Președintele rus, Vladimir Putin, ca om din KGB, acționează prin „operațiuni speciale”, iar cei pe care îi susține Kremlinul vor fi obligați să raporteze și să facă lobby intereselor rusești. Este opinia directorului adjunct al Centrului pentru armată conversie și studii de dezarmare din Kiev, Mihail Samus.

„Nu mă apuc să dau sfaturi cetățenilor Republicii Moldova cu cine să voteze. Dar să spun că Vladimir Putin, ca fost KGB-ist, acționează prin „operațiunilor speciale” – el este montat să gândească astfel: dacă ajută o persoană – o face condiționat, acelei persoane i se pune în față o misiune. Din experiența Ucrainei pot să vă spun că, atunci când Viktor Ianukovici a câștigat alegerile cu suportul Rusiei, la Kiev a venit imediat Dmitrii Rogozin și a vizitat mai multe întreprinderi. Și spunea deschis: noi vrem asta și asta”, a comunicat expertul ucrainean pentru Report.md.

Potrivit lui Mihail Samus, faptul că Rusia se confruntă momentan cu anumite probleme economice nu ar trebui să-i facă pe moldoveni să creadă într-o eventuală implicare mai puțin activă a Kremlinului în electorala din Moldova: „Kremlinul are suficiente resurse și pârghii pentru a influența cardinal alegerile și politica din Republica Moldova și din spațiul ex-sovietic în general. Într-adevăr, Rusia trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, dar, pentru a influența alegerile din Moldova și alte țări din regiune, fiți siguri că s-au pus bani de-o parte. De obicei, în astfel de scopuri, sunt atrase fonduri de la oamenii de afaceri conectați la Kremlin. Așa s-a întâmplat în Ucraina”, ne-a spus Mihail Samus.

Potrivit lui, situația este agravată și de „războiul hibrid” dus de Rusia contra Chișinăului prin intermediul propagandei. Expertul ucrainean a sesizat că presiunile mediatice ale Rusiei împotriva Moldovei au crescut după ce organele de anchetă de la Chișinău au dezvăluit așa-numita „spălătorie rusească” (spălarea a 20 mlrd $) și au început anumite acțiuni palpabile în ceea ce privește furtul miliardului de dolari din sistemul bancar. „Sunt convins că scandalul legat de „spălătoria rusească” are legătură cu războiul propagandistic pe care Rusia l-a îl duce în Moldova. Dar Rusia nu și-ar fi putut radicaliza acțiunile în acest război fără suportul elitelor locale. Iar factorul determinant a fost interesarea economică a acestor elite locale de către anumite grupări de la Moscova”, crede Mihail Samus.

Constntin Uzdriș