de oameni ar fi protejați împotriva virusului.

Evoluția severă a bolii la mamă amenință inclusiv fătul, crescând probabilitatea nașterii premature, a unui avort spontan și chiar a decesului.

Oxana este internată deja de trei săptămâni și este gravidă în 34 de săptămâni. A chemat ambulanța din cauza unor dureri musculare pe care le-a confundat cu durerile de naștere. Nu știa că este infectată. Recunoaște că nu s-a protejat aproape deloc. „Sincer, eu nu prea m-am păzit. Mă duceam în oraș fără mască, în transport la fel, pentru că nu-mi era comod cu ea. Mă sufocam. În microbuz erau oameni care strănutau și tușeau. Probabil m-am infectat în transport. Medicul de familie mi-a zis că nu trebuie să mă vaccinez, pentru că termenul este mic. Nici soțul meu nu este vaccinat, dar el nici nu crede în vaccin”.

                      FOTO: Oxana - pacientă, Secția ATI, Institutului Mamei și Copilului

Până acum nu au fost raportate cazuri în care fătul să fie afectat de vaccinul împotriva COVID-19. Din contra, anticorpii formați în urma vaccinării traversează placenta și protejează fătul.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu garantează o rată de neinfectare de 100%, dar oferă o protecție împotriva unei forme grave de COVID-19. Altfel spus, o gravidă imunizată nu va ajunge în stare gravă și nu va muri. Chiar și după imunizare, gravidele trebuie să respecte măsurile de protecție, pentru a fi în siguranță atât ele, cât și fătul. Iar „sfătoșii” de pe rețelele de socializare, care întrețin mituri, teorii conspiraționiste despre „globaliștii sataniști” și alimentează neîncrederea în știință, ar face bine să ia o pauză măcar până ne salvăm.

Violeta Colesnic