Locuitorii din câteva sate din stânga Nistrului sunt aduși la secțiile de votare cu autobuzele școlare și cu ambulanțele. Administrația raionului Dubăsari este la curent cu asemenea situații. Legislația electorală interzice folosirea resurselor administrative în scop electoral.

Autobuzul galben se oprește în fața Căminului cultural din comuna Cocieri. Acolo votează alegătorii din localitățile din împrejurimi aflate în partea stângă a Nistrului. „Venim de la Vasilievca. Noi nu avem nici școală, nici grădiniță. Nu avem nimic!”, se revoltă Andrei Bolgari, un bărbat de vreo 60 de ani, care aștepta să urce în autobuzul școlar.

Așa a decis conducerea

                                                                       FOTO: Report.md

Șoferul autobuzului nu a vrut să se prezinte, însă a menționat că administrația raionului a decis ca oamenii să fie aduși cu autobuzul: „Cu ce să vină la alegeri sărmanii oamenii? Așa a decis conducerea raionului”, spune șoferul. La câteva sute de metri de căminul cultural din Cocieri se află o altă secție de votare, amplasată în clădirea Primăriei. Aici vin să-și exercite dreptul la vot alegătorii din satul Corjova. În fața Primăriei, dis-de-dimineață, era o ambulanță plină cu oameni. Un medic care îi însoțea a mers în fața Primăriei să se intereseze unde vor vota oamenii pe care i-a adus. Din discuția cu ei, am aflat că alegătorii sunt beneficiari ai Centrului republican de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi războiului din Cocieri.

                                                                    FOTO: Report.md 

Întrebat de ce îi aduce cu ambulanța pe alegători, medicul, care a refuzat să se prezinte, a menționat că el e un simplu angajat și că anume conducerea a decis așa.

În ambulanță, lângă locul șoferului flutura o bucată de panglică maro-oranj, cunoscută ca panglica Sf. Gheorghe, simbol promovat intens de socialiști. 

Vicepreședinta raionului Dubăsari: ”Nu e încălcare dacă se duce transportul și-i aduce la votare”

Maria Jimbei, vicepreședinta raionului Dubăsari, spune că nu știe dacă autobuzul școlar circulă azi ca urmare a unei dispoziții a președintelui de raion, însă afirmă că o astfel de „camuflare” a transportului plin cu alegătorilor (în autobuzul școlar) face ca autocarele să treacă neobservate de miliția transnistreană. „Cred că i-au adus pe cei de la Vasilievca - un sat situat la aproape 28 de kilometri de Cocieri. Ce să facă acești oameni? Altă ieșire din situație nu e”, afirmă vicepreședinta.

Alegătorii sunt duși organizat, la secțiile de votare

                                                                       FOTO: Report.md 

Întrebată dacă știe despre faptul că beneficiarii Centrului republican de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi războiului sunt aduși cu ambulanța la alegeri, Maria Jumbei a răspuns că știe despre aceasta: „Este o situație specială. Oamenii nu vor putea altfel să vină la votare. Ei se mișcă greu, administrația îi duce și-i aduce în mod organziat. Că doar n-o să-i lăsăm pe drumuri. Îi supraveghem”, a explicat Maria Jimbei.

                      Soldații ruși la frontiera administrativă „moldo-transnistreană” / FOTO: Report.md 

Articolul 47 al Codului Electoral al Republicii Moldova interzice folosirea bunurilor administrative în campania electorală și în ziua scrutinului. Conform actului legislativ, nu pot fi folosite de către candidați mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campania electorală, iar autorităţile/instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât în bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toţi concurenţii electorali.

Lilia Zaharia