Cei șapte cetățeni turci expulzați joi din Moldova, la solicitarea SIS, au ajuns într-un penitenciar dintr-un oras de lângă Istanbul, sustin avocații lor. Unul dintre avocații din Moldova a reușit să discute câteva secunde la telefon cu unul dintre avocații care se află în Turcia. Acesta a apucat să-i spună doar că cei șapte cetățeni turci au ajuns în penitenciar. Alte detalii deocamdată nu sunt cunoscte.

Actualul șef al Serviciului de Informații și Securitate este Vasile Botnari, cunoscut ca fiind „mâna dreaptă” a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta a fost votat de Parlament în funcția de șef al SIS la începutul lunii mai 2018.

Potrivit unui comunicat al SIS, cei șapte cetățeni turci sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. 

Reacții

Comisarul european, Johannes Hahn, a cerut joi seară autorităților moldovene să respecte „statul de drept și toate procedurile judiciare” în legătură cu acest caz.

Jurnaliștii de la Chișinău au descoperit că joi, 6 septembrie, o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” a efectuat o cursă privată spre Turcia. Avionul a venit la Chișinău de la Odesa, a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe fostul aeroport militar Tekirdağ Çorlu, din apropiere de Istanbul. Nu se știe cine a achitat costurile pentru zbor. Ulterior, aeronava s-a întors la Chișinău, iar peste aproximativ două ore a operat cursa regulată a companiei Air Moldova pe traseul Chișinău-Istanbul. Este vorba de un Boeing 737-55S care aparține unei companii armene.

Presa turcă scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci, răspunzând astfel la o solicitare venită de la Ankara.

Proteste: „Nu ne vindeți profesorii!”

Joi seară, o femeie care protesta pe aeroportul din Chisinau împotriva expulzării cetățenilor turci și-a pierdut cunoștința și a avut nevoie de îngrijiri medicale, dupa ce a primit un mesaj prin care era anunțată că fiul ei (unul din cei șapte turci expulzați de SIS) deja a aterizat în Turcia.

Iar fiica unuia dintre cetățenii turci expulzați, care protesta la Aeroportul din Chișinău, a rugat autoritățile moldovene să-i elibereze tatăl, deoarece el nu este terorist, ci dascăl.

Vineri, protestele s-au mutat în fața Parlamentului. Părinții elevilor care învață la Liceul „Orizont” au scandat în fața legislativului: „Eliberați profesorii capturați!”, „Vrem să învățăm în pace!” și „Nu ne vindeți profesorii!”. Protestatarii au cerut autorităților explicații cu privire la motivul reținerii, care, potrivit lor, a avut loc cu încălcarea gravă a garanțiilor procedurale de azil. În fața lor a ieșit vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi care le-a spus că „a luat act de cele întâmplate” și că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri parlamentare privind acest caz.

Ipocrizie la nivel înalt

Și președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a cerut vineri șefului Comisiei parlamentare pentru securitate națională, condusă de popular-europeanul Eugen Carpov (parte a coaliției coordonate de Plahotniuc), precum și subcomisiei pentru control parlamentar asupra SIS să organizeze audieri cu invitarea conducerii Serviciului de Informații.

Premierul Pavel Filip a cerut SIS să prezinte informații suplimentare privind expulzarea profesorilor de la Liceul „Orizont”, iar Ministerului Educației i-a solicitat să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul vizat.

Iar consilierul președintelui Dodon a anunțat vineri că șeful statului a cerut, „în regim de urgență”, informații concludente de la SIS cu privire la expulzarea cetățenilor turci. Asta după ce, cu o zi înainte, solicitat de jurnaliști să comenteze expulzarea profesorilor, Dodon a răspuns: „Au fost expulzări și mai urâte” cu referire, probabil, la expulzarea mai multor diplomați ruși.

Cazul a intrat deja în vizorul CEDO

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, s-a declarat „consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a unui grup de persoane de origine turcă din administrația Liceului Teoretic moldo-turc „Orizont”, sub pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”. În opinia Ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

Cotorobai face trimitere la Legea privind azilul în Republica Moldova nr. 270 din 18.12.2008, conform căreia „nici un solicitant de azil nu va fi expulzat sau returnat de la frontieră ori de pe teritoriul Republicii Moldova”. Pe de altă parte, consilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, neagă informația potrivit căreia cei șapte ar fi cerut azil politic în Republica Moldova.

La rândul lor, avocații dascălilor expulzați s-au adresat în regim de urgență la CEDO, solicitând punerea în aplicare a articolului 39 din regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului. Curtea de la Strasbourg a reacționat imediat, cerând Guvernului de la Chişinău explicaţii în acest caz până la data de 5 octombrie 2018. Guvernul de la Chișinău este somat să răspundă dacă cetăţenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceştia au solicitat azil politic în Republica Moldova.