Electoral, s-au speriat   Chișinău    

SUA și Moldova testează interoperabilitatea armatelor

Peste 100 de blindate americane au intrat marți din România în Republica Moldova, pentru a participa, în premieră, în comun cu militarii moldoveni, la exercițiul militar "Dragon Pioneer 2016", în perioada 3 mai - 20 mai.

Forțele separatiste la Tiraspol sunt în alertă maximă, iar la Chișinău socialiștii pro-ruși numesc "ocupație" participarea simbolică a militarilor SUA la exercițiul "Dragon Pioneer 2016". Coloana de blindate americane se îndreaptă spre Brigada I de Infanterie Motorizată de la Bălți. Pe 9 mai, când moldovenii pro-europeni sărbătoresc "Ziua Europei", iar pro-rușii "Ziua Victoriei armatei sovietice" în cel de-al doilea război mondial, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău se va desfășura o expoziție, unde vor fi expuse 36 de unităţi de tehnică militară care participă la exercițiul moldo-american "Dragon Pioneer 2016".

Parte a operaţiei "Atlantic Resolve"

La aceste antrenamente comune vor participa 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari ai Batalionului de Geniu, ai Batalionului 22 de menținere a păcii, precum şi ai brigăzilor 1, 2 şi 3 ale Armatei Naționale a Republicii Moldova. Scopul aplicației militare este instruirea comună a subunităților de geniu şi creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate. Potrivit scenariului aplicațiilor militare ce urmează să aibă loc, militarii vor fi instruiți în ceea ce privește executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificație, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, de supraviețuire, cu asigurare logistică în condiții de câmp, cu acordarea ajutorului medical şi evacuarea răniților. Armata Națională a Moldovei va participa cu 40 de mașini de geniu.

                                                                                                               FOTO: Sorin Bucătaru 

Acest marş de dislocare al militarilor americani va fi urmat, în perioada 20 mai - 6 iunie, de un exerciţiu militar multinaţional denumit "SARMIS-16", ce se va desfăşura pe poligonul de la Cincu (Brașov), exerciţiu inclus în programul NATO – MTEP (Military Training and Exercise Programme), fiind parte a activităţilor de instrucţie cuprinse în cadrul Operaţiei "Atlantic Resolve". Operaţia "Atlantic Resolve" are ca scop asigurarea flancului estic al NATO, în contextul noilor pericole regionale apărute după destabilizarea Ucrainei și anexarea Crimeii de către Rusia. Misiunea constă în asigurarea prezenţei forţelor americane, instruirea/antrenarea specifică a acestora în comun cu partenerii, într-un cadru bilateral şi multinaţional, în vederea demonstrării capabilităţilor şi verificării interoperabilităţii între structuri.

Dodon vede "dușmani" inexistenți și justifică ocupația militară de către Rusia

Dis-de-dimineață, un grup de deputați socialiști, însoțiți de câțiva susținători din "garda tânără" și-au prins la piept panglica "Sf. Gheorghe" (un element simbolic militar rusesc), au mers la vama Sculeni și au blocat drumul de intrare în țară, scandând lozinci contra a ceea ce ei numesc "invazie americană". Protestul socialiștilor a durat aproximativ o oră. Liderul PSRM, Igor Dodon, a postat pe rețelele de socializare poze cu deputați socialiști verificând, la vamă, actele militarilor americani și documente pentru tehnica militară pe care au adus-o în Moldova. Potrivit socialiştilor, "trupele NATO" ar fi încălcat statutul de neutralitate al Moldovei. Pe de altă parte, socialiștii nu au nici o pretenție față de staționarea trupelor și armamentului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova. Liderii PSRM susțin că respingerea "Memorandumului Kozak" de așa-zisă federalizare a Moldovei în 2003 de către ex-președintele comunist Vladimir Voronin "a fost o greșeală". Documentul respectiv ar fi legalizat staționarea trupelor militare ruse pe teritoriul noului stat federativ.

                     Socialistul Vlad Bătrîncea controlează actele militarilor americani / FOTO: Facebook

Potrivit liderului socialiștilor, "pacificatorii ruși care își exercită misiunea în Moldova, de comun acord cu conducerea noastră și în conformitate cu mandatul ONU, niciodată nu și-au permis atare impertinență, bădărănie și cinism". Igor Dodon susține că Guvernul Moldovei, care admite desfășurarea unui atare marș, "comite un act de trădare națională și trebuie imediat demis și acționat în judecată". De asemenea, el este nemulțumit că expunerea tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va avea loc anume pe 9 mai, când pro-rușii marchează "Ziua Victoriei" armatei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

La rândul lor, mai mulți localnici au salutat intrarea militarilor americani în Moldova. Aceştia au afişat drapelul american şi o lozincă pe care era scris "NATO şi Europa salvatorii Moldovei!", moment surprins în imagini de către jurnalistul moldovean Sorin Bucătaru. Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, militarii americani "vin să-i învețe pe militarii moldoveni din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate și rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial". În ceea ce privește temerea socialiștilor, potrivit căreia prin prezența militarilor americani în Moldova ar fi încălcat statutul de neutralitate al statului, ministrul Șalaru a răspuns: "Neutralitatea Moldovei este amenințată de o singură țară și acestă țară are trupele rusești de ocupație în Transnistria".

"Pernuța de amortizare" a diplomației moldovene

La sfârșitul lunii aprilie, în cadrul audierilor privind "Prioritățile politicii externe a Republicii Moldova. Provocările actuale în contextul securității regionale și europene", ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a repetat că "Moldova nu va deveni membru NATO și nici nu există premise pentru aceasta, iar colaborarea Republicii Moldova cu NATO nu este periculoasă": "Noi de 22 de ani dezvoltăm cooperarea cu această organizație (cu NATO – n.n.), iar pernuța de amortizare este statutul de neutralitate al Republicii Moldova consfințit în Constituție. Cooperarea cu NATO este construită pe principiul neutralității și nu cred că este nevoie de o abordare politizată", a menționat Galbur.

La rândul lor, experții independenți au sesizat un lucru ciudat în modul în care Chișinăul percepe domeniul apărării, în special după escaladarea situației în Ucraina vecină. Deși are o armată mult mai slabă chiar și decât cea a autoproclamatei republici transnistrene, Chișinăul continuă, inexplicabil, să taie din cheltuielile pentru apărare. Potrivit unei cercetări a Centrului Analitic Independent "Expert - Grup", din 2009 sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc, tendință care s-a menținut și după 2014, când situația privind securitatea regională s-a înrăutăți. Astfel, către anul 2015, Moldova s-a situat pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru apărare în PIB.

DW

Articolul anterior

Noua Strategie Națională de Securitate – pură beletristică 

Articolul următor

Libertatea presei, în scădere la nivel mondial