După o aparentă acalmie a promotorilor teoriilor conspiraționiste, tăvălugul a pornit din nou. Faptul că mulți dintre cei care negau COVID-ul au luat virusul și au simțit pe pielea lor cât de dur este, iar unii chiar au murit (inclusiv fețe bisericești), i-a făcut pe cei care diseminau falsuri să ia o pauză. Nu pentru mult timp însă. Deși, zilele acestea, înregistrăm noi recorduri de infectare (astăzi, sâmbătă, 14 noiembrie, record absolut - 1411 de cazuri de infecție din 4209 teste efectuate), de mai bine de o săptămână, lumea a început să fie din nou „bombardată” orchestrat cu falsuri. Politicul impune mai întâi reguli, pe care ulterior le încalcă de dragul unor puncte electorale și organizează marșuri electorale și hram la Chișinău și Orhei cu mii de oameni. Aceasta contribuie esențial la crearea percepției că măsurile sanitare impuse nu sunt decât o formalitate și că pot fi ignorate. Vigilența oamenilor scade, iar virusul atacă și câștigă teren, fapt pe care îl vedem în fiecare seară în statisticile zilei prezentate de Ministerul Sănătății.

Falsurile distribuite prin rețelele sociale, teoriile neverificate împroșcate la nimereală de diferiți vlogheri, jurnaliști, politicieni sau oameni simpli au contribuit la crearea unor percepții false despre apariția virusului. În paralel, adepții teoriilor conspiraționiste încearcă să acrediteze ideea că informațiile care vin din partea autorităților nu sunt adevărate, deoarece ar exista oameni răi, conectați la aceste autorități, care fac bani de pe urma pandemiei.

Izolarea îndelungată generează depresie și scade vigilența

Obosiți de restricții, rămași fără job-uri, privați de viața normală pe care o duceau înainte de pandemie, oamenii au început să caute vinovați și se întreabă cui i-ar conveni această situație și cine se află în spatele acestui dezastru mondial.

În încercarea de a face față situației, de a lupta cu fricile și depresia, oamenii încep să-și insufle sie și să-i convingă pe cei din jur că nu există niciun pericol. Tot mai des auzim că virusul COVID-19 nu este mai periculos ca gripa. Alții spun că virusul a fost creat de cei care au vrut să se îmbogățească din vânzarea măștilor. Unii au atins culmile absurdului, afirmând că, prin vaccinare se urmărește ciparea oamenilor, pentru a urmări și controla din cosmos. Deși ridicole, aceste teorii influențează psihologic, iar cei care le cred își scot măștile, ignoră restricțiile și, chiar dacă un vaccin autorizat anti-COVID încă nu există – ei deja resping vaccinarea. Alimentându-se cu aceste teorii și bagatelizând sfaturile medicilor și restricțiile impuse de autorități, victimele teoriilor conspiraționiste își pun în pericol viața lor și a celor din jur, semănând noi și noi focare de infecție peste tot unde merg.

Teoriile conspiraționiste, care au făcut cel mai mult rău la începutul acestei pandemii – dându-i turații, au fost croite țintit, ambalate intrigant și răspândite concertat până au început a se rostogoli singure, acaparând subconștientul a noi și noi oameni care, la rândul lor, le distribuiau. În doar câteva zile, un fals împachetat cochet era tradus în diferite limbi și făcea înconjurul lumii.

În Republica Moldova, cele mai „populare” teorii conspiraționiste au fost despre antenele 5G și ciparea oamenilor prin vaccinare.În timpul crizelor din sănătate publică, din cauza fricii, oamenii deseori încetează să mai fie raționali și cad ușor pradă zvonurilor și mistificărilor, ignorând știința. Un om înfricoșat poate fi manipulat și șantajat foarte ușor.

Potrivit unui studiu implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), de la începutul pandemiei COVID-19, mai multe teorii conspiraționiste au circulat în China, Iran, Rusia, Marea Britanie și SUA, multe din ele răspândindu-se la nivel global. Unele sugerau că virusul COVID-19 este o armă biologică ce a fost concepută de agențiile internaționale. Unele surse menționau că un „dușman extern” ar fi lansat virusul în China ca parte a unui război economic și psihologic împotriva acestei țări, care tinde să fie cea mai mare putere economică de pe glob. Conform altor teorii, virusul ar fi fost conceput într-un laborator ca parte a unui program de arme biologice în China și că un cercetător din China ar fi fost inventatorul acestuia. Teorii conspirative au apărut și cu referire la fabricarea unui vaccin sau medicament împotriva COVID-19. Una din primele teorii care au circulat stipula că vaccinul împotriva virusului ar fi fost deja produs, iar faptul că încă nu este lansat pe piață s-ar explica printr-o tactică managerială menită să genereze supra-vânzări atunci când va fi lansat. În Orientul Mijlociu, unii oficiali guvernamentali au identificat pandemia ca pe o teorie conspiraționistă împotriva onoarei și culturii unor orașe religioase din Iran. O altă teorie care circula pe rețelele de socializare era despre instituirea, prin pandemie, a controlului asupra populației.

De ce sunt periculoase teoriile conspiraționiste?

Cei care cred în aceste teorii vor începe să ignore sfaturile medicilor și vor refuza să respecte restricțiile sanitare. Uitați-vă ce se întâmplă în transportul public din Chișinău. Mulți din cei care urcă în transport fără mască ajung să se ia la bătaie cu cei care le cer să și-o pună sau să coboare. Acești oameni sunt pericol public pentru cei din jur. Dar nu le pasă și nici nu conștientizează asta, pentru că ei sunt convinși că virusul nu există.

În plus, cei ce cred în teorii conspiraționiste vor transmite starea lor mai departe prietenilor și rudelor, convingându-i să ignore recomandările. Astfel, informațiile false ajung să fie distribuite în masă, iar neglijarea măsurilor de protecție devine normă. Mai mult, sub influența acestor teorii conspiraționiste, oamenii ar putea înceta să mai apeleze la ajutorul medicilor în caz de boală, punând în pericol atât sănătatea lor, cât și a celor cu care intră în contact – oameni conștiincioși, care respectă regulile, dar care s-au pomenit, din nefericire, în preajma unui fanatic răpus de aceste teorii conspiraționiste. Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican din Chișinău, Victor Cojocaru, spunea recent, în cadrul unui interviu, că deja a avut pacienți cu COVID care refuzau să fie tratați de frică să nu li se introducă cipuri.

Puțin s-a vorbit despre asta, dar teoriile conspiraționiste asociate cu virusul Ebola și Zica de acum câțiva ani (2015-2016) au blocat capacitatea serviciilor de urgență și a lucrătorilor medicali de a comunica și transmite populației informații despre controlul epidemiei.

Răspândirea zvonurilor, stigmatizarea și teoriile conspiraționiste nu afectează, în mod individual, doar persoanele iresponsabile. Acest fenomen poate avea consecințe globale – pot băga în colaps sistemele de sănătate și, în consecință, pot fi o amenințare la adresa umanității.

Potrivit studiului ”COVID-19–Related Infodemic and Its Impact on Public Health: A Global Social Media Analysis", publicat recent în The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, încrederea între lucrătorii medicali și comunitățile afectate este esențială pentru a face față crizei pandemice. Teoriile conspiraționiste cu tematică medicală, pot influența însă negativ încrederea populației în lucrătorii medicali și guverne și pot deteriora comportamentele de sănătate la nivel comunitar și individual, ca de exemplu, refuzul de face testul COVID-19. Anterior s-a demonstrat că aceleași teorii conspiraționiste motivează oamenii să refuze vaccinarea și tratamentul cu antibiotice.

Violeta Colesnic