Transgaz, prin subsidiara sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz SRL, anunță că preia de la Gazprom operațiunile în Republica Moldova, de la 19 septembrie.

Subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău, a semnat luni Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz SRL, începând cu 19 septembrie 2023.

Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. Compania românească a preluat Vestmoldtransgaz în urmă cu șase ani.

Moldovatransgaz face parte din Moldovagaz, al cărei acționar majoritar e Gazprom cu 50%.

Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), a anunțat Ministerul Energiei din R. Moldova.

Pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara Transgaz - Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul VMTG survine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz SRL ”a cerințelor de unbundling (separarea activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale - n.r.), fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării, precum și alinierea la cadrul normativ european”, potrivit unui comunicat al companiei.

Gazprom a refuzat separarea activității, astfel că ANRE urmează să anuleze licența Moldovagaz. Aceasta va rămâne proprietară pe active – conducte – dar operațiunile vor fi preluate de Vestmoldtransgaz.

"Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale”, a declarat Ion Sterian, directorul general al companiei românești.

”În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale", a mai spus el.

”Această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

Dependentă aproape total de gazele rusești, R. Moldova a făcut în ultimii ani demersuri de a-și diversifica sursele de aprovizionare.

”Dacă (anterior) 100% din resursele energetice consumate de Republica Moldova erau din Rusia, acum republica poate face față fără aprovizionarea cu gaze și fără electricitatea din Federația Rusă. Republica Moldova nu mai consumă gaze rusești. Este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, declara în mai anul acesta premierul Dorin Recean.