Statele Unite sunt interesate de reducerea decalajului din domeniul tehnologic față de Uniunea Europeană, pentru că România este un partener strategic al SUA, spune ambasadorul american la București, Hans Klemm.

În România sunt multe companii, românești și americane, din diverse domenii, de la energie și inginerie la producție, care lucrează cu tehnologii sofisticate, dar există încă o mare parte a țării care este încă departe de frontiera tehnologică, a spus, într-un discurs susținut marți la Microsoft Summit, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

„Să vă dau un singur exemplu: probabil că nu este foarte cunoscut că la Ford Motor Company în Craiova se construiește un motor care a primit timp de șase ani la rând distincția de cel mai bun motor de litraj mic. Am vizitat universități din România și am văzut studenți implicați în competiții de robotică, dezvoltarea de campusuri sau orașe inteligente, și este în mod evident prezent un spirit inovativ și antreprenorial în facultăți precum Politehnica de aici din București, Babeș-Bolyai din Cluj, sau la Timișaoara sau Iași și nu numai”, le-a spus Klemm reprezentanților companiilor strânși la Teatrul Național din București.

Ambasadorul a menționat că în școlile din România scot mulți absolvenți STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) de foarte bună calitate: „Știu asta pentru că am avut contact direct cu unii dintre studenți, pe care i-am intervievat pentru unele dinte cele mai prestigioase programe de inginerie sau matematică din Statele Unite”.

Klemm a amintit și de prezența puternică a multor companii de IT din SUA în România: „Nu ar fi venit aici, nu ar fi avut o asemnea prezență puternică dacă nu ar fi existat atâtea talente în România”, dar a vorbit și de exemplul unei companii românești, BitDefender, „care a devenit un jucător de succes în domeniul securității cibernetice”.

Pe de altă parte, o bună parte a românilor nu a văzut niciodată cum arată Internetul, iar Klemm a citat Indexul Economiei Digitale (DESI) calculat de Comisia Europeană, care plasează România pe ultimul loc în UE. 

Conexiuni bune, dar digitalizare redusă 

Potrivit analizei Comisiei, deși România este pe locul doi în UE în ceea ce privește proporția de abonamente broadband din UE, iar adoptarea serviciilor de internet mobil 4G accelerează, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, și nivelul competențelor digitale rămân foarte scăzute. Mai mult de 40% din populație nu a utilizat niciodată internetul, iar aproximativ 70% dintre cetățeni nu au nici măcar competențe digitale de bază – la acest capitol, România este pe unul dintre ultimele locuri în UE.

Utilizarea Internetului pentru comerț electronic sau e-banking este foarte redusă în România, dar utilizarea rețelelor sociale este foarte ridicată, a remarcat și Hans Klemm, care a notat că în privința integrării noilor tehnologii în business România este, din nou, sub media europeană. În ceea ce privește instrumentele de e-government, au fost înregistrate progrese atât la nivel național cât și local, îmbunătățind accesul publicului la date, dar în privința numărului de utilizatori ai serviciilor publice digitale, România este tot la coada clasamentului în UE.

Potrivit lui Klemm, pentru SUA acest context este atât o oportunitate, cât și motiv de îngrijorare. „Dacă analizăm agenda comercială, vedem că sunt oportunități substanțiale pentru companii americane precum Microsoft, care pot oferi servicii ce ar reduce decalajalul dintre românia și UE”, spune ambasadorul adăugând că SUA este interesată de reducerea acestui decalaj și pentru că România este un partener atât de puternic, de bun, un partener strategic al Statelor Unite.

 

Cum se implică SUA 

Klemm a spus că diverse organisme finanțate de SUA, precum Romanian-American Foundation, sunt implicate în domeniul educațional, atât la nivel primar și secundar, cât și la nivel de studii superioare. „Am lansat recent un program care duce profesori români la cursuri speciale organizate la Universitatea Rochester din SUA pentru a se pregăti în predarea unor cursuri de inovație și antreprenoriat”, a menționat ambasadorul. Potrivit acestuia, americanii au susținut prima competiție de robotică din România și au un program de îmbunătățire a învățământului în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), în special în zona rurală.

„Nu în ultimul rând, în domeniul securității cibernetice, ca parte a parteneriatului cu România, avem un grup de lucru special care analizează cum putem colabora pe partea de securitate – există deja o relație bună de cooperare între instituțiile de aplicare a legii și între serviciile de securitate” a mai spus ambasadorul.

El a concluzionat însă că și firmele românești, și cele americane, precum Microsoft, mai trebuie să depună eforturi pentru a crește digitalizarea afacerilor din România și integrarea tehnologiilor, dar pot și ajuta la îmbunătățirea serviciilor e-government.