Ce se întâmplă, după încetarea stării de urgență, cu site-urile fake-news blocate de SIS?
Începând de vineri, 15 mai, vor fi reactivate site-urile de știri false închise de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în perioada stării de urgență. Unele dintre acestea sunt scoase deja la vânzare.
Șeful Direcției control și asistență juridică din cadrul Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Denis Sitari, a confirmat pentru Report.md că, odată cu încetarea stării de urgență, „toate actele normative emise în perioada stării de urgență se abrogă fără preaviz și nu mai produc niciun efect juridic”. Prin urmare, a precizat el, site-urile respective vor fi reactivate, dacă nu va apărea, până în seară, vreun alt act normativ care să le restricționeze activitatea.
„Site-urile respective au fost închise în baza unor ordine emise de SIS. Acele acte normative au fost examinate de Consiliului de Administrație al ANRCETI (care este autoritatea publică centrală de reglementare a pieței comunicațiilor), care a solicitat furnizorilor de servicii, cum sunt „Starnet”, „Moldtelecom”, „Orange”, etc. să pună în aplicare ordinul SIS. Odată cu expirarea stării de urgență începând cu 15 mai, toate aceste acte normative își pierd puterea juridică și dispare temeiul legal de a menține interdicțiile în privința acelor site-uri”, a explicat Sitari.
La 20 martie curent, SIS a anunțat că a dispus blocarea a 52 de site-uri de tip „fake-news”, care difuzau inclusiv știri manipulatorii despre COVID-19. Ulterior, lista a fost completată cu alte câteva site-uri manipulatorii.
Marți, 12 mai, SIS a anunțat, printr-un comunicat, că va continua „monitorizarea spaţiului informaţional pe dimensiunea promovării știrilor false” şi a îndemnat cetățenii să transmită la SIS informații în cazul identificării platformelor de știri fake sau a conturilor false „utilizate pe rețelele de socializare la distribuirea intensă a dezinformărilor”. SIS prezintă și unele exemple de știri false cu privire la evoluția COVID-19, care au stat la baza blocării unor resurse anonime, dar comunicatul nu precizează ce se va întâmpla de vineri, 15 mai, cu site-urile de știri false blocate până acum.
Jurnaliștii Report.md au încercat, timp de câteva zile la rând, la ore diferite, să ia legătura cu cei de la SIS, la numerele de telefon indicate pe site-ul instituției, dar la acele numere de telefon nu răspunde nimeni. Ofițerul de serviciu de la SIS i-a sfătuit pe jurnaliști să mai încerce și în alte zile.
Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, susține că, de fapt, acele site-uri nu au fost blocate sută la sută niciodată, pentru că Moldova nu dispune de instumente tehnice care le-ar permite autorităților să le închidă. În plus, nu au fost blocate toate site-urile care distribuie știri false, inclusiv despre COVID. „Nouă ni s-a creat impresia, la un moment dat, că SIS doar bifează anumite activități, ca să aibă ce raporta la Președinție. Aceste site-uri au fost blocate doar de anumiți provideri. Adevărat, sunt site-uri nocive și ele trebuie blocate, deoarece nu au nicio legătură cu jurnalismul, rolul lor fiind doar să inducă anumite stări în societate, cu anumite scopuri, prin dezinformare”, susține Petru Macovei.
Petru Macovei, director executiv API / FOTO: Report.md
El a mai spus că API a monitorizat atent situația legată de blocarea site-urilor, pentru a se asigura ca, sub învelișul luptei cu fake-urile despre COVID, să nu apară tentații de a impune cenzura în privința platformelor media care critică guvernarea. „Am văzut, la un moment dat, cât de repede a reacționat SIS în cazul unui site care a lansat un fake despre președintele Igor Dodon. A doua zi era deja blocat. Deci, atunci când e vorba personal de Igor Dodon, lucrurile se întâmplă rapid”, a menționat Macovei.
Denis Sitari de la ANRCETI a recunoscut că închiderea site-urilor de știri false este foarte complicată: „A existat o interacțiune strânsă între prestatorii de sevicii și autorități, deoarece ei (cei care administrează site-urile fake) schimbă IP-ul, schimbă o cifră din IP sau o literă din link... E foarte greu să-i depistezi și să-i urmărești. În plus, am observat că unele din aceste site-uri și domenuri sunt expuse la vânzare”, a precizat Sitari.
Întrebat cum s-a făcut selecția site-urilor fake temporar închise și de ce nu este posibilă identificarea administratorilor acestor platforme nocive, responsabilul de la ANRCETI a spus că „identificarea celor care gestionează aceste site-uri este de competența SIS”. Potrivit lui, la identificarea „autorilor, beneficiarilor și actorilor principali” se lucrează.
În contextul isteriei false legate de antenele 5G și „cipizarea” populației, diseminate intens de unii bloggeri și site-uri de știri fake, Denis Sitari a explicat că antenele 5G nu înseamnă nimic cosmic: „Pur și simplu banda utilizată de frecvențe este diferită. Pentru 2G e o bandă, pentru 3G e altă bandă... Deci, 5G e doar o antenă și nimic mai mult”.
Chiar și așa, potrivit lui, în Republica Moldova nu există nicio antenă 5G, iar ANRCETI nu a eliberat deocamdată nicio licență pentru această bandă: „Antenele pe care le vedeți sunt antene 3G și 4G. Autoritatea care eliberează licență în acest domeniu este ANRCETI și noi nu am emis nicio licență pentru 5G. Dar ca să fie clar: 3G, 4G sau 5G e doar o tehnologie. Antena e antenă. Pur și simplu banda de frecvențe utilizată este diferită. 5G nu e o antenă care are ceva cosmic în ea”, a explicat Denis Sitari.
Cele mai multe site-uri de știri false care vizează Republica Moldova sunt de limbă rusă, iar cei care indexează falsurile în rețelele de socializare sunt, de regulă, și cei care promovează simbolica URSS. De multe ori falsurile diseminate sunt în acord cu propaganda rusească, alimentează fobii anti-occidentale, fiind preluate și răspândite concertat.
Acest material este parte a proiectului "Identificarea, expunerea și deconstruirea campaniilor de dezinformare și știri false promovate de Federația Rusă în Republica Moldova și regiunea extinsă a Mării Negre”, implementat de CRPE-Republica Moldova în parteneriat cu Report.md și beneficiind de susținerea The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă în mod necesar viziunea The Black Sea Trust sau a partenerilor săi.
Comentarii