Chiar la intrarea în orașul Cimișlia, de-a lungul drumului, pe imașul verde din apropierea unui râu, este un „munte” acoperit cu iarbă. Cu câțiva ani în urmă, aici era o gunoiște mare, o sursă constantă de miros urât și probleme.

Acum este doar un „munte” de gunoi conservat. Zeci de tone de lut și pământ au fost cărate și tasate, pentru a ascunde orice urmă că aici, cândva, timp de zeci de ani, au fost depozitate deșeuri. Pentru a permite gazelor acumulate urmare a descompunerii gunoiului să se elimine, de-a lungul acestui „munte” au fost îngropate țevi, aliniate în rând, care permit circulația aerului.

                                Gunoiștea conservată de la Cimișlia, una pe care crește iarbă 

„Așa cum noi săpăm într-un tumul și găsim obiecte cu o vechime de 5000, așa și urmașii noștri vor săpa acest „munte” de gunoi și vor găsi tuburi cu pastă de dinți din anul 1970 sau peturi din anul 2000. Poate vor afla istoria noastră „citind” în gunoiul pe care îl vor găsi, pentru că aici nu este doar gunoi organic, ci și gunoi care nu se va descompune, poate, niciodată”, ne-a spus Andrei Bargan, locuitor al orașului Cimișlia.

În 1970, chiar la intrarea în orașul Cimișlia a fost deschisă o gunoiște cu o suprafaţă totală de 2,75 hectare. Pe parcursul anilor, numărul caselor a crescut și, în consecință, s-a extins și gunoiştea de la intrarea în oraş. Ajunseseră până în imediata apropiere a caselor de locuit.

                                         Gunoiștea temporară care deservește Cimișlia

În anii cât a fost exploatată, a devenit supraîncărcată, camioanele descărcând deșeurile chiar la drumul principal. Mirosul insuportabil, dar și pungile luate de vânt și împrăștiate prin copaci, lanuri sau curți i-a nemulțumit pe orășeni. Aerul era nerespirabil, iar oamenii stăteau cu ferestrele închise. Uneori, grămezile de gunoi erau incendiate și fumul ajungea până în localitățile vecine. Autorităţile publice locale au declarat că problema persistă de zeci de ani și chiar au lansat mai multe apeluri către populaţia locală în care le cerea oamenilor mobilizare şi responsabilitate faţă de problema gunoiştii din zonă, avertizându-i că vor fi aplicate sancţiuni severe faţă de cei care vor incendia deşeurile stocate.

Cu câțiva ani în urmă, s-a stabilit că gunoiștea nu corespunde normativelor sanitare. La data de 17 ianuarie 2017, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí,  împreună cu viceministrul Mediului de atunci, Igor Talmazan au efectuat o vizita la Cimișlia. Guvernul Republicii Cehe a propus finanțare pentru recultivarea gunoiștii existente și construcția unei gunoiști temporare care să deservească orașul  până la construcția poligonului regional unde va fi transportat gunoiul din regiune.

Pentru continuarea studiilor de fezabilitate aflate în derulare în Regiunea de Dezvoltare Sud, pentru segmentul de management al deșeurilor (raioanele Cimișlia-Leova-Basarabeasca-Comrat), pe 27 noiembrie 2015, consiliul local din satul Mihailovca, Cimișlia, decid (decizia Consiliului Local s. Mihailovca nr. 10/1 din 27.11.2015) alocarea unui sector de teren, cu suprafața de 20 de hectare pentru construcția unui poligon modern subregional, destinat prelucrării și depozitării deșeurilor solide, provenite din raioanele Cimișlia, Leova și Basarabeasca.

Locul ales este numit „valea seacă”. Numele l-a primit după ce ani de zile oamenii din sat au încercat să cultive acolo diferite culturi, dar fără succes, așa că a fost abandonat. Terenul este amplasat departe de sat, între localitățile Cimișlia și Mihailovca.

Andrei Bargan arată cu mâna unde se află „valea seacă”, locul unde urma să fie amenajată o gunoiște

Conform Strategiei de Dezvoltare a Managementului Deșeurilor în Republica Moldova, până la finalizarea construcției platformei regionale de stocare și prelucrare a deșeurilor pentru cele câteva raioane, deșeurile urmau a fi stocate la un poligon de gunoi temporar, în preajma orașului Cimișlia.

Când toate actele erau gata, ministrul Mediului a spus că este împotriva construcției poligoanelor temporare și că cei din Cimișlia ar trebui să aștepte finalizarea construcției poligonului regional, care urma să fie construit pe teritoriul satului Mihailovca.

Pe 22 mai 2020, consiliul local din Mihailovca a anulat Decizia nr. 10/1 din 27.11.2015 și se declară împotriva construirii poligonului.

Primarul satului Mihailovca, Alexandru Sturza, a spus că singurul motiv care a dus la anularea deciziei a fost că oamenii din sat sunt împotriva construirii acestui poligon și că nu vor ca satul lor să fie un fel de Țînțăreni, satul din raionul Anenii-Noi, unde sunt evacuate toate deșeurile din Chișinău și unde oamenii se confruntă cu mari  probleme de sănătate.

Studiul de evaluare și cele câteva sute de mii euro cheltuite pentru studiul de fezabilitate, achitate de Guvernul Republicii Cehe, au fost anulate printr-o simplă decizie a consilierilor din Mihailovca.

„Strategia națională de gestionare a deșeurilor a fost pusă pe picioare de lut, pentru că este ireal ca o strategie națională să depindă de doi sau trei consilieri sătești. Ar fi trebuit cumpărat mai întâi terenul, naționalizat și abia apoi de demarat procesul”, spun oamenii din Cimișlia.

Acum, o comisie specială ar trebui să identifice un alt teren. Din nou trebuie făcut un studiu de fezabilitate, iar asta nu-i nici simplu, nici ieftin.

Gunoiștea temporară a fost amplasată în preajma stației de epurare a apelor reziduale, deșeurile fiind depozitate în gropile prevăzute pentru acumularea nămolului, care sunt aproape pline. În timp ce un tractor tasează gunoiul adus ziua de mașinile de gunoi, ciorile așteaptă în copacii din jurul gunoiștii, croncănind neîncetat. Și, imediat cum tractorul oprește, ciorile încep să zboare în cercuri deasupra gunoiștii, aterizând pe mormanele de gunoi și răscolind cu ciocul printre pungi, păpuși sau câini morți.

Acum, deșeurile sunt depozitate în gropile pentru acumularea nămolului de la Stația de Epurare

Alături de gunoiștea provizorie a fost săpată o platformă temporară de deșeuri, care deocamdată este goală și va fi folosită timp de mai mulți ani, până când va fi identificat, în sfârșit, un teren pentru construirea unui poligon de deșeuri, până va fi făcut un nou studiu de evaluare și de fezabilitate.

Mai multe poze de la gunoiștea temporară din Cimișlia puteți vedea AICI.

Autor: Violeta Colesnic / FOTO: Elena Covalenco