Pe masa din biroul șefului Secției morfopatologie, Ilie Țiple, stau maldăre cu dosare, fiecare având scris, cu pixul pe copertă: „Fără autopsie”. Ilie Țiple trece prin dreptul acestor dosare și, apăsând cu degetul pe fiecare din ele, ne comunică motivul decesului pe fiecare dosar pe care îl atinge.

-  COVID. COVID. COVID. COVID. COVID. COVID.….”.

La un moment dat, degetul lui rămâne pe unul din dosare. Îl ridică, îl răsfoiește, îl analizează și îl răsfoiește din nou în liniște.

Aici avem un caz de „Flegmonul Furnier”. Pacientul nu a fost confirmat pozitiv și, în cazul lui, autopsia nu este interzisă. 

Pune dosarul pe unul din maldăre și își continuă drumul, atingând mai departe, cu degetul, fiecare munte de dosare.

- Fără autopsie. Fără autopsie. Fără autopsie. Fără autopsie…

„Fără autopsie” însemnând că pacientul a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ajunge la capătul șirului de dosare și ne anunță că niciodată, în toată cariera lui, nu a avut atâtea dosare pe birou. Cei de la arhivă nu reușesc să le proceseze, așa că ele zăbovesc la el în birou.Un ordin emis de Ministerul Sănătății interzice autopsia celor care au decedat după ce au fost infectați cu COVID. Dacă, în timpul spitalizării, se confirmă diagnosticul cu SARS-CoV, evoluția fiind urmată de deces, nu mai este necesară autopsia cadavrului pentru confirmarea diagnosticului clinic. Motivul: pentru a evita riscurile de transmitere a bolii infectocontagioase.

În luna octombrie, au fost doar patru cazuri de deces din cauza maladiilor. Ceilalți au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

În cele 12 luni ale anului 2019, când virusul SARS CoV încă nu ajunsese în Moldova, la Institutul de Medicină Urgentă au fost înregistrate 797 decese. În 2020, același număr de morți a fost înregistrat în doar nouă luni.


 Ilie Țiple, șeful Secției morfopatologie IMU, în fața registrului cu morți / FOTO: Report.md

Ilie Țiple: Numărul cazurilor medico-legale s-a micșorat. Acum cazurile de patologii somatice sunt în stadii avansate, deoarece pacienții nu se adresează la timp. Și e foarte grav! Oamenii nu au acces la medicină și ajung la spital doar în cazuri de urgență. La Institutul de Urgență acum sunt doar pacienți cu boli în fază terminală. Pacienții care se infectează și ajung la spital au și patologia somatică gravă, adică, între timp, cât el nu s-a adresat la medic, boala lui a avansat foarte mult. Când sunt internați cu COVID, pacienții ajung într-o stare gravă, sunt într-o fază depășită a maladiei de care sufereau. Dacă ar fi ajuns la timp la medic, ar fi fost operați cu o lună, două sau trei înainte să se întâmple tragedia, situația ar fi fost cu totul alta. Pe de o parte, COVID-ul atacă foarte dur organismul în felul lui, și pe alta - mai sunt și complicațiile apărute din cauză că pacientul nu a beneficiat la timp de asistență medicală și boala a avansat. Și aici vorbim de aceleași colicistite, ulcere sau patologii ginecologice.

Cei răpuși de COVID sunt scriși cu culoare roșie / FOTO: Report.md

Report.md: Pentru că spitalele sunt pline cu bolnavi infectați cu COVID-19, cei cu maladii sau dureri se tem să vină la spital. Se tem că dacă vin, riscă să se infecteze. Stau acasă și rabdă durerea, speră că o să le treacă… 

Ilie Țiple: S-a greșit din start. Institutul de Urgențe nu trebuia transformat în spital pentru pacienții cu COVID. Trebuia păstrat doar pentru spitalizarea pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale. Un spital de o așa valoare trebuia protejat. Blocul patru este bloc roșu, destinat pacienților cu COVID. Infectarea colegilor noștri din clinică a fost masivă. Mulți au trecut prin coșmar, inclusiv chirurgi de valoare.

Report.md: Care sunt etapele prin care trece un pacient care moare pe patul de spital, până ajunge în camera frigorifică?

Ilie Țiple: Din momentul în care un bolnav se stinge pe patul de spital, el nu mai este numit pacient, ci…cadavru și trece prin mai multe etape înainte de a fi predat rudelor. Imediat după deces, șeful Secției reanimare COVID, împreună cu medicii, anunță rudele despre deces și le spune să se prezinte a doua zi cu două pașapoarte: a decedatului și a persoanei căreia i se eliberează certificatul. Primele două ore decedatul este păstrat în secția Reanimare și doar după expirarea acestui timp este constatată moartea clinică și simptomele morții biologice. Apoi începe pregătirea cadavrului pentru transportare. Înainte de a fi plasat în sacul special, medicii din Reanimare prelucrează cadavrul cu soluții speciale dezinfectante. Transportarea spre camera frigorifică se face printru-un tunel subteran. Zilele acestea însă, în tunel se fac reparații și, timp de o săptămână, cadavrele sunt transportate pe afară, cu brancarda.

Când cadavrul ajunge în camera frigorifică, cei doi infirmieri deschid sacul și prelucrează din nou mortul cu soluții dezinfectante.

Moartea schimbă aspectul corpului, mai ales al celor care stau mai mult timp în Reanimare cu insuficiență respiratorie cardiacă. Lipsa oxigenării sângelui grăbește apariția unei cianoze (tenta albăstruie a pielii, a unghiilor sau a vârfului degetelor) mai puternice. Pentru a camufla aceste lucruri, se aplică machiajul, se restabilește într-o măsură oarecare aspectul persoanei decedate.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, deși decedatul a fost deja prelucrat în secția în care a decedat, el oricum trebuie scos din sac, prelucrat, îmbrăcat și pus imediat în sac. Hainele sunt aduse de rude cu o zi înainte. De obicei, cei din raioane vin în aceeași zi cu hainele și transportul - și cadavrul este îmbrăcat înainte de a fi luat. Sacul se deschide obligatoriu în prezența a două rude care îl recunosc pe cel decedat și semnează în registru că este ruda lor. Apoi, tot în prezența lor, cadavrul este plasat în sicriu, care este imediat sigilat, iar rudele sunt avertizate că nu au voie să deschidă sicriul.

Report.md: De ce sicriele cu cei care mor de COVID sunt sigilate? Virusul moare odată cu gazda sau mai este activ o perioadă?

Ilie Țiple: Nimeni nu știe. Ar putea să supraviețuiască o anumită perioadă, de câteva ore, dar după prelucrare nu mai prezintă pericol, cu atât mai mult după 6-8 ore. 

Report.md: Sunt multe cazuri soldate cu scandal în care rudele refuzau ca, în certificatul de deces, să fie scris „COVID”. Care era explicația lor?

Ilie Țiple: Nu înțeleg de ce unii consideră că este o rușine să mori din cauza complicațiilor acestui virus, de parcă ar fi decedat de vreo boală cu transmitere sexuală. Avem multe rude care neagă că ruda lor ar fi fost infectată cu COVID și insistă să nu scriem asta în certificatul de deces. Rudele recunosc că ruda lor a avut și pneumonie, și celelalte boli de care suferea, dar refuză să accepte că a fost infectat cu coronavirus. Am avut tare multe cazuri în care rudele s-au plâns și la administrația spitalului, și la minister, insistând că ruda lor nu a avut COVID.

Motivul acestei insistențe nu e neapărat că ar fi „anticovidiști”, ci că vor să-și înmormânteze ruda creștinește, să stea persoana decedată trei zile acasă, sicriul să fie deschis, să-și ia rămas bun de la el sau să îl pupe. Le arătăm rezultatul pozitiv la virus, uneori testul este repetat de două sau trei ori. De fiecare dată pozitiv. Evident, rudele sunt într-o stare de șoc, pentru că au pierdut o persoană dragă și vor să respecte tradiția. A doua zi însă, vin mai liniștiți. Înțelegem că este foarte important să respectăm tradiția, dar suntem într-o situație complicată și trebuie să respectăm și niște reguli. Ce fac rudele după ce pleacă de la noi și dacă respectă regulile, nu știm. Au apărut sicrie cu fereastră din sticlă care simplifică mult lucrurile. Asta le mai liniștește, într-un fel, pe rude. Când cadavrul este plasat într-un astfel de sicriu se permite să lăsăm sacul deschis. Acești saci sunt din material special și nu permit scurgerile de lichide.

Report.md: Oamenii au început să ironizeze pe seama a ceea ce scrie în certificatul de deces, spunând că indiferent de boala care a provocat decesul, în certificat scrie oricum „COVID”.

Ilie Țiple: De exemplu, moartea unui pacient cu insuficiență cardio-respiratorie (cardiac) poate fi cauzată de pneumonie interstițială masivă bilaterală totală, cauzată de COVID. Pentru pacienții cu boli asociate, COVID-ul este ultima picătură. El este cel care a „urgentat” evoluția negativă a maladiei. În certificatul medical de deces scriem că pacientul a decedat urmare a complicațiilor COVID-19. În certificat civil nu este specificat diagnosticul sau cauza decesului, de aceea rudele nici nu trebuie să-și facă astfel de griji.

Report.md: Mai aveți spațiu în camera frigorifică?

Ilie Țiple: În spitalele vechi poate și nu este spațiu, dar la noi sunt două camere frigorifice mari. În camera mai mare sunt cei cu COVID, iar cealaltă cameră, care este goală, este pentru cei fără COVID.

Report.md: Se vorbea, la un moment dat, că rudele celor decedați sunt plătiți pentru a accepta să scrieți cauza morții „COVID”…

Ilie Țiple: Sunt halucinații, povești și falsuri. Sunt minciuni! Cum să scoți bani din sistemul medical cu așa ceva? Care ar fi sensul? Se fac teste, aceste teste sunt incluse în dosarul fiecărui decedat. Pentru ce să plătești pe cineva ca să-ți dea voie să scrii „COVID”, dacă acolo deja scrie? Fiecare spital primește bani în funcție de pacienții tratați. Pentru un pacient tratat și decedat de coronavirus, spitalul poate primi jumătate din tariful stabilit inițial.

Report.md: Care este cea mai comună boală întâlnită printre decedații de COVID, ajunși în camera frigorifică? Care boală este cea mai sensibilă la virus?

Ilie Țiple: Diabetul zaharat. Și are o evoluție foarte urâtă. Chiar și pacienții care se tratează suportă greu complicațiile post-COVID. În viitor, o să avem foarte multe probleme cu reabilitarea îndelungată și dureroasă a pacienților care au trecut prin COVID. Insuficiența respiratorie rămâne pentru mult timp. Chiar și cei care au suportat o formă ușoară au insuficiența respiratorie. COVID-ul e o mare nenorocire pentru omenire! Virusul acesta conduce la agravarea tuturor nozologiilor pe care le au oamenii. Este tare imprevizibil și, în următorii ani, va fi la fel de imprevizibil.

Report.md: Analizând datele din primele luni și cele de acum, ce schimbări observați în evoluția virusului?

Ilie Țiple: Scade mult vârsta celor care decedează în urma complicațiilor acestui virus. Virusul întinerește tot mai mult. Dacă înainte vârsta celor decedați era de 70-90, acum avem de 45, 50, 60.

Nu am avut nici un caz în care un om absolut sănătos să moară de Covid. Decesele survin la cei care au o nozologie, care suferă de anumite boli.

Report.md: În societatea noastră sunt foarte mulți oameni care neagă COVID-ul și nu se protejează, nu poartă mască. Ce le-ați spune? Ce ați vrea să le spuneți?

Ilie Țiple: Unii din cunoscuții mei, care la început luau în zeflemea virusul, vorbesc cu totul altfel acum, după ce au trecut prin COVID și, unii, prin Reanimare. Mulți își dau seama că trebuie să se protejeze abia după ce trec prin asta. Aud mulți tineri care spun: „Ei, noi suntem tineri, nu pățim nimic”. Văzând atâția oameni iresponsabili, mă doare sufletul. Știind ce se întâmplă în fiecare zi la spital, în camera frigorifică din subsolul secției noastre, când văd atâția oameni fără mască - mă înspăimânt. Da, tinerii pot face formă ușoară, dar ei transmit virusul părinților, buneilor, altor persoane cu care intră în contact. Din păcate, oameni care ar mai fi avut zile și ar mai fi trăit, pleacă. Mor. Nu înțeleg de ce oamenii sunt iresponsabili. Nu înțeleg cum o persoană care gândește ar putea să nege ceva atât de real și periculos. Este grav! Este foarte grav! Noi o să avem încă multe valuri de COVID, cifrele pe care le avem și le analizăm nu ne mint. Este greșit că nu sunt instituite măsuri mai dure. Pe de altă parte înțeleg că nu putem distruge economia, pentru că o să murim de foame. Totuși, în măsura posibilităților, trebuie de făcut ceva. Unii chiar demonstrativ stau fără mască și tușesc. De mai multă responsabilitate este nevoie. Nu putem închide oamenii, dar ei trebuie să fie responsabili.

Text: Violeta Colesnic / FOTO: Elena Covelenco