Autoritățile de la Chișinău au promis că vor avea, la începutul anului viitor, un proiect propriu privind statutul special al regiunii transnistrene. Informația vine din partea reprezentatului special al președintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt. 

Diplomatul s-a lăudat că pe parcursul președinției germane a OSCE a fost relansat dialogul în formatul „5+2”, iar punctul culminant a fost semnarea la Berlin, în luna iunie 2016, a unui Protocol pe care părțile s-au angajat să-l implementeze. Protocolul prevede, între altele, apostilarea diplomelor de studii eliberate în stânga Nistrului și recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare eliberate de autoritățile separatiste.

„În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu premierul Pavel Filip și cu șeful Legislativului, Andrian Candu, am primit asigurări că la începutul anului viitor va fi gata o strategie privind acordarea statutului special pentru regiunea transnistreană. Una din cele mai mari probleme în reglementarea conflictului transnistrean este plasarea acestei chestiuni în subsolul agendei. Nu văd nimic rău în apostilarea diplomelor”, a menționat Cord Meier-Klodt.

Experții de la Chișinău s-au declarat nedumeriți. Ei se întreabă de ce diplomatul OSCE nu a vorbit deloc despre respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și nici despre amenințările la adresa securității care persistă în regiune? Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a menționat pentru Report.md că „atâta timp cât nu s-a discutat despre statutul regiunii transnistrene nu se poate discuta despre problematica diplomelor, a plăcuțelor de înmatriculare și alte chestiuni care sunt elemente de statalitate. Noi avem Legea 173 din  22.07.2005 care prevede foarte clar ce trebuie să fie implementat pentru aprobarea statutului special al regiunii transnistrene: mai întâi democratizarea și demilitarizarea regiunii, apoi putem discuta despre acest statut”, a subliniat Victor Chirilă.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, consideră că președinția germană a OSCE este în criză de idei, iar Chișinăul își asumă din nou angajamente pe care nu le va putea gestiona: „Președinția germană a OSCE este în criză de idei. La începutul anului, în acord cu Rusia, a încercat să ne impună acel protocol de la Berlin... Autoritățile de la Chișinău l-au semnat și abia după asta și-au dat seama ce prostie au făcut. Când vorbim despre diplome, nu putem să nu ținem cont de faptul că sistemele de învățământ pe cele două maluri ale Nistrului este absolut diferit. Diplomele emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană nu le recunoaște, fără mită, nici Federația Rusă. Cu așa cedări inutile nu se va ajunge nicăieri”, a menționat Leahu.

Săptămâna aceasta, la Tiraspol, vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a declarat că pentru Moscova este importantă menținerea enclavei separatiste din stânga Nistrului: „Pentru noi este foarte important să menținem Transnistria - un exemplu care demonstrează că oameni de diferite naționalități, uniți de o idee unică, prin statalitate, în cadrul unei republici, apără împreună interesele comune ale patriei lor mici”, a menționat Rogozin.

Constantin Uzdriș