Acordarea ajutorului macroeconomic de 100 de milioane pentru Republica Moldova ar putea fi amânată până la sesiunea din toamnă a Parlamentului European. Sursele Report.md din Parlamentul European ne-au comunicat că PPE insistă în continuare asupra amânării acordării ajutorului financiar până la respectarea de către autoritățile de la Chișinău a recomandărilor Comisiei de la Veneția. 

Grupul ALDE, care la prima discuție din luna mai din Parlamentul European s-a opus acordării acestui ajutor, acum optează pentru alături de grupul socialiștilor. Raportorul Comisiei pentru bugete din PE, Siegfried Mureșan, va ține astăzi un discurs în plenul Parlamentului reunit la Strasbourg.

Decizia urmează să fie pusă la vot mâine. Șeful delegației Parlamentului European pentru relația cu Parlamentul Republicii Moldova, Andi Cristea, a declarat pentru presa română că o eventuală amânare sau anulare a acestui ajutor ar fi „un semnal pentru Federația Rusă că UE a renunțat la responsabilitățile față de Moldova”.

La 16 iunie, Comisia de la Veneția a emis aviz critic pe subiectul schimbării sistemului electoral în Republica Moldova. Comisia a stabilit că proiectul privind trecerea la sistemul mixt, promovat de democrații și socialiștii moldoveni, nu a întrunit consensul larg și lasă loc de numeroase pericole.

La 18 iunie, Comisia de Comerț Internațional din Parlamentul European a aprobat înțelegerea între instituțiile puterii din UE privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și condițiile acordării lui.

În avizul Comisiei se menționează atât necesitatea ajutorării Republicii Moldova, cât și datoria Chișinăului de a respecta „regulile democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit”. Banii nu vor fi debursați, însă, până când nu se va pronunța și Parlamentului European.

Democrații de la Chișinău și președintele pro-rus Igor Dodon insistă în continuare că statul are dreptul suveran să urmeze sau nu recomandările Comisiei de la Veneția. Europarlamentarul român Cristian Preda a declarat anterior la TVR-Moldova că Republica Moldova nu va beneficia de finanţare din partea UE, dacă autoritățile nu vor renunţa la proiectul schimbării sistemului electoral şi nu se vor conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

În cadrul ultimei vizite la Bruxelles, premierul Pavel Filip a fost atenționat de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, în privința respectării întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iar comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a spus că asistența macrofinanciară pentru  Moldova depinde de decizia autorităților în privința sistemului electoral.

„Așteptăm ca Moldova să urmeze în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. Schimbarea sistemului electoral, în contextul actual politic al Republicii Moldova, pune democrația țării în pericol. Discuția cu privire la sistemul electoral este un subiect cheie în ceea ce ține finanțarea”, a spus Hahn.

Costel Prepeliță