Guvernarea de la Chișinău a mai primit o palmă din partea unei instituții europene. Începând cu anul 2007, Moldova a primit 782 de milioane Euro din partea Uniunii Europene, ceea ce reprezintă 37 de euro anual per capita - cea mai mare asistență pentru o țară din Parteneriatul Estic.

Într-un raport al Curţii de Conturi Europene (principala instituţie europeană care verifică dacă fondurile UE sunt colectate şi utilizate corect şi ajută la îmbunătăţirea gestiunii financiare a UE) se arată că țara noastră a înregistrat „progrese limitate și nesemnificative” în domeniile în care a primit asistență din partea Uniunii Europene.

În general, proiectele au produs realizările scontate. Cu toate acestea, din lipsa voinței politice și din cauza factorilor externi, rezultatele nu au fost întotdeauna sustenabile.

Preocupările care există privesc sustenabilitatea rezultatelor obținute cu ajutorul proiectelor, cauzele aflate la originea acestor preocupări fiind adesea legate de voința politică insuficientă din partea autorităților naționale de a înlătura obstacolele din calea consolidării autorităților publice. Au existat preocupări parțiale în cazul a jumătate dintre cele 14 proiecte evaluate și preocupări considerabile pentru restul proiectelor.

Auditorii au constatat că cele mai grave probleme ale Moldovei sunt corupția răspândită la „scară largă” și instituțiile publice slabe - aceste instituții slabe beneficiind de asistență încă din 2007.

Curtea Europeană de Conturi vine cu o serie de recomandări către Comisia Europenă. Potrivit auditorilor, Comisia Europeană ar fi trebuit să răspundă mai rapid atunci când au apărut riscuri asociate cu sprijinul financiar. Programele nu erau suficient de aliniate cu strategiile din Republica Moldova şi beneficiul lor potenţial a fost redus deoarece Comisia Europeană nu şi-a folosit pe deplin puterea de a stabili pre-condiţii pentru plata sumelor.

Joi, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, eurodeputatul român Andi Cristea, a anunțat că în primăvara anului viitor Comisia Europeană va publica un raport de progres cu privire la Republicii Moldova.

Constantin Uzdriș