În timp ce în ţările Uniunii Europene responsabilitatea de îngrijire a copilului imediat după naştere este atribuită în egală măsură mamei şi tatălui, în Republica Moldova încă nu se întâmplă acest lucru.

Moldova continuă să discrimineze taţii, deoarece legislaţia națională prevede concediu postnatal de 56 de zile doar pentru mame, taţii neavând acest drept.

De aproximativ doi ani, în Parlament „zace” un proiect de lege care are menirea de a asigura egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei. Potrivit modificărilor, se propune ca tatăl nou-născutului să beneficieze de concediu paternal pentru o perioadă de 14 zile, perioadă plătită de angajator.

Un proiect uitat

Experţii sunt de părere însă că acest concediu trebuie să fie plătit din fondul asigurărilor sociale ca în multe ţări europene.

În anul 2014, Guvernul Republicii Moldova a avizat pozitiv un proiect de lege de susţinere a promovării femeilor în viaţa publică şi politică, iniţiativă susţinută de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Proiectul include mai multe propuneri de susţinere a femeilor, cum ar fi: interzicerea publicităţii sexiste, asigurarea dreptului bărbaţilor la concediu paternal, protecţie suplimentară şi sancţiuni pentru încălcarea principiului egalităţii de gen etc. În vara anului 2014,  proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 180 din 15.05.2014  a fost votat în prima lectură şi a intrat în... „hibernare”, aleşii poporului uitând de el.

Conform documentului, taţii salariaţi vor putea beneficia de un concediu paternal de 14 zile, care, însă, va fi luat în primele 56 de zile de la naşterea bebeluşului. La cererea de concediu se va anexa şi certificatul de naştere al copilului. Concediul urmează a fi achitat din contul angajatorului.

Aleşii poporului, însă, nu sunt de acord cu acest termen. Recent, deputaţii din Comisia parlamentară pentru drepturile omului au decis să micşoreze acest concediu de la 14 la numai 3 zile, invocând că angajatorii ar suferi pierderi financiare. Experţii în probleme gender nu sunt de acord cu opinia deputaţilor. Ei insistă ca acest concediu să rămână de 14 zile. În plus, ei mai propun ca această perioadă să fie achitată integral nu de angajator, dar din fondul de asigurări sociale.

Ivan Šimonović: „14 zile nu este o perioadă lungă şi nici nu costă atât de mult”

Şi oficialii străini împărtăşesc opinia experţilor. Ivan Šimonović, Asistentul Secretarului General al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului vine să-i contrazică pe deputaţii moldoveni, menţionând că termenul indicat în proiectul de lege nu este unul exagerat (de mare). „Perioada de 14 zile nu este lungă şi vreau să vă spun că nici nu costă atât de mult. În alte ţări, însă, există concedii de paternitate mai îndelungate. Simbolic vorbind, acest concediu transmite mesajul că îngrijirea copilului nu este o responsabilitate dată în exclusivitate mamei, dar şi tatălui. La modul practic, dacă tatăl petrece mai mult timp cu nou-născutul, acest lucru ajută la crearea unui sentiment mai puternic între cei doi. Este o practică răspândită în prezent. Pot să vă spun că am discutat cu mai multe femei tinere şi am auzit că acest concediu de paternitate este unul foarte util”, a declarat într-o conferinţă de presă Ivan Šimonović. Oficialul a vizitat Republica Moldova la sfârşitul lunii martie curent. Šimonović conduce Oficiul de la New York al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

 Codul Muncii - discriminatoriu

Experţii pe probleme gender spun că este o discriminare faţă de taţi în condiţia în care legislaţia națională nu prevede concediu paternal pentru aceştia. „Codul Muncii actual oferă mamelor concediu maternal postnatal de 56 de zile calendaristice, dar nu oferă nici o zi de concediu paternal. Considerăm că aceasta este o prevedere cel puțin discriminatorie întrucât îi lipsește pe tați de dreptul de a se afla mai mult timp cu copilul nou-născut, de a susţine femeia, care are nevoie de o perioadă de consolidare psihologică şi fizică după naştere. În plus ambii părinţi, precum şi noul membru al familiei, bebeluşul, au nevoie de o perioadă pentru a se cunoaşte, a se obişnui unul cu altul”, se menţionează într-un studiu elaborat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” din Moldova.

„Marea majoritate a angajatorilor din Moldova ar pleda pentru angajarea unui bărbat tânăr decât a unei femei tinere din cauza „costurilor” pe care le-ar suporta dacă femeia ar decide să devină mamă. Datele oficiale confirmă această tendință - rata de participare a femeilor care au un copil de vârstă preşcolară pe piaţa muncii este de 38,4% (în anul 2013) comparativ cu 56,3% a femeilor care nu au copii de vârstă preşcolară”, se mai arată în studiu.

În România se militează pentru majorarea perioadei concediului de paternitate

Experţii din România spun că acolo concediul paternal plătit se acordă tatălui copilului, indiferent dacă acesta este căsătorit:„În România, de exemplu, concediul paternal (care nu trebuie confundat cu concediul pentru îngrijirea copilului) se acordă tatălui (indiferent dacă acesta este sau nu soţul mamei) la solicitarea acestuia. Concediul poate fi solicitat în primele opt săptămâni de viaţă a copilului după cum urmează: cinci zile lucrătoare la care se pot adauga alte zece zile lucrătoare, doar dacă tatăl are efectuate cursuri de puericultură, certificatul fiind eliberat de medicul de familie)”, susține avocata Diana Neagu.

Jurista mai adaugă că salariatul are dreptul la plata unei indemnizaţii pentru durata acestui concediu egală cu valoarea salariului pe care acesta l-ar fi primit dacă ar fi muncit în această perioadă (noi ca avocaţi traducem asta ca 100% din salariu). Indemnizaţia este plătită de către angajator. În acest moment există un proiect de lege în Parlamentul României pentru majorarea duratei de la cinci la zece zile lucrătoare, indiferent dacă tata are absolvite cursurile de puericultură.

Drepturile omului, restanţa Moldovei

Dacă taţii din ţările europene se bucură de timpul liber petrecut cu bebeluşul lor în primele luni de viaţă, fără să se gândească la serviciu, taţii de la noi nu beneficiază de acest drept. În timp ce, pentru a-şi ajuta partenerele, bărbaţii din Moldova, de obicei, îşi iau concediu neplătit din cont propriu, aproape toate ţările europene au introdus deja concediul paternal, durata medie a acestuia în diverse ţări este de 12,5 zile. Potrivit studiului prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în majoritatea ţărilor remunerarea taţilor care beneficiază de concediu paternal se face din Fondul de Asigurări Sociale. Însă în unele ţări precum Danemarca, Marea Britanie, Estonia, concediul este achitat de către angajator. Există şi ţări care au introdus concediul parental, însă acesta nu este plătit – Austria, Germania, etc.

În următoarele săptămâni proiectul de lege, care prevede introducerea concediul paternal în legislaţia națională a Republicii Moldova va fi supus dezbaterilor parlamentare, pentru a fi votat în lectura a doua.

Lilia Zaharia