Corupția a distrus credibilitatea Moldovei   Chișinău    

Corupția din Moldova determină UE să schimbe modalitatea de finanțare a țărilor 

Aflat luni la Chișinău, într-o vizită de evaluare a procesului de implementare a reformelor, Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, le-a cerut autorităților moldovene să implementeze reformele votate de Parlament în ultimul an, nu doar să le bifeze statistic.

Oficialul european a semnat cu premierul moldovean Pavel Filip un acord de finanţare în valoare de 15 milioane de euro (credit nerambursabil) pentru reforma administrației publice în Republica Moldova. Obiectivul general al Acordului este de a consolida capacitatea instituțională a administrației publice centrale și locale din Republica Moldova pentru a asigura furnizarea eficientă a serviciilor publice de înaltă calitate, în conformitate cu principiile europene ale administrației publice. Acordul va fi pus în aplicare în termen de şase ani, în conformitate cu prevederile Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2016 – 2020. Acesta își propune să sporească capacitățile administrației publice pentru realizarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Politizarea procesului de reformă în administrația publică dăunează”, a atenționat oficialul european. Investiția UE are în vedere inclusiv modernizarea mecanismului de realizare a achizițiilor publice care, în prezent, este bântuit de corupție.

Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul va face tot posibilul pentru a asigura transparenţa în utilizarea acestor finanţări, iar Johannes Hahn a menționat că personal este împotriva acordării unui suport general (prin procedura de suport bugetar – n.n.) statelor precum Republica Moldova, el fiind adeptul finanțării proiectelor concrete. El a vorbit la Chișinău despre necesitatea schimbării modului în care UE oferă bani țărilor.

Premierul, agent electoral

Premierul Pavel Filip și presa aservită guvernării de la Chișinău au interpretat prezenţa comisarului european în Moldova ca pe „un semn de recunoaştere a eforturilor depuse de Guvern”: „Foaia de parcurs ne-a oferit posibilitatea să ne recredibilizăm în faţa partenerilor. E un moment incontesabil în relaţia cu UE - o recunoaştere a eforturilor depuse de guvern. Am constatat împreună cu domnul Johannes Hahn că am avansat în implementarea foii de parcurs (în relația cu UE – n.n.) şi în negocierile cu FMI”, a menționat premierul Pavel Filip.

                          Johannes Hahn după întâlnirea cu premierul Pavel Filip / FOTO: report.md

Johannes Hahn a vorbit despre importanța stabilității politice din Republica Moldova, a spus că UE va debloca finanțarea pentru Moldova dacă va fi semnat, în octombrie 2016, un nou memorandum cu FMI, a cerut implementarea reformelor votate în ultimul an, a salutat creșterea exporturilor Moldovei în UE în baza Acordului de liber schimb și nu a elogiat deloc guvernarea de la Chișinău. „Uniunea Europeană aşteaptă de la Republica Moldova să livreze acum rezultate concrete, astfel încât cetăţenii să poată vedea valoarea adăugată a acestor eforturi – eforturi în lupta contra corupției, reforme în domeniul audiovizual, investigarea fraudei bancare. UE este determinată să ajute Moldova, dar așteaptă rezultate concrete”, a declarat oficialul european.

El a menționat că președintele care urmează a fi ales de către popor pe 30 octombrie trebuie să de-a dovadă de constructivism, iar toate structurile statului trebuie să colaboreze între ele pentru a asigura stabilitatea politică. El a chemat concurenții electorali, partidele și jurnaliștii să evite dezinformarea și a adresat un mesaj tinerilor din Republica Moldova: „Mergeți la vot! În cazul în care tinerii nu vor participa în ziua de 30 octombrie la vot, vor pierde șansa de a da contura viitorului țării lor. Alții vor vota și vor contura imaginea țării în locul vostru dacă veți fi indiferenți”, a insistat Johannes Hahn.

Moldova mai primește o șansă, dar a irost încrederea partenerilor

                     Ministrul Iurie Chirinciuc și șeful BEI în Moldova, Antonio Castillo  / FOTO: report.md

Tot luni, la Chișinău, a fost semnat un acord de împrumut în valoare de 52,5 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții. Banii vor fi folosiți de Calea Ferată din Moldova pentru procurarea de noi locomotive şi modernizarea infrastructurii. Potrivit ministrului moldovean al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, împrumutul BEI „face parte din același pachet cu cel acordat de BERD (50 de milioane de euro) - astfel, investiţiile în Calea Ferată din Moldova ridicându-se la peste 100 de milioane de euro”: „Banii sunt prevăzuţi pentru reorganizarea CFM. Acest proiect, de fapt, este de 500 de milioane. Aceasta este prima etapă de finanţare şi redresare a situaţiei la Calea Ferată”, a precizat ministrul.

Vitalie Călugăreanu

Articolul anterior

Guvernează din subteran și se apără cu poliție de popor

Articolul următor

În Chișinău, „schimbarea până la capăt!” - buticuri peste tot