Președintele Igor Dodon a semnat la 9 august refuzul de promulgare a legii care prevedea desfiinţarea Stadionului Republican şi transmiterea terenului, cu titlu oneros, Ambasadei SUA pentru construcţia unui nou sediu. Fotoreporterul Elena Covalenco a făcut, joi dimineață (16 august 2018), un tur în jurul stadionului pentru a arăta halul în care au adus autoritățile (din 2006 până în prezent) acest obiectiv, care valorează zeci de milioane de euro.

FOTO: Elena Covalenco 

Terenul de 5,18 hectare din inima Chișinăului zace în paragină din 2006, când Guvernul ex-premierului Vasile Tarlev (perioada guvernării comuniste) şi-a propus să renoveze arena sportivă. Stadionul a fost demolat în vara anului 2007, la inițiativa lui Tarlev. Acesta personal a urcat într-un tractor și a demolat demonstrativ un zid.

 Captură video TV8

Atunci Tarlev declara că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20.000 de locuri, o parcare imensă și un hotel. Între timp, aproape 20 la sută din acest spațiu a ajuns (prin contracte de arendă) în mâinile câtorva firme.

FOTO: Elena Covalenco 

În lipsa unui concurs, Guvernul a desemnat compania Basconslux să se ocupe de demolare, această etapă fiind evaluată la 8 milioane de lei. Firma nu a fost însă plătită, deşi a demolat stadionul. În 2013, Basconslux a acţionat statul în judecată şi a obţinut câştig de cauză, Ministerul Finananţelor fiind obligat să-I achite 14 milioane de lei, inclusiv dobânda de întârziere. În aprilie 2015, CSJ a menținut decizia primei instanțe.

FOTO. Elena Covalenco

Încă în luna mai 2011, directorul stadionului, Valeriu Sulă, declara: „În anul 2009 reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite au vizitat stadionul, arătându-se interesați de construcția unui nou sediu pentru misiunea diplomatică a SUA în Republica Moldova”.

FOTO: Elena Covalenco

În 2013, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele cinci hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2500 de locuri pentru comerț.

FOTO: Elena Covalenco

La 12 februarie 2014, guvernul Leancă a aprobat un plan de acțiuni, care includea și demararea lucrărilor de construcție a Stadionului Republican. Ministrul Marcel Răducan: „Ministerul a fost susținut de Guvern ca să inițieze o procedură de parteneriat public pentru a construi un stadion republican cu o capacitate de 25 - 30 de mii de locuri. Am inițiat deja negocieri cu trei companii - una din Italia, alta din Republica Moldova și a treia din Ucraina. Anul acesta este decisiv pentru elaborarea proiectului”.

FOTO: Elena Covalenco

La 18 iulie 2018, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevedea ca în locul Stadionului Republican să fie construit un nou sediu al Ambasadei SUA din Chișinău.

FOTO: Elena Covalenco

Peste numai 2 zile, la 20 iulie 2018, 65 de deputați au votat desființarea Stadionului Republican și au încuviințat construcția pe acel spațiu a noului sediu al Ambasadei SUA.

FOTO: Elena Covalenco

La 26 iulie, majoritatea parlamentară controlată de PD a votat în grabă, în ambele lecturi, fără consultări publice, controversatele proiecte de lege vizând „amnistia fiscală”.

FOTO: Elena Covalenco

În aceeași zi, la ora 17.49, pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei SUA a apărut reacția dură a diplomației americane în care, între altele se menționează: „Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”.

La 7 august 2018, ambasadorul SUA James D. Pettit a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon. După acea întâlnire, Dodon a postat pe Facebook un mesaj în care a menționat că nu poate promulga legea vizând transmiterea fostului Stadion Republican pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA, argumentând prin faptul că o astfel de decizie „nu este acceptată de societate”.

FOTO: Elena Covalenco

La 9 august 2018, Dodon a înștiințat oficial președintele Parlamentului despre refuzul său de a promulga legea privind transmiterea terenului respectiv pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA.

FOTO: Elena Covalenco

Pe 27 iulie 2018, Parlamentul a plecat în vacanță. Va revota oare majoritatea parlamentară controlată de PD legea vizând transmiterea stadionului pentru construcția Ambasadei SUA după revenirea din vacanță? Va fi oare suspendat din nou Igor Dodon, pentru 5 minute, pentru ca președintele Parlamentului sau prim-ministrul (exponenți PD) să promulge, în locul lui, legea respinsă de Dodon - așa cum s-a întâmplat deja de mai multe ori?

Momentul în care șeful Parlamentului, Andrian Candu, semnează, în locul lui Igor Dodon, decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza / FOTO: Report.md

Stadionul Republican a fost construit în 1952 şi a fost închis în 2006 la insistenţa Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), care susţinea că terenul nu corespunde standardelor. Pe acest stadion, la 1 septembrie 1996, cunoscutul fotbalist David Beckham şi-a marcat debutul la naţionala Angliei, într-un meci împotriva Moldovei din cadrul calificărilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 1998 din Franţa.

FOTO: Elena Covalenco

Terenul este înregistrat la organele cadastrale ca proprietate a statului cu o valoare de 58,3 milioane lei. „Ziarul de Gardă” a scris anterior, cu referire la experți imobiliari, că terenul ar valora 20 de milioane de euro.

FOTO: Elena Covalenco