Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este doar un slogan electoral. De această părere este șeful Departamentului de evaluare strategică a Institutului de Economie Mondială și Relații Internațională din cadrul Academiei de Științe a Federației Ruse, Sergey Utkin.

„Mai util ar fi dacă s-ar lucra asupra identificării soluțiilor concrete de a cooperare economică. Aceasta ar putea dinamiza economia Moldovei la modul real. Ideal ar fi ca subiectele legate de economie să fie scoase din contextul geopolitic, pentru a nu dăuna. Sunt sigur că, în acest caz, toate barierele ar dispărea”, a comunicat Sergey Utkin, pentru Report.md.

El combate și ideea liderului socialiștilor Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit expertului rus, dacă Dodon va ajunge președinte, va fi obligat să ia în calcul opinia populației. Ori judecând după mobilizarea fără precedent a cetățenilor împotriva eșuatului Memorandum Kozak, putem conchide că Dodon își face vând să se cațăre pe un cal mort. „Consider că în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt importante două elemente: voința politică și formula de reglementare. Oricine ar fi președintele, nu va putea pune piciorul în prag și să spună că problema trebuie rezolvată într-un mod sau altul. Orice președinte trebuie să țină cont de opinia cetățenilor. Iar în acest sens, în Moldova, problema e și mai complicată din cauza polarizării societății”, a adăugat expertul rus.

Potrivit lui, formatul de negocieri 5+2 este unul care satisface toate părțile - cea mai mare realizare a acestui format fiind faptul că acest conflict a rămas înghețat și nu se mai împușcă: „Diferendul transnistrean este văzut de unii partenerii externi ca „cel mai ușor de soluționat”. E o iluzie falsă, pentru că nu e ușor să schimbi percepțiile marilor puteri. Cea mai bună soluție este menținerea status-quo-ului. Momentan, o alternativă mai avantajoasă pentru Moldova nu există”, a conchis Utkin.

Constantin Uzdriș