Luxul secret   Chișinău    

Vă mai amintiți de heliportul de pe acoperișul Spitalului de Urgență? Zace!

Au trecut aproape doi ani de la inaugurarea Blocul Curativ al Spitalului de Urgenţă din Chişinău, însă acesta așa și nu funcţionează. Edificiul, pentru care s-au investit milioane din bugetul de stat stă „conservat”. Numai anul trecut, administraţia instituţiei a cheltuit peste un milion de lei pentru întreţinerea lui.

La sfârşitul lunii noiembrie 2014 a fost inaugurat cu mare fast Blocul Curativ (Blocul N.4) al Institutului de Medicină Urgentă (IMU). Atunci autorităţile se lăudau că în curând pacienţii vor fi trataţi în condiţii europene. Edificiul este înzestrat cu structuri specializate precum: Secţia de Neurologie, Neurochirurgie, Urologie, Ginecologie, Oftalmologie, ORL şi Secţia de Sterilizare. Până acum acest bloc nu este funcţional, iar pe lângă milioanele cheltuite pentru renovarea lui, sunt risipite în zadar alte sute de mii de lei pentru întreţinere.

În timp ce la Fălești pacienții își leagă paturile sovietice cu sârmă ca să nu cadă de pe ele, la Chișinăul luxul e piesă de muzeu / FOTO: Report.md

Echipamentele noi se uzează fără a fi utilizate

Curtea de Conturi a constatat utilizarea ineficientă a banului public în această instituţie medicală. Auditorii Curţii au arătat că numai în 2015, Spitalul de Urgenţă a suportat cheltuieli suplimentare de 1,2 milioane lei pentru întreţinerea acestui bloc nefuncţional.

„Au fost investite sute de milioane de lei şi ele (echipamentele) nu sunt date în exploatare. Oamenii nu au acces la ele. Şi când te gândeşti cu cât patos se dau în exploatare astfel de clădiri! Voi (adresare către conducerea instituţiei – n.n.), îmi spuneţi că acolo este gata totul, doar că nu-i pregătit terenul unde să se aşeze elicopterul. Am văzut că nu-i doar atât”, a menţionat Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.

Lucrări tergiversate din lipsă de bani

În replică, directorul instituţiei medicale, Mihail Ciocanu, a declarat că banii au fost utilizaţi eficient, doar că au fost tergiversate lucrările din lipsa resurselor financiare, motivând adoptarea bugetului de stat cu întârziere.

                                               Mihail Ciocanu explică de ce sunt tergiversate lucrările

El a menţionat pentru Report.md că până în prezent, în acest edificiu s-au investit peste 130 de milioane de lei, inclusiv pentru renovarea blocului, dar şi pentru achiziţionarea şi instalareaaparatelor medicale noi. „Blocul este aproape gata pentru a fi dat în exploatare. Mai trebuie să cumpărăm un transformator şi un generator de energie electrică, dar şi sistemul de ventilaţie. În total este vorba zece milioane de lei. Aceşti bani sunt planificaţi în bugetul de stat, iar până la sfârşitul anului, ei vor fi alocaţi pentru finisarea lucrărilor. Am anunţat concurs de contractare pentru aceste lucrări. Ne dorim foarte mult ca în luna octombrie sau noiembrie să dăm în exploatare blocul și, astfel, să creștem substanțial calitatea serviciilor medicale. Blocul are 180 de locuri şi 36 de paturi la terapie intensivă”, a precizat Ciocanu.

                                Toate saloanele sunt dotate cu blocuri sanitare FOTO: Report.md

Heliportul să mai aştepte…

În 2013, autorităţile se lăudau că, în premieră, Spitalul de Urgenţă din Chişinău va avea o platformă de aterizare pentru elicopterele sanitare de urgenţă. Această pistă este amplasată pe acoperişul blocului curativ, însă, la fel ca acest edificiu, platforma de aterizare nu este funcţională.

 Pista de aterizare de pe Blocul Curativ se transformă în ruină fără să fi fost utilizată vreo dată / FOTO Report.md

Mihail Ciocanu a spus că şi aceasta necesită investiţii. „Este acelaşi proiect. Pista de aterizare se află pe acoperişul blocului nou. La pistă au fost efectuate lucrări de iluminare, construcţie a căilor de acces, a fost instalat un ascensor special. Lucrările la pistă nu au fost separate - ele au fost incluse în planul de renovare a blocului. Acum, însă, pentru a fi dată în exploatare şi această pistă, mai avem nevoie de bani pentru sistemul anti-incendiar (acesta trebuie să fie construit separat de clădire), dar şi pentru acoperirea pistei cu un strat de gumă care va amortiza aterizarea elicopterului. Acum Ministerul Dezvoltării regionale şi construcţiilor lucrează la evaluarea costurilor şi apoi va fi definitivat proiectul, fiindcă nu erau incluse anterior aceste cheltuieli. Conform estimărilor noastre, vor mai fi necesare peste două milioane de lei”, a precizat Ciocanu.

După această uşă este ascensorul care ar fi trebuit să deservească pacienții aduși cu elicopterul / FOTO: Report.md

În prezent, elicopterul care aduce pacienţii pe cale aeriană, aterizează pe Stadionul ”Dinamo” din apropierea spitalului. Întrebat de ce a trebuit să fie cheltuiți bani suplimentar pentru construirea unei piste nefuncționale, Mihail Ciocanu a răspuns: „A fost necesară o pistă, deoarece stadionul este un loc de menire socială, iar, uneori, acolo au loc evenimente culturale şi competiţii sportive”, a explicat șeful instituţiei medicale.

Întâi blocul, apoi pista

El a recunoscut că finisarea pistei nu este prioritară. „Pentru aterizarea elicopterului putem folosi şi stadionul care este alături de noi. Durata de transportare a pacientului de la stadion la spital şi din elicopter la terapie intensivă este aceeaşi ca în cazul coborârii de pe acoperiș. Acum este prioritară darea în exploatare a blocului”, a conchis managerul spitalului.

Renovare de zeci de ani. Va mai dura...

Blocul curativ al acestui spital are o istorie mai veche. S-au perindat multe guvernări care promiteau condiţii foarte bune în această instituţie. Lucrările de renovare şi reparaţie a edificiului au fost începute încă în anul 1990, iar ulterior acestea au fost întrerupte. Cu zece ani în urmă, guvernarea de atunci şi-a reamintit de acest loc, reluând reparaţiile. La scurt timp, însă, lucrările au fost stopate. În anul 2013, lucrările au fost reluate, numai că nici astăzi pacienţii nu se pot bucura de servicii medicale la standarde europene.

Lilia Zaharia 

Articolul anterior

Shor - eliberat , trei șefi de la BNM - arestați

Articolul următor

De ce moldovenii nu simt bunăstarea statistică a guvernării?