Dezvăluiri   Chișinău    

Baghirov îl atacă frontal pe Plahotniuc: „El a fost unul dintre cei care a ordonat lovitura de stat” din 2009

Scriitorul rus, Eduard Baghirov, condamnat de instanețele de judecată din Republica Moldova la 5 ani de închisoare (în lipsă), fiind acuzat de organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009, a declarat într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă” că oligarhul Vlad Plahotniuc „a fost unul dintre cei care au ordo­nat lovitura de stat de atunci”.

El a menționat că dispune și de probe în acest sens și că este dispus să le prezinte în judecată, dar numai după schimbarea clasei politice și scoaterea justiției din captivitate politică: „Când la putere vor veni poli­ti­cieni nor­mali, toată fră­ţia care, în pre­zent se află la conducere va depune măr­tu­rii de pe sca­u­nul acu­za­ţi­lor unul împo­triva altuia. Atunci se vor des­co­peri atâ­tea dovezi, de-o să-ţi vină să-ţi iei lumea în cap. Acum, însă, ce rost are să vor­bim despre asta? (...) Da, am unele probe indi­recte şi chiar aş fi gata să le pre­zint în jude­cată. Dar, clar lucru, nu acum. În tim­pul guver­nă­rii Pla­ho­t­niuc, ele nu vor avea nici o impor­tanţă juri­dică şi, în genere, nu vor fi cer­ce­tate. Să le publici în presă e devreme, dar asta nea­pă­rat se va întâm­pla”, a menționat Baghirov.

Analiștii politici au identificat mai multe coincidențe care înclină spre ipoteza formulată de Baghirov în interviul său pentru Ziarul de Gardă:

- ruperea lui Marian Lupu de la PCRM în 2010 și punerea lui în fruntea PD, care începuse deja să fie controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc (fapt recunoscut de Dumitru Diacov, președinte de onoare al PD, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV în 2011);

- rând pe rând, demnitarii de stat care trebuiau să răspundă pentru teroarea din stradă și comisariatele de poliție în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au fost achitați sau au fost lăsați să plece din sala de judecată, unii au fost avansați și deservesc guvernarea controlată acum de PD;

- ex-ministrul adjunct de Interne, Valentin Zubic, care, potrivit ex-comisarului capitalei, Vasile Botnari, a coordonat nemijlocit acțiunile poliției în aprilie 2009, conduce activitatea structurilor de securitate care îi asigură paza oligarhului Plahotniuc;

- fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (din perioada aprilie 2009), ex-comunistul Artur Reșetnikov (împreună cu alți 13 ex-comuniști), a făcut front comun cu PD și au învestit actualul Guvern, subordonat PD.

Eduard Baghirov a stat mai mult de trei luni în arest preventiv în Republica Moldova, fiind pus în „arest la domiciliu” (în chirie la prieteni) printr-o decizie de judecată la 14 octombrie 2011. La 18 octombrie, Baghirov a fugit, fără nici un obstacol, din Republica Moldova (prin regiunea transnistreană) însoțit de o jurnalistă a unui post de televiziune, aservit acum PD. Jurnalista lucrează în continuare la respectiva instituție media.

Gabriel Stancu

Articolul anterior

Incluziunea romilor, doar pe hârtie

Articolul următor

O revoluție neterminată