„NATO va continua să sprijine parteneri precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina, deoarece aceste state își doresc reforme importante”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles.

Asta după ce, în cadrul reuniunii, șeful diplomației române Lazăr Comănescu a pledat pentru un sprijin activ din partea NATO pentru cele trei parteneri estici ai Alianței, menționând necesitatea implementării integrală a pachetelor de asistență deja convenite, precum și pentru identificarea unor noi măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor acestor state de consolidare a rezilienței naționale și de avansare a reformelor în domeniul apărării și securității.

Oficiul NATO din Chișinău va fi axat pe diplomație publică

În ceea ce privește Republica Moldova, NATO își pune speranțe în Oficiul de legătură al Alianței ce urmează a fi deschis la Chișinău, dacă Parlamentul va ratifica Acordul semnat în acest sens, săptămâna trecută, la Bruxelles, de Jens Stoltenberg și premierul moldovean Pavel Filip. Potrivit unor surse, documentul urmează a fi ratificat de Parlamentul de la Chișinău vineri, 9 decembrie, pentru a putea fi promulgat ulterior de actualul președinte Nicolae Timofti, înainte de învestirea în funcție a președintelui ales al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon.

Abordați de trimisul special al Report.md la ministeriala NATO de la Bruxelles, mai mulți responsabili NATO au menționat că Oficiul NATO din Chișinău va avea „un format foarte limitat” (cel mult 4 funcționari cu statut diplomatic) și se va concentra pe diplomație publică. „Este vorba de o prezență diplomatică și foarte civilă”, au comunicat sursele pentru Report.md. Reprezentantul permanent al NATO în Republica Moldova a fost deja identificat – este vorba de o doamnă, dar deocamdată numele acesteia nu a fost divulgat. De asemenea, sediul Oficiului NATO din Chișinău a fost identificat, autoritățile de la Chișinău neavând vreun angajament tehnic și nesuportând vreo presiune financiară în acest sens.

Potrivit oficialilor NATO, „relația NATO-Moldova va avansa atât cât va dori Republica Moldova, Chișinăul neavând nici un fel de obligații, dar foarte multe oportunități” de pe urma fortificării relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică. Este vorba în primul rând de sprijin pentru modernizarea Armatei Naționale a Moldovei, dar și a întregului sistem național de securitate. Oficiul NATO din Chișinău va lucra în comun cu Ministerul moldovean de Externe și cu Ministerul Apărării la proiecte comune de sporire a potențialului de apărare al țării și va avea o componentă de comunicare, pentru a informa corect cetățenii moldoveni despre ajutorul și proiectele NATO în Moldova.

În discuții private cu corespondentul Report.md, mai mulți oficiali NATO s-au arătat nedumeriți de stagnarea procesului de aprobare și implementare a Strategiei Naționale de Securitate și a Strategiei de Apărare a Moldovei, mai ales în condițiile instabilității din regiune.

Stoltenberg: Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei trebuie menținute

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, NATO a constatat o prezenţă crescândă a Rusiei în Balcanii de Vest. El a spus că Alianţa va contracara propaganda Rusiei printr-o dezbatere deschisă şi liberă și nu va răspunde cu propagandă. Pe de altă parte, el a menționat că este „importantă” menținerea în continuare a sancțiunilor economice impuse Rusiei în 2014 de către Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, după anexarea considerată ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă. Deoarece acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului din Estul Ucrainei între forțele guvernamentale și rebelii pro-ruși, nu sunt respectate, „comunitatea internațională trebuie să mențină presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-și respecte obligațiile", a declarat Stoltenberg.

Vitalie Călugăreanu, Bruxelles