„Scandal într-un troleibuz din capitală din cauza a doi pasageri care nu purtau mască”. Astfel de titluri apar tot mai des în ultimul timp, iar conflictele dintre cei care nu poartă mască și cei care le cer să o pună sunt tot mai frecvente. În transportul public, în magazin, prin piețe sau chiar pe drum poți asista la conflicte (uneori și la altercații) din cauza unei măști sau, mai bine zis, din cauza refuzului unora de a o purta.

 

„Nu recomandăm folosirea măștilor, decât dacă sunteți bolnav și ca măsură de nerăspândire a virusului de la dumneavoastră”. Paradoxal, dar anume această declarație a OMS a alimentat, de la începutul pandemiei până acum, toate fake-urile despre măști. Anume această recomandare ciudată a invocat-o, în martie 2020, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, când a fost surprinsă într-un market fără mască, iar ulterior, în repetate rânduri, președintele Igor Dodon, care a ignorat regulile cu desăvârșire pe tot parcursul pandemiei.

În încercarea de a-i lua apărarea Vioricăi Dumbrăveanu, premierul Ion Chicu a catalogat criticile la adresa subalternei sale ca fiind „atacuri mârșave de la oameni mârșavi”: „Dacă indivizii, care o atacă, ar fi atenți la ce tot ne spune această Doamna, ar înțelege – masca nu este necesar de purtat, dacă ești sănătos și/sau nu interacționezi cu persoane infectate. Este protocolul OMS și trebuie de respectat. Masca purtată fără rost are efectul exact invers – colector de microbi și viruși”, scria premierul Chicu pe pagina sa de Facebook.

Patru luni au trebuit să treacă pentru ca și oficialii moldoveni să înțeleagă că masca te poate salva de COVID. În această perioadă au murit sute de cetățeni moldoveni , iar zeci de mii au fost infectați.

Luni la rând, președintele Igor Dodon, refuza să poarte mască. A umblat prin întreaga țară și a împărțit medalii veteranilor de război, s-a îmbrățișat cu ei și a făcut poze. De fiecare dată fără mască. Și dacă el nu poartă mască, oamenii de ce ar purta-o? „Înseamnă că este adevărat că masca este inutilă. El e președinte – înseamnă că el știe că virusul nu există”, comentau cei veniți să-l pipăie pe șeful statului. Sfidând toate recomandările medicilor, Dodon nu doar că nu purta masca, dar își scotea mănușile de protecție pentru a da mâna cu acei veterani – oameni de 80-90 de ani, cei mai vulnerabili în fața COVID-19. La un moment dat, mai mulți bodyguarzi ai lui Dodon s-au infectat.

În timp ce numărul celor infectați creștea, Igor Dodon aduna capital politic, arătând tuturor cât de „curajos” este și că nu se teme de COVID. Mai mult, îi ironiza pe oponenții săi politici care purtau mască: „În timp de pandemie am avut contact direct cu sute și mii de persoane. Eu nu mă tem să mă duc să discut cu un om simplu, să merg la un veteran sau să mă duc într-un spital. Ia uitați-vă la oponenții mei politici: Maia Sandu, chiar și când e singură în sală, doar cu microfonul, își pune masca. Se teme de microfon c-o să se molipsească sau ce?”, se întreba retoric președintele în tradiționala sa emisiune „Președintele răspunde”.

În timp ce oamenii de rând erau amendați cu câte 22 000 de lei moldovenești pentru neglijarea restricțiilor, președintele nu a fost sancționat în niciun fel. Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, spune că nu a văzut abateri din partea șefului statului în ceea ce privește respectarea regulilor impuse de pandemie.

Așadar, purtatul măștii a fost un subiect controversat încă de când a fost introdus „codul roșu”. Mai întâi, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oamenilor să poarte mască de protecție doar dacă sunt bolnavi de COVID-19 sau dacă îngrijesc de cineva care este bolnav. Unul dintre directorii executivi ai OMS declara: „Nu există dovezi specifice care să sugereze că purtarea în masă a măștilor de către populație are vreun beneficiu potențial. De fapt, există unele dovezi care sugerează contrariul, măștile fiind folosite neadecvat”. Această declarație a venit după ce s-a constatat o criză globală de măști și material medical pentru confecționarea acestora. „În momentul acesta, persoanele cu cel mai mare risc de a contracta virusul sunt lucrătorii din prima linie, care sunt expuși în fiecare secundă. Gândul că nu au măști de protecție este oribil”. Maria Van Kerkhove, doctor epidemiologic în cadrul OMS, spunea la început că este important ca măștile să ajungă cu prioritate la personalul medical.

Aceste recomandări au alimentat teoriile celor care negau existența pericolului în faza de început – atunci când virusul putea fi încă izolat. Primul om în stat, Igor Dodon, se lauda la TV că el poartă mască doar atunci când intră într-o instituție medicală. Abia în luna iulie, acesta a început să poarte mască în timpul vizitelor în teritoriu. În schimb, uita de mănuși, iar halatul de protecție îl îmbrăca doar formal.

                              Igor Dodon, în vizită în satul Dancu / FOTO: Facebook/Igor Dodon

Iar ministrul Justiției (un antivaccinist notoriu) a venit fără mască la Parlament și le arunca replici butucănoase, de la tribuna centrală, deputaților care i-au cerut să-și pună masca: „Bateți cu pumnul în masă și o să pun mască”(...) „Eu o să-ți spun unde să o îmbraci”... Asta se întâmpla în iulie 2020, când purtarea măștii (mai ales în spații publice închise) era obligatorie și în Republica Moldova.

Rețelele sociale erau pline cu informații false despre efectul purtării măștilor - mesaje alarmante despre pericolul purtării lor asupra sănătății circulau dintr-un telefon în altul prin SMS, Viber sau Whatsapp. Această isterie a creat un fel de „comunitate” a celor care neagă orice înseamnă măsură de protecție împotriva COVID-19. Unii chiar s-au gândit, la un moment dat, să profite de această isterie și să unească adepții teoriilor conspiraționiste într-un partid. Ideea pare să fi eșuat, „grupul de inițiativă” împotmolindu-se în teorii halucinante în care nu mai credeau nici cei care inițial „au înghițit” momeala cu cipurile lui Gates.

După gafa comisă de OMS, nu a mai contat că, la începutul lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății și-a revizuit recomandările și a venit cu un set de instrucțiuni vizând purtarea măștilor: purtarea lor în locuri publice, în zonele în care virusul se răspândește și distanțarea socială nu este posibilă, precum și în transportul public sau în magazine. De fiecare dată când apărea vreo știre despre obligativitatea purtării măștilor, imediat era combătută cu linkuri spre poziția OMS precum că purtarea măștilor nu este obligatorie.

Masca de protecție (cunoscută ca „masca chirurgicală”) este realizată în trei straturi, nețesute, presate prin tehnologie ultrasonica care elimină astfel găurile care ar apărea în urma unei țesături clasice. Masca de protecție este realizată din trei straturi: stratul exterior, colorat, este din spunbond; stratul intermediar, cu rol de filtru este din meltblown și stratul interior, moale, care are rolul filtrării bacteriene și a particulelor. Aceste măști opresc particulele de salivă, dar fără să îngreuneze respirația.

Măștile din stofă sau cele din tifon pot fi folosite doar în cazuri extreme, când lipsesc măștile sterile. Chiar și așa, măștile din stofă pot fi folosite dacă au cel puțin trei straturi: cel interior să fie dintr-o stofă care absoarbe umiditatea, de exemplu bumbac, iar cel exterior, dimpotrivă, să respingă umiditatea.

Pe rețelele de socializare au circulat mai multe „sfaturi” de la „experți” anonimi precum că „nu degeaba masca are două părți” și că cei bolnavi trebuie să o poarte cu partea colorată în exterior. Ceilalți, sănătoși, trebuie să o poarte cu partea albă în exterior. Acest fake-news a fost atât de distribuit încât, la un moment dat, devenise reper în spațiul public.

„Sursa virusului mortal este ascuns în măștile de protecție”, scria ziarulmoldovei.site (un site doldora cu falsuri). Din 30 mai, site-ul este inactiv (a fost închis de Serviciul de Informații și Securitate), dar „știrea”, fiind preluată, a reușit să ajungă la mulți din cei care se alimentează cu teorii conspiraționiste. Imediat după această „știre” a apărut alta, tot despre mască și a fost, poate, primul fake care nu a fost luat în serios, ba chiar a stârnit amuzamentul oamenilor și a servit ca sursă de bancuri. Știrea falsă despre banda metalică a măştilor de protecție care este de fapt o antenă 5G care distruge creierul nu a prins deloc la moldoveni. Ori că era prea ciudată, ori că lumea a început să filtreze informațiile și să-și pună mai multe întrebări. Cert este că „știrea” s-a „stins” încetișor și a dispărut de pe rețelele sociale, în timp ce în alte țări i se dă importanță. Jurnaliștii de la Reuters au realizat chiar un material prin care au demontat mitul antenei 5G din măștile chirurgicale. Această bandă are un singur scop, mularea acestora pe forma nasului celui care o poartă pentru a nu lăsa spații libere prin care să pătrundă virusul.

Recent, un internaut din România, a postat o poză cu o „mască cu cip 5G” și un text hazliu în contextul „tentației” lui Bill Gates de a asculta tot ce vorbim. Mulți însă, nu au înțeles că e vorba de ironizarea celor căzuți în plasa teoriilor conspiraționiste și au distribuit-o la greu, prezentând poza și postarea ca pe un pericol. În câteva zile, aceasta a fost distribuită de aproape 8000 de utilizatori de Facebook de pe ambele maluri ale Prutului.

Despre hipoxia provocată de purtarea măștilor au apărut foarte multe știri false. Chiar și în surse media credibile. Doar unele au fost dezmințite. Organizația Mondială a Sănătății a demontat mitul. Potrivit OMS, utilizarea îndelungată a măștilor nu provoacă insuficiență de oxigen.

Unul din adepții teoriilor conspirației, Iurie Roșca, menționează într-un video că „prezența unei cârpe pe față blochează căile respiratorii. Prin urmare tu consumi mai puțin oxigen decât este necesar organismului. În consecință, întregul tău organism este afectat și devii mai vulnerabil. Deci riscul de a-ți pierde viața crește vertiginos”. Roșca se arată oripilat de faptul că din toamnă, copiii vor fi obligați să poarte „botniță”.  „Treziți-vă! Nu vă mai pot vedea cu măști pe bot”, „suntem pe punctul de a fi asasinați în serie”, menționa pe un ton panicard fostul politician.

În legătură cu senzația de insuficiență respiratorie pe care o au persoanele care poartă mască, șeful Clinicii Universitare Reanimare, Victor Cojocaru, ne-a spus că acestea trebuie să se adreseze imediat la medic: „Dacă persoana simte că se înădușă atunci când poartă mască – acesta e un indicator că are dispneie. Deci el deja are probleme cu respirația, nu neapărat din cauza COVID-19”.

Conform regulilor Facebook, dacă un grup răspândește în mod repetat știri false, platforma va înceta să mai sugereze internauților să se alăture grupului, pentru a-l împiedica să se extindă. Facebook a adăugat o etichetă de avertizare atunci când unei persoane îi place, comentează sau reacționează la o postare cu informații false despre coronavirus. De exemplu, dacă intrați pe pagina lui Iurie Roșca, o să observați avertizarea „Informații false!”.

Adepții teoriilor conspirației pot fi văzuți pe străzi, prin magazine sau în transportul public. Îi recunoști după… lipsa măștii. Este suficient să le faci observație și să le spui că în spațiile publice sunt obligați să poarte masca și imediat încep să vorbească despre conspirațiile „guvernului mondial”, „exterminarea oamenilor”, „asfixiere”și alte pericolele la care îi expun cei care îi obligă să poarte mască. Uneori conflictele se termină cu bătaie sau la poliție. Între timp, cineva mai pregătește un video despre „propagandiștii stataliști anti-globaliști” și alte sperietori care, datorită panicii, captează atenția publicului.

Violeta Colesnic

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.