Președintele Republicii Moldova are mai multe atribuții în domeniul politicii externe, chiar dacă nu este un factor decizional. Totul concurenții electorali s-au confruntat în pledoarii geopolitice – unii pentru Est, alții pentru Vest.

În opinia fostului ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, viitorul președinte al Republicii Moldova va trebui să continue politica de integrare europeană a țării.

Republica Moldova ar trebui să păstreze ceea ce a obținut în ultimii ani în domeniul politicii externe, a declarat Cristian Diaconescu pentru Report.md. ”În acest moment, după multe eforturi și interne, dar și internaționale, Republica Moldova este parte a Acordului de Asociere la UE. Și-a asumat o foaie de parcurs din acest punct de vedere, a primit unele drepturi precum libera circulație, dar și finanțări pentru proiecte economice”, a remarcat diplomatul.

Schimbarea vectorului, contraproductivă

În pofida problemelor politice și economice interne din Republica Moldova, autoritățile ar trebui să continue calea integrării europene. Schimbarea vectorului politicii externe ar fi contraproductivă: ”Sigur, au apărut convulsii politice, generate mai ales de acuzații foarte grave de corupție, dar această etapă ar trebui depășită. În acest moment, orientarea în altă direcție a politicii externe a Chișinăului ar fi contraproductivă, ar crea confuzii. O țară, nu poate fi întoarsă fundamental în ce privește parteneriatele și relațiile internaționale. Asta ar fi o aventură și poate crea o stare de confuzie, iar Republica Moldova nu-și poate permite așa ceva mai ales în situația în care a ajuns”, susține Diaconescu.

”Orice mutare în domeniul politici externe are consecințe”, a concluzionat fostul ministru de Externe al României.

Cei 9 candidați la funcția de președinte au prezentat opinii diferite în ceea ce privește orientarea externă a Republicii Moldova. Cei mai mulți au optat pentru continuarea parcursului european al țării, în timp ce alții, mizând pe nostalgia unei părți a electoratului după URSS, pledează pentru orientarea spre Federația Rusă și Uniunea Vamală.

Potrivit art. 86 din Constituție, în domeniul politicii externe, președintele Republicii Moldova are următoarele atribuții: „(1) Preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului. (2) Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (3) Preşedintele Republicii Moldova primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova.

Dragoș Drăgan