Situația din Republica Moldova va fi discutată în această seară în Parlamentul European. Eurodeputații vor dezbate un proiectul vizând implementarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb între Republica Moldova și UE și vor reaminti guvernanților moldoveni angajamentele pe care și le-au asumat în momentul abolirii de către UE a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Debaterile în limba română pot fi urmărite AICI.

------------------------------------------------------- 

UPDATE: 18.39 

Raportor: Petras Auštrevičius (teze):

Se constată o îndepărtare continuă de la standardele democratice. Regret că autoritățile Moldovei aleg să ignore recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral.

Ne-au deranjat acțiunile de invalidare a alegerilor pentru Primăria capitalei.

Raportul „Kroll-2” trebuie publicat.

Schema de amnistie fiscală este lipsită de logică și de transparență.

UE nu a avut altă posibilitate decât să suspende asistența financiară pentru Moldova.

În timp ce transmitem acest mesaj Guvernului moldovean, oferim o mână întinsă autorităților și societății civile din Moldova.

Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate (teze):

Sunt de acord cu rezultatele raportului. Moldova a făcut ceva eforturi pe segmentul fiscal și financiar după frauda bandcară.

Raportul se referă la toate îngrijorările UE vizând Moldova - respectarea drepturilor omului, libertăți, societatea civil.

S-a produs o deteriorare a statului de drept.

Comisia Europeană va suspenda plățile în cadrul asistenței macrofinanciare. 

Cerem implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor.

Cerem în continuare investigarea fraudei bancare.

Din păcate nu am văzut progrese din partea Moldovei pentru a răspunde îngrijorărilor noastre.

UE va oferi în continuare asistență cetățenilor moldoveni. Repet, cetățenilor moldoveni. 

Vom genera o recalibrare și ne vom concentra pe dezvoltarea societății civile și mass media.

Sperăm ca alegerile să fie libere, iar recomandările noastre, care au fost făcute în ceea ce privește regulile de finanțare a partidelor și neexecutarea de presiuni asupra candidaților, să fie respectate.

Eurodeputatul român, Monica Macovei:

Plahotniuc distruge statul de drept. Moldova e cea mai săracă țară din UE, iar Plahotniuc trăiește în lux. Banii trebuie să ajungă la oameni.

Europarlamentarul român, Doru Frunzulică:

Este o eroare stoparea sprijinului financiar. Este important să susținem partidele pro-europene înainte de alegeri, nu după, pentru că dacă vor câștiga socialiștii vor duce Moldova în Uniunea Eurasiatică. Atunci va fi târziu să mai ajutăm Moldova.

Johannes Hahn (integral):

„UE dorește în continuare să se aplice Acordul de Asociere, dar așteaptă același nivel de implicare din partea Moldovei. Și am ascultat cu atenție anumite declarații în legătură cu faptul că, deocamdată, am suspendat sprijinul financiar. Dorsc să spun că uneori am impresia că oamenii pretind că sunt pro-europeni, pro-Occident , dar când vine vorba de fapte nu văd cum aplică valorile europene. Deci, trebuie să luăm anumite decizii atunci când toate, aproape toate recomandările noastre - și nu doar sfaturile Ue, ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European, ci și ale Comisiei de la Veneția nu au fost respectate. Dimpotrivă - s-a făcut exact opusul. Și trebuie să luăm măsuri în consecință. Dacă nu, credibilitatea noastră este în joc. Încă odată - nu vreau să fiu înțeles greșit - dorim să continuăm să oferim asistență substanțială pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni și suntem gata să ne implicăm inclusiv cu mijloace financiare dacă situația se va schimba. Vom acorda atenție mai ales cetățenilor de rând. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza acestor evoluții politice. Deci, fiți siguri că vom face tot ce ne va sta în putere pentru a servi interesele cetățenilor moldoveni.  Noi nu sprijinim partide - noi sprijinim cetățenii în viața lor de zi cu zi”.

Petras Auštrevičius (integral):

„Resping ideea politizării acestei dezbateri. Evaluând situația, încercăm să ne uităm la acordurile bilaterale, la parteneriate și la evaluări bazate pe merit. Acestea au fost principiile de stabilire a relațiilor dintre Moldova și UE. Dorim să oferim ocazia ireversibilității transformărilor democratice în Moldova. Ne dorim să vedem un sector judiciar independent, alegeri libere și o mass media liberă care să funcționeze în Moldova. Încă există un deficit important de viziune europeană în Moldova, iar alegerile parlamentare care se apropie sunt de o importanță capitală pentru viitorul Moldovei și pentru relațiile ei cu UE. Și sper că autoritățile din Moldova vor acționa în conformitate cu principiile europene, pentru că într-o democrație nu contează cine câștigă, ci cum câștigă. Și sper că aceste pncipii vor fi respectate și că alegerile vor fi organizate conform reglementărilor”. 

Dezbaterea s-a încheiat. Raportul privind implementarea Acordul de Asociere cu UE va fi supus votului miercuri, 14 noiembrie.

-------------------------------------------------------

Raportul ce urmează a fi supus dezbaterilor este pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți către Chișinău să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Raportorul își bazează proiectul pe 4 piloni:

1. Orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate - în acest context, Parlamentul European reiterează disponibilitatea de a urmări alegerile parlamentare viitoare;

2. Plățile tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui, de asemenea, să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice;

3. Între timp, fondurile ar trebui realocate pentru a sprijini societatea civilă și mass-media independentă din Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale;

4. Se reamintesc clauzele de suspendare a acordurilor UE-Moldova, în special articolele 2 și 455 din AA, precum și referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.

Regimul fără vize între Republica Moldova și UE este implementat din 2014. Mai mult de 1,5 milioane de cetățeni moldoveni au putut călători până acum, în spațiul Schengen, doar cu pașaportul biometric.

Luni, 12 noiembrie, în Comisia pentru afaceri Externe a Parlamentului European a fost dezbătut un proiect de rezoluție care critică dur mai multe inițiative ale guverării de la Chișinău între care: schimbarea sistemului electoral cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și anularea alegerilor locale noi din Chișinău în vara acestui an.

Extras: 

22. își exprimă preocuparea cu privire la riscul crescut al spălării banilor ca urmare a adoptării pripite, în iulie 2018, a așa-numitului „pachet de reforme fiscale”, care include un regim de amnistie fiscală ce ar putea legaliza activele dobândite în mod ilicit; solicită modificarea pachetului legislativ, pentru a elimina astfel de lacune și, între timp, se angajează să continue să acorde o deosebită atenție punerea sa în aplicare, în coordonare cu Comisia, SEAE și alte organizații internaționale;

23. ...evidențiază responsabilitatea judecătorilor în ceea ce privește respectarea statului de drept și subliniază că judecătorii condamnați în mod legal ar trebui să își ispășească pedepsele;

24. solicită introducerea consultării online directe a declarațiilor electronice privind bunurile aparținând persoanelor din conducerea politică și administrativă, urmând exemplul Ucrainei;

25. solicită autorităților Republicii Moldova să respecte principiile internaționale și să susțină cele mai bune practici care să garanteze un mediu propice pentru societatea civilă; subliniază rolul esențial al societății civile în monitorizarea punerii în aplicare a reformelor, precum și în promovarea transparenței și a responsabilității instituțiilor publice; se așteaptă, în special, ca niciun act legislativ viitor să nu reducă finanțarea națională sau externă pentru ONG-urile și organizațiile societății civile din Republica Moldova, nici să nu sporească în mod nejustificat sarcinile administrative și de raportare ale acestora; regretă că, într-un număr de cazuri, participarea cetățenilor a fost restricționată, de pildă prin respingerea de către Comisia Electorală Centrală, în martie 2018, a solicitării de organizare a unui referendum pe tema modificărilor aduse sistemului electoral”.