Deseori auzim de la specialiști că e „mai bine să prevenim decât să tratăm”. Odată cu noul coronavirus, în spațiul publică au străbătut și sfaturile de la cei care lecuiesc totul cu rachiu. Logica lor e simplă: dacă ne dăm pe mâini cu spirt și virusul moare, de ce să nu-l atacăm cu tărie și pe COVID-ul din interior? Unele sfaturi sunt atât de neverosimile, încât stârnesc râsul. De exemplu, spălarea nărilor cu bicarbonat, morsocarea, în loc de gumă de mestecat, a câtorva căței de usturoi sau un păhărel două de rachiu pe stomac gol. Deși Organizația Mondială a Sănătății a venit cu recomandări clare vizând măsurile de prevenire și control, au prins la public sfaturile răspândite de cei care tratează totul cu votcă. Și ne-am pomenit cu oameni care își „clătesc” dimineața stomacul cu alcool, crezând că asta îi protejează de COVID toată ziua.

Satul Hrușova. Doi bărbați stau alături pe scaunul proaspăt vopsit din stația de autobuz. Ne apropiem de ei să-i întrebăm cum se protejează de virus:

- Eu beau un pahar cu vin și nu mă ia COVID-ul. Încă de când a explodat centrala atomică de la Cernobîl știm că tre' să bem vin roșu ca să nu ne ia radiația. Așa că noi bem.

- Dar văd că stați foarte aproape unul de altul. Nu vă temeți că o să vă molipsiți?

- Nu ne temem! Se cunosc oamenii care au virus - au ochii galbeni și pe față tot sunt galbeni. Ia uitați-vă la noi ce rumeni suntem”, ne-a spus unul dintre ei.

Despre „beneficiile” alcoolului în lupta cu virusul am auzit în mai toate localitățile prin care am trecut. Folosirea alcoolului „în scop profilactic” a fost luată în serios și păhărelul cu rachiu a devenit nelipsit la fiecare masă în țara aflată pe primul loc din lume la consumul de alcool pe cap de locuitor. Acest „sfat” a fost transmis de la om la om, iar expresia „pentru profilaxie” a devenit un fel de toast, spus în timp ce se ciocnesc paharele. Unul din cei doi bărbați din Hrușova a spus că principala dovadă că alcoolul administrat intern ține COVID-ul la distanță este chiar el, pentru că este „sănătos tun”.

Potrivit OMS, consumul excesiv de alcool nu ne protejează în niciun fel de COVID, dar poate conduce la apariția altor probleme de sănătate, inclusiv la crearea dependenței de alcool. OMS susține că alcoolul este eficient doar la dezinfectarea suprafețelor. Pulverizarea cu alcool pe tot corpul nu va ucide virușii deja intrați în corp. La fel, nici administrarea alcoolului pe cale orală nu are niciun impact asupra virusului.

Un alt mit anti-COVID, care bântuie pe rețelele de socializare, este clătirea gurii cu apă fierbinte. Pe unele site-uri cu știri îndoielnice apar adesea „sfaturi” despre necesitatea de a bea apă fierbinte la fiecare câteva minute. Pentru mai multă credibilitate, unii spun că în apa fierbinte mai trebuie adăugate ghimbir, lămâie și bicarbonat. „Virusul ajuns în gură va fi spălat cu apă și va ajunge în stomac, iar acolo v-a fi omorât de sucul gastric”, scriu site-urile doldora cu materiale fake. „Trebuie să aveți gura mereu umedă”, concluzionează acestea. Medicii susțin că toate acestea nu au nicio legătură cu profilaxia COVID.

„Lămpile cu raze ultraviolet omoară virusul”. Acest mit a contribuit la sporirea vânzărilor și epuizarea stocurilor de prin magazine. Lămpile însă, doar au cauzat iritații ale pielii. La un moment dat, medicii s-au văzut nevoiți să reacționeze, recomandând dezinfectarea mâinilor și altor părți ale corpului cu soluții dezinfectante, nu cu radiații.

„Baia fierbinte omoară COVID-ul”... Este un alt „sfat” lansat pe aceleași rețele care promovează teoriile conspiraționiste despre cipare și pericolul tehnologii 5G. Deși băile frecvente nu dăunează, ba chiar se recomandă, adevărul este că temperatura normală a corpului rămâne în jur de 36,5 °C până la 37 °C, chiar dacă temperatura apei în cadă este mai înaltă.

Un alt mit: „Picăturile nazale cu soluție salină previn infecția cu noul coronavirus”. Carantina și restricțiile de a părăsi țara i-a lăsat pe moldoveni fără odihnă la mare în acest an, iar singura lor legătură cu litoralul și apa cristalină, sărată, a fost cea din spray-urile nazale. Cu toate acestea, nu există dovezi că picăturile pentru nas cu soluție salină ar putea proteja oamenii de infecțiile cu noul coronavirus și nici nu s-a demonstrat că folosirea frecventă a picăturilor ar putea preveni infecțiile respiratorii. Despre căile nazale de transmitere a virusului circulă și un alt fake. Vedeți imagine de mai jos.

„Consumul frecvent de usturoi poate preveni infecția cu noul coronavirus”... Deși s-a demonstrat că acest aliment are unele proprietăți antimicrobiene, nu există nicio dovadă că usturoiul îi protejează pe oamenii de COVID-19. Poate doar îi ține la distanță socială din cauza mirosului neplăcut al respirației... 

„Antibioticele țin departe coronavirusul”. COVID-19 este un virus, iar antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecțiilor bacteriene. În plus, antibioticele trebuie folosite pentru tratare și nicidecum pentru prevenire.

Nu există dovezi științifice care să demonstreze că balsamul „Звездочка” și alte unguente ar omorî virusul. Nu ajută nici compresele cu ridiche neagră și rachiu, nici inhalarea aburilor firbinți. Din contra, automedicația poate fi dăunătoare. Potrivit OMS, deocamdată nu există medicamente care ar putea fi recomandate 100% pentru profilaxia noului tip de coronavirus. Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare.

„Consumul ardeiului iute contribuie la „arderea” virusului”. Chiar dacă dă gust bucatelor și este deliciul moldovenilor iubitori de zeamă de pui, ardeiul iute nici nu previne, nici nu tratează COVID-ul.

„Virusul este transmis inclusiv de muște și prin mușcătura țânțarilor”. O fi ele cele mai enervante insecte, dar de la bâzâitul lor enervant și până la a le învinui de transmiterea celui mai temut virus al momentului, e cale lungă. COVID-19 este un virus respirator și se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă și secreții nazale. Țânțarii și muștele nu au nicio vină. Cel puțin, până acum, OMS nu a stabilit vreo legătură între mușcătura insectelor și infectarea cu COVID-19.

„Vaccinul împotriva pneumoniei previne infectarea cu COVID-19”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, acest vaccin nu oferă protecție împotriva noului coronavirus, dar vaccinarea împotriva afecțiunilor respiratorii este chiar recomandată pentru protejarea sănătății. COVID-19 se deosebește de alți viruși și pentru protecția împotriva lui este nevoie de un vaccin de elaborarea căruia se ocupă mai multe echipe de oameni de știință.

Toate aceste sfaturi apărute pe rețelele sociale și apoi transmise de la om la om sunt false și induc lumea în eroare. Pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 trebuie să urmați câteva, cele mai simple sfaturi: să vă spălați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului și să mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănut. Și nu uitați să purtați mască!

Violeta Colesnic