În 2017, investițiile rusești în Republica Moldova au scăzut la 70 de milioane de dolari, de la peste 200 milioane de dolari în anul anterior, arată cel mai recent raport al Băncii Naționale a Moldovei, citat de portalul Agora.md.

„Este încă o dovadă clară că adevărații prieteni ai Republicii Moldova sunt Uniunea Europeană și România, cei care vor să facă din această țară un aliat puternic în interiorul Europei, dovada fiind că ocupă primele locuri în topul investitorilor străini”, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, membru al Delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova.

De altfel, unul dintre cei mai mari investitori este Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care a investit anul trecut 130 de milioane de euro în Republica Moldova, cea mai mare sumă anuală alocată de bancă în această țară.

BERD, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și UE finanțează interconectarea rețelelor de electricitate din România și Republica Moldova, care va diversifica resursele energetice ale Moldovei. Transportatorul român de gaze Transgaz participă la privatizarea unei companii moldovenești care va construi un gazoduct între Chișinău și Ungheni, la granița cu România. BERD și Banca Transilvania investesc împreună într-una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

De asemenea, UE a alocat sume importante de bani pentru investiții în Republica Moldova și a promis și un ajutor macrofinanciar pentru susținerea bugetului de 100 de milioane de euro, condiționat de îndeplinirea de către autoritățile de la Chișinău a unor reforme cerute de Bruxelles.