Controversatele proiecte de lege privind așa-numita „amnistie fiscală” va avea efecte adverse devastatoare pentru economia moldovenească. Oamenii nu-și vor mai plăti taxele, așteptând o altă amnistie, iar aceasta va produce o gaură foarte mare, atenționează experții.

Șase organizații neguvernamentale din România au adresat o petiție către principalii donatori și parteneri externi ai Republicii Moldova să oprească toate formele de finanțare promise Republicii Moldova, dacă autoritățile nu renunță la inițiativa privind „amnistia fiscală”.

Mai multe organizații neguvernamentale din România („Expert Forum” (EFOR), Freedom House – România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene) au adresat o petiție autorităților române în care le cer să oprească sprijinul financiar planificat pentru Moldova, dacă parlamentarii moldoveni vor adopta inițiativa legislativă  privind „liberalizare a capitalului și stimularea fiscală”. Luni seară, ONG-iștii au solicitat și intervenția partenerilor externi.

La apelul  ONG-uri petiționare s-a alăturat Institutul pentru Politici Publice din București și Academia de Advocacy Timişoara. Organizațiile societății civile din România le solicită oficialilor străini să ia atitudine și să nu admită autorităților moldovene să legalizeze jafurile: „Cerem ca, în calitate de parteneri internaționali ai Republicii Moldova, să luați măsuri ferme, inclusiv stoparea  sprijinului bugetar și toate celelalte forme de asistență financiară acordate acestei țări, în cazul în care Parlamentul de la Chișinău va adopta legea pentru așa-numita „liberalizarea capitalului”. În opinia semnatarilor, controversata lege „dă frâu liber corupției și spălării banilor - de aceea este inacceptabilă finanțarea Moldovei din bani publici oferiți de contribuabilii europeni și cei internaționali”.

Sorin Ioniță: ”Noi vrem să știm unde se duc banii noștri...”

                                                                       Sorin Ioniță, „Expert Forum”

În opinia lui Sorin Ioniță, expert român din cadrul Expert Forum (EFOR), un caz de amnistie fiscală trebuie discutat foarte mult în societate pentru a cântări toate avantajele și dezavantajele, pași pe care autoritățile moldovene nu i-a urmat. „Legile de amnistie sunt foarte rare în lume. Acesta este un proiect nepregătit, necalculat. Nu s-a făcut nici un studiu de impact, nu s-au dat cifre. Este o lege apărută peste noapte. Este foarte posibil să prevaleze dezavantajele, adică descurajarea contribuabililor corecți. Văzând că apar amnistiile fiscale așa des (a mai fost una în 2007, pe vremea președinției lui Vladimir Voronin), oamenii nu-și vor mai plăti taxele, așteptând o altă amnistie. Deci, pot apărea efecte adverse: în loc să aduci bani la buget, te trezești cu o gaură mare”, a atenționat Sorin Ioniță.

Expertul român a mai comunicat pentru Report.md că atât românii, cât și alți parteneri externi ai Republicii Moldova vor să știe ce se întâmplă cu banii lor: ”Noi, ca și contribuabili europeni, vrem să știm unde se duc banii noștri. O amnistie fiscală depinde foarte mult de credibilitatea autorităților care o pregătesc. Această inițiativă vine de la un Guvern complet lipsit de credibilitate. Guvernarea actuală este atât de lipsită de credibilitate încât nici nu a candidat la alegerile prezidențiale (și-a retras candidatul). Autoritățile încearcă să treacă această lege prin Parlament după niște „consultări” mimate, de jumătate de zi, cu societatea civilă – consultări boicotate, în semn de protest, de adevărata societate civilă. Consultările în cazul unor astfel de inițiative, urmate de sondaje în toată țara, durează, în mod normal, jumătate de an”, a precizat reprezentantul „Expert Forum”.

Vor să șteargă ilegalitățile cu buretele, ca să rămână „frumoși și curați”

Mai mult, autoritățile au ignorat inclusiv instituțiile de stat abilitate cu funcții de prevenire și combatere a corupției:„Când vorbim despre această amnistie fiscală, vorbim de bani negri, despre oligarhi, offshor-uri și tot felul de oficiali care vor să-și spele banii. Culmea, aceste proiecte au mers în Parlament fără avizul instituțiilor de prevenire și combatere a corupției. Deci, instituțiile anticorupție din Moldova au fost scoase din schemă, nu au fost lăsate să se pronunțe asupra acestui proiect de lege și, astfel, le-au fot slăbite puterile”, a mai remarcat expertul.

Sorin Ioniță suspectează că prin această lege, cei care au furat miliardul de dolari din băncile moldovenești vor să aducă banii acasă, dar să și-i însușească, interzicând ANI să-i întrebe de unde îi au. Expertul român mizează pe faptul că proiectul nu va trece în a doua lectură datorită presiunii publice.

La rândul său, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul din autorii inițiativei legislative, a comunicat pentru Report.md că proiect de lege va fi examinat „și va trece” de Parlament în a doua lectură după vacanța de iarnă a deputaților.

Lilia Zaharia