Semnale de la Bruxelles   Chișinău    

Siegfried Mureșan: "Forțele pro-europene, când sunt unite, câștigă!"

Popular-europenii (cel mai influent partid din Parlamentul European) au solicitat partidelor de centru-dreapta din Republica Moldova să înainteze un candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă, din primul tur.

Prezent la Chișinău, în cadrul unei vizite de documentare, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, a recomandat să fie înaintat „cel mai bine plasat candidat”.

Potrivit sondajelor de referință, potențialul candidat pro-european cu cele mai mari șanse este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. "Este important să se înțeleagă că e nevoie de un candidat unic din start, nu înainte de turul doi", a menționat eurodeputatul Siegfried Mureșan. El a precizat că a discutat despre aceasta cu reprezentanții Partidului Liberal Democrat (partid parlamentar cu liderul, Vlad Filat, arestat), ai Partidului Popular European din Moldova, cu reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și cu cei din Partidul Platforma "Demnitate și Adevăr". Mureșan a spus că a remarcat deschidere din partea celor patru partide pentru această propunere. "Dacă forțele de centru-dreapta se vor uni, vor avea prima șansă la prezidențiale. Forțele pro-europene, când sunt unite, câștigă", a spus europarlamentarul. El nu a pronunțat numele potențialului candidat comun, dar i-a "desenat" profilul: "Este vorba de atașament față de statul de drept - să poată dovedi că a susținut prin activitatea sa profesională lupta contra corupției. Viitorul președinte trebuie să respecte principiul de separare a puterilor în stat și atașament față de depolitizarea ministerelor; să aibă un atașament profund față de valorile europene și față de vectorul european, dar și pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere", a menționat Siegfried Mureșan.

Anterior, atât liderul Partidului Platforma "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, cât și liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, dar s-au arătat dispuși să discute posibilitatea înaintării unui candidat pro-european comun la respectivele alegeri.

Un acord cu FMI este ca un certificat de garanție

În altă ordine de idei, Siegfried Mureșan a spus că Republica Moldova are nevoie de un nou acord cu FMI, inclusiv pentru a putea beneficia de sprijin financiar din partea UE, un acord cu FMI fiind ca un certificat precum că deficiențele din sectorul bancar, care au permis ca 1 miliard de dolari să fie furat, au fost înlăturate. Mureşan a repetat că UE are instituții specializate în combaterea fraudelor bancare și le-a recomandat autorităților de la Chișinău să lucreze împreună cu acestea la elucidarea "jafului secolului": "Oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu banii lor, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Tocmai pentru că banii dispăruţi din sistemul bancar se pare că vor fi puși pe umerii cetăţeniilor, oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat acolo. De aceea, cred că trebuie făcute trei lucruri: în primul rând trebuie recuperat prejudiciul până la ultimul cent şi traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi. Vestea bună e că UE poate ajuta, există experienţă solidă în combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, a spălării banilor. De aceea, fac apel către Guvernul Republicii Moldova să solicite ajutor de la instituţiile Uniunii Europene şi în special de la Oficiul European de luptă antifraudă (OLAF). Invit autorităţile să lucreze cu instituţiile europene, cu Comisia Europeană, cu Banca Centrală Europeană, dar şi cu băncile din statele membre, în special din România, pentru îmbunătăţirea supravegherii bancare", a precizat oficialul. Al doilea lucru care ar trebui făcut în Republica Moldova este, în opinia eurodeputatului român, redobândirea încrederii în sistemul bancar, pentru ca cetățenii și investitorii străini să știe că economiile lor sunt în siguranță și, trei - competențele de supraveghere, în special la nivelul Băncii Naționale, să fie extinse și foarte clare, pentru ca o altă fraudă bancară să nu se mai poată repeta.

Lovitură indirectă la adresa PDM

În timpul conferinței de presă pe care a susținut-o la Chișinău, Siegfried Mureşan a vorbit și despre un amendament (al cărui autor este) care prevede majorarea finanțării ce urmează a fi acordată Moldovei de către UE în 2017.

„Această propunere a fost susținută de majoritatea fracțiunilor din Parlamentul European, mai puțin de (grupul socialiștilor europeni) familia politică din care face parte și Partidul Democrat din Moldova (care controlează în prezent puterea – n.n.). Ei s-au opus sporirii suportului financiar pentru Moldova. Din fericire, noi am fost mai mulți și amendamentul a trecut", a informat europarlamentarul român. În luna iunie 2015, PDM a devenit membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni.

Sugestie pentru autorități: "Recitiți Acordul de Asociere"

În total, 19 persoane fac parte din delegația Partidului Popular European care vizitează Republica Moldova, pentru a evalua stadiul de implementare a reformelor. Siegfried Mureșan a apreciat că Guvernul Republici Moldova a început "prea timid" adoptarea și implementarea legilor asumate prin semnarea Acordului de Asociere cu UE. "Acest lucru este dovedit şi de faptul că delegaţia FMI prezentă acum la Chişinău are doar un mandat tehnic. Aceasta înseamnă că Guvernul nu a progresat suficient de mult cu agenda de reforme economice".

"Lupta împotriva corupției, combaterea corupției, construirea statului de drept și o justiție funcțională sunt domeniile în care Moldova are cea mai mare nevoie de ajutorul partenerilor externi", a spus eurodeputatul român și s-a arătat convins că lupta împotriva corupției va avea succes și în Moldova: "Poate va dura mai mult decât speră oamenii, dar la sfârșitul zilei toți cei care cred că nu vor da niciodată socoteală, vor pierde. (...) Pentru ca acest guvern să poată fi numit pro-european, este nevoie să legifereze toate angajamentele din foaia de parcurs (prezentată în luna martie, la Bruxelles, de către premierul Pavel Filip), dar şi să le implementeze", a menţionat europarlamentarul.

El a sugerat autorităților de la Chișinău să recitească Acordul de Asociere ca să vadă ce reforme trebuiau deja să fie implementate. "Acordul de Asociere semnat şi ratificat între UE şi Republica Moldova este cel mai important mijloc de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De aceea, prioritatea absolută a Guvernului trebuie să fie implementarea acestui document. Vestea bună este că, de fapt, guvernul doar uitându-se în Acordul de Asociere poate afla exact care sunt măsurile de reformă de care Republica Moldova are nevoie", a conchis Mureşan.

DW


Articolul anterior

Vladimir Socor: „Cursul european al Republicii Moldova nu mai există!”

Articolul următor

O nouă „epidemie” în Europa: Divorțurile