Comisia Europeană cere Chișinăului să întreprindă măsuri urgente anticorupție și activează mecanismul de avertizare și responsabilizare a autorităților moldovene, prevăzut în Acordul de liberalizare a regimului de vize.

Comisia Europeană a publicat miercuri cel de-al doilea raport privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, în care cere tranșant Republicii Moldova să întreprindă măsuri imediate în vederea combaterii corupției și spălării banilor, pentru ca moldovenii să poată beneficia în continuare de libera circulație.

Guvernarea a șubrezit legislația în domeniul spălării banilor

Raportul vine la câteva luni de la adoptarea de către majoritatea parlamentară de la Chișinău a unor legi controversate, criticate dur în Parlamentul European, al căror obiectiv este, potrivit experților, amnistierea capitalurilor de proviniență obscură și vânzarea cetățeniei – legi care, în opinia lor, transformă Moldova într-o spălătorie de bani murdari.

Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic al UE care a obținut regim liberalizat de vize în 2014. Aproape 2 milioane de moldoveni au profitat până în prezent de posibilitatea de a călători fără vize în statele membre ale UE.

Comisia Europeană atenționează Chișinăul în ceea ce privește consolidarea controlului la frontieră, aducerea legilor privind reformele fiscale în conformitate cu standardele Uniunii Europene, consolidarea Autorității Naționale de Integritate prin numirea numărului necesar de inspectori de integritate și implementarea eficientă a sistemului de declarare a averii în privința oficialilor de rang înalt, combaterea corupţiei la nivel înalt, investigarea fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate.

Chișinăul „a luat notă”

Ministerul moldovean de Externe menționează într-un comunicat că „a luat notă” în legătură cu evaluarea şi recomandările Comisiei Europene și dă asigurări că acestea vor fi analizate şi încorporate în Calendarul naţional al îndeplinirii recomandărilor raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize.

În legătură cu acest raport, unul din liderii opoziției de la Chișinău, Andrei Năstase, a acuzat guvernarea că, din cauza corupției la nivel înalt, supune țara riscului de a pierde regimul liberalizat de vize. În opinia sa, Plahotniuc și Dodon, care controlează astăzi puterea în Moldova, nu vor accepta niciodată cerințele Comisiei Europene, „pentru că îndeplinirea lor înseamnă pușcărie pentru ei și pentru anturajul lor penal”.

Diplomația de la Chișinău s-a grăbit să combată interpretarea vizând pericolul reintroducerii regimului de vize de către UE, raportul făcut public miercuri fiind doar o evaluare a nivelului de implementare a criteriilor aferente regimului fără vize cu UE. Ministerul moldovean de Externe precizează că este vorba doar de niște recomandări cu caracter general şi special pentru fiecare stat evaluat.

Continuare pe DW