Școlile alolingve, pe cale de dispariție în Moldova
Instituțiile de învățământ de pe teritoriul Moldovei cu predare în altă limbă decât limba română sunt pe cale de dispariție, iar în regiunea transnistreană limba română este prigonită de autoritățile separatiste.
Școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului luptă cu regimul separatist pro-rus, pentru a-și păstra tradiția și profilul, iar cele cu predare în limba rusă, subordonate Ministerului Educației de la Chișinău, se confruntă cu deficit de elevi. Pe de altă parte, în Chișinău apar tot mai multe licee private care oferă elevilor șansa de a studia aprofundat engleza, franceza, limba turcă și germană.
Manual de limbă română / „moldovenească” din care învață copiii din regiunea transnistreană
De aproape trei decenii, elevii și profesorii de la liceul teoretic "Alexandru cel Bun” din orașul Bender, regiunea transnistreană, încearcă să reziste, dând dovadă de patriotism și devotament pentru limba română.
Liceul Alexandru cel Bun a fost deschis la Bender în 1982. Nu a fost ușor niciodată, spun cadrele didactice de aici. Cel mai greu, însă, a fost după 1992, după conflictul armat de la Nistru. „Școala a fost blocată. Noi am rămas în stradă. Timp de câteva săptămâni am organizat cursuri chiar în fața guvernului, iar când am fost alungați de acolo, a trebuit să facem lecții la moldovenească domiciliul elevilor. Pentru noi autoproclamata „republică moldovenească nistreană” nu înseamnă acasă. Moldova este casa noastră! Orașul Bender este moldovenesc”, - ne-a spus profesoara, Iulia Guțan.
Regimul separatist deformează, prin falsuri, subconștientul noii generații / FOTO: Report.md
Și Natalia Sîrbu, profesoară de matematică, lucrează în liceu de peste 20 de ani: „După evenimentele din 1992, a fost înfricoșător, iar după 1994 a început calvarul în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. În '94 am fost foarte dezamăgită. Dar am conștientizat că acesta este poporul meu și țara mea…”.
Alături de dascăli au luptat pentru școala lor și elevii: „Copiii mai mari din școlile rusești își băteau joc de noi. Uneori, ne băteau. Când școala a fost închisă, am mers cu tata la protest în Chișinău. Ceream autorităților constituționale să intervină”, - ne-a spus absolventa liceului, Nadejda Chisin.
În plus, școala se confruntă, în fiecare an, cu dificultăți financiare: „Autoritățile local scumpesc serviciile comunale doar pentru noi. Nici nu mai știm dacă vom continua procesul de studii în această clădire, pentru că în luna mai 2017 expiră contractul de arendă. Cred că ne-au unit problemele și dragostea față de valorile sacre, nevoia de a ne apăra limba", - ne-a spus directoarea liceului, Maria Roibu.
Acum zece ani, în liceu își făceau studiile aproximativ 2 000 de copii. Administrația liceului susține că anume conflictele cu administrația locală și presiunile interminabile au condus la scăderea semnificativă a numărului de elevi. Acum în liceu învăța puțin peste 500 de copii.
„Spionii” din capul separatiștilor
Nici începutul acestui an școlar nu a fost lipsit de incidente la liceul „Alexandru cel Bun” din stânga Nistrului. În ajun, forțele separatiste au avertizat conducerea liceului că nu ar trebui să includă imnul Republicii Moldova la careul festiv. Autoritățile au întrerupt curentul electric în timpul careului. Profesorii au făcut, însă, rost de un generator și, în ciuda piedicilor puse de forțele separatiste, imnul de stat al Republicii Moldova a răsunat.
De fapt, intonarea imnului la festivitățile oficiale a fost întotdeauna o problemă creată artificial de autoritățile ilegale de la Tiraspol. Instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt considerate „pepiniere de spioni” de către forțele separatiste.
Gimnaziul din Fuzăuca va dispărea
Gimnaziul din Fuzăuca, unica instituţie de învăţământ cu predare în limba rusă din raionul Şoldăneşti, riscă să fie închis în următorii 5 ani. Conform prognozelor, către anul 2020, instituţia va găzdui doar vreo 40 de elevi. Conform noii scheme de finanţare, acest număr este insuficient pentru ca un gimnaziu să poată funcţiona. Nici chiar o eventuală reorganizare nu ar putea salva situaţia. Deficitul de elevi îi amenință existența.
Fuzăuca este unica localitate din raionul Şoldăneşti unde 90 la sută din populaţie vorbeşte şi scrie în limba rusă. Pentru ei, limba rusă este limbă maternă. Tot aici se află şi singura din raion instituţie de învăţământ preuniversitar cu predare în limba rusă. La gimnaziu, toate disciplinele sunt predate în limba rusă. Doar 14 elevi din sat studiază într-o şcoală obişnuită. Ei merg la gimnaziul din satul vecin, Samaşcani, unde studiile se fac în limba română: „Ei vorbesc limba română şi acasă. Părinţii îşi dau copiii la o şcoală românească, pentru a le oferi un viitor mai sigur. Ei cred că o şcoală rusă scade şansele copiilor de a urma ulterior o facultate. Asta pentru că în universităţi sunt tot mai puţine grupe ruse.Majoritatea absolvenţilor noştri merg la instituţiile de învăţământ profesional şi superior din oraşul Bălţi. O altă perspectivă este oraşul Rîbniţa. Sunt foarte mulţi elevi de-ai noştri care merg acolo să facă studii superioare. Nu avem elevi care au plecat din gimnaziul rus la o şcoală superioară cu predare în limba română”, ne-a spus managerul gimnaziului din Fuzăuca, Tamara Orhei.
Tamara Orhei, managerul gimnaziului din Fuzăuca
Actualmente, la gimnaziul din Fuzăuca îşi fac studiile 56 de elevi. Conform prognozelor, în anul de învăţământ 2019 – 2020, aici vor studia cel mult 40 de elevi. Încă de la sfârşitul anului trecut, gimnaziul din Fuzăuca are un deficit bugetar de 342 mii lei: „Utilizăm banii oferiţi de Consiliul Raional strict pentru salarii, lemne de foc, cărbune şi alimentaţia copiilor. Nu ştiu ce vom face pe viitor. Căutăm proiecte, dar suntem mereu refuzaţi de finanţatori din cauza numărului mic de elevi. De 20 de ani sunt aici, la Fuzăuca… Am impresia să noi suntem ignoraţi de cei de la raion. Dacă nu ar exista gimnaziul acesta, satul ar rămâne pustiu”, a mai spus Tamara Orhei.
„Pentru ca un gimnaziu să poată funcţiona normal e nevoie de un buget anual de peste 1 milion de lei. Iar pentru ca instituţiei să i se ofere aşa sumă, trebuie să aibă cel puţin 100 de elevi. Dar, dacă se vrea şi modernizarea insituţiei, atunci, conform schemei de finanţare per elev, am avea nevoie de 150 de copii, susține şeful adjunct al Direcţiei raionale de învăţământ, Alexandru Grădinari.
Alexandru Grădinari, șef adjunct al Direcției raionale de învățământ Șoldănești
De modernizarea instituţiei de învăţământ nici nu poate fi vorba la Fuzăuca. Pentru asta e nevoie de bani mulți. Cele două clădiri ale instituţiei sunt vechi şi necesită reparaţie capitală. Imobilul unde este amplasată administraţia şcolii datează din anul 1910. Pe timpuri, aici a locuit un preot. Cealaltă clădire, în care se desfăşoară procesul de învăţământ propriu-zis, a fost dată în folosinţă în 1964. De atunci nu au fost efectuate reparaţii capitale.
„Avem câteva computere dintr-o donaţie din 2013. Tehnica pe care o mai avem, cum ar fi printerul și faxul este cumpărată încă înaintea reformei în învăţământ. Dicţionare avem suficiente. Au fost momente când se donau materiale didactice şi noi am profitat. Avem urgent nevoie de un proiector. Vorbim cu unii, cu alţii, dar, deocamdată nimeni nu ne ajută. În alte şcoli din raion sunt şi table interactive. Noi putem doar visa la asta”, a mai spus Tamara Orhei.
Alexandru Grădinari susține, însă, că la Fuzăuca situaţia e mai complicată decât pare la prima vedere. Aici pur și simplu nu există condiţii. Elevii nu au nici sală de sport. Orele de educaţie fizică se desfăşoară într-o clasă adaptată. „În curând, la Fuzăuca, nu vom mai avea şcoală. Se preconizează comasarea acesteia cu gimnaziul din satul vecin, Samaşcani. Vom reorganiza gimnaziul şi va fi unul ruso-român. Astfel, atât elevii, cât şi profesorii de la Fuzăuca vor putea preda şi studia în continuare în limba rusă. Oamenii din sat nu vor avea ce pierde. Va fi asigurat transport gratuit” a spus Alexandru Grădinari.
Copiii din Chişinău, „specializați” în limbi străine
În timp ce unele instituții de învățământ de tip preuniversitar luptă din răsputeri pentru idealul, cultura și limba pe care o vorbesc, în Chișinău sunt tot mai multe licee private cu oferte foarte variate de studiere a limbilor străine. De exemplu, la liceul „Olimp” disciplinele cu profil real sunt predate în limba engleză, iar cele profil umanist - în limba maternă a elevului.
„Studierea unei limbi trebuie să înceapă nu mai devreme de asimilarea și înțelegerea deplină a limbii materne. Pe lângă capacitatea copilului de a asimila o limbă, trebuie avute în vedere și standardele de vârstă - cea mai optimă, fiind vârsta de 3-4 ani. Este recomandat ca un elev de clasa I să înceapă studierea unei limbi străine, pentru că anume atunci capacitatea și interesul pot fi stimulate prin diferite jocuri și exerciții, care se dovedesc a fi cele mai eficiente”, susține specialistul în psihologie, Daniela Busuioc.
Conform unui sondaj european, privind competențele lingvistice în țările din Europa, în Republica Moldova studierea limbilor străine rămâne un domeniu mai puțin dezvoltat.
Natalia Rotari, Alex Tolocenco, Daniela Turculeț
Acest material este publicat în cadrul proiectului "Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor”, implementat cu susținerea financiară a Fondului Canadian pentru Inițiative Locale.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сигнал тревоги
Иноязычные школы, на пути исчезновения в Молдове
Образовательные учреждения в Молдове, где обучение проходит на другом языке, чем румынский, находятся под угрозой исчезновения, а в Приднестровском регионе румынский язык преследуется сепаратистскими властями.
Школы с преподаванием на румынском языке в Приднестровском регионе борются с пророссийским сепаратистским режимом, для того чтобы сохранить традиции и свой профиль, школы с преподаванием на русском языке, подведомственные Министерству Образования в Кишиневе, сталкиваются с нехваткой школьников. С другой стороны, в Кишиневе открывается все больше и больше частных школ, которые предлагают ученикам возможность изучать английский, французский, турецкий и немецкий.
В течение почти трех десятилетий, ученики и преподаватели лицея "Александру чел Бун" в городе Бендеры, Приднестровского региона, пытаются противостоять, проявляя патриотизм и преданность румынскому языку.
Лицей "Александру чел Бун" был открыт в Бендерах в 1982 году. Никогда не было легко, говорят учителя. Самое трудно, однако, было после 1992 года, после вооруженного конфликта на Днестре. "Школа была заблокирована. Мы остались на улице. В течение нескольких недель мы проводили уроки даже перед правительством, и когда нас оттуда выгнали, мы должны были проводить уроки дома у учеников. Для нас самопровозглашённая "приднестровская молдавская республика" не означает дом. Молдова это наш дом! Город Бендеры это молдавский город", - сказала нам учитель Юлия Гуцан.
И Наталья Сырбу, учитель математики, работает в лицее больше 20 лет: "После событий 1992 года было страшно, а после того 1994 началось суровое испытание для школ с преподаванием на румынском языке. В '94 я была очень разочарована. Но я поняла, что это мой народ и моя страна...".
И школьники боролись за школу вместе с преподавателями: "Старшие дети в русских школах высмеивали нас. Иногда они били нас. Когда школа была закрыта, я поехал с папой на протест в Кишинев. Мы просили конституционные власти вмешаться", - сказала нам выпускница лицея, Надежда Кишин.
Кроме того, каждый год, школа сталкивается с финансовыми трудностями: "Местные власти повышают цены на коммунальные услуги только для нас. Мы даже не знаем, если мы будем продолжать обучение в этом здании, потому что в мае 2017 года истекает договор аренды. Я думаю, что нас объединили проблемы и любовь к ценностям, необходимость защищать наш язык", - рассказала директор лицея, Мария Ройбу.
Десять лет назад около 2000 детей обучались в лицее. Администрация лицея утверждает, что именно конфликты с местными властями и бесконечные давления привели к значительному уменьшению числа учеников. В настоящее время в лицее обучаются чуть более 500 детей.
"Шпионы" в голове сепаратистов
Начало этого учебного года также не обошлось без инцидента в лицее "Александру чел Бун" на левом берегу Днестра. Накануне сепаратистские силы предупредили руководство лицея не включать гимн Республики Молдова во время праздничного собрания. Власти отключили электричество во время собрания. Однако, учителя раздобыли генератор и, несмотря на препятствия, молдавский национальный гимн прозвучал.
На самом деле, пение национального гимна на официальных торжествах всегда была проблемой, созданной искусственно незаконными властями в Тирасполе. Учебные заведения с преподаванием на румынском языке в приднестровском регионе считаются "питомниками шпионов".
Гимназия в Фузэуке исчезнет
Гимназия в Фузэуке, единственное учебное заведение с обучением на русском языке в районе Шолдэнешть, будет скорее всего закрыто в течение ближайших 5 лет. Согласно прогнозам, к 2020 году в учреждении будут учится только около 40 школьников. В рамках новой схемы финансирования, это число является недостаточным для того чтобы гимназия работала. Даже возможная реорганизация не может спасти ситуацию. Дефицит школьников ставит под угрозу существование гимназии.
Фузэука является единственным местом в Шолдэнешть, где 90 процентов населения говорит и пишет на русском языке. Для них русский язык является родным. Здесь находится единственное учебное заведение в районе где обучение происходит на русском языке. В гимназии все предметы преподаются на русском языке. Только 14 школьников в селе обучаются в обычной школе. Они обучаются в гимназии в соседнем селе, Самашканы, где обучение происходит на румынском языке: "Они разговаривают на румынском и дома. Родители отправляют своих детей в румынскую школу, чтобы обеспечить им надежное будущее. Они считают, что русская школа понижает шансы детей поступить в университет. Это потому, что в университетах все меньше русскоязычных групп. Большинство выпускников поступают в профессионально-технические учебные заведения в городе Бельцы. Другая перспектива это город Рыбница. Есть много наших студентов, которые едут туда чтобы учится. Школьники которые обучались в русской гимназии не поступили в учебное высшее заведение с преподаванием на румынском языке", рассказала менеджер гимназии Фузэука, Тамара Орхей.
В настоящее время, в гимназии села Фузэука обучаются 56 школьников. Согласно прогнозам, в учебном году 2019 - 2020, здесь будут обучаться 40 школьников. С конца прошлого года, гимназия села Фузэука имеет дефицит бюджета в размере 342 000 леев: "Мы используем деньги, выделенные Районным Советом на выплату заработной платы, дрова, уголь и питание детей. Я не знаю, что мы будем делать в будущем. Мы ищем проекты, но доноры постоянно отказываются из-за небольшого числа школьников. Я уже 20 лет здесь, в Фузэуке ... Я думаю, что районные власти нас игнорируют. Если бы не было гимназии, эта деревня была бы пустой", добавила Тамара Орхей.
"Для того чтобы гимназия работала нормально, требуется годовой бюджет в размере более 1 миллиона леев. А для того чтобы учреждению было выделена такая сумма, должно быть не менее 100 учащихся. Но если надо модернизировать учреждение, то, согласно схеме финансирования, нам необходимо 150 детей, сказал заместитель начальника Районного Управления Образования, Александр Грэдинарь.
Даже не может идти речи о модернизация учебного заведения в Фузэуке. Для этого нужны большие деньги. Оба здания учреждения старые и требуют капитального ремонта. Здание администрации школы датирует с 1910 года. В старые времена, здесь жил священник. Другое здание, в котором проходит учебный процесс, было сдано в эксплуатацию в 1964 году. С тех пор не было сделано капитального ремонта.
"У нас есть несколько компьютеров, из пожертвования в 2013 году. Техника, которая у нас есть, принтер и факс, были куплены еще до реформы в сфере образования. У нас достаточно словарей. Были времена, когда дарили учебные материалы, и мы пользовались этим. Нам срочно нужен проектор. Мы обсуждаем с одними, с другими, но никто нам пока не помогает. В других школах района есть даже интерактивные доски. Мы можем только мечтать об этом", добавила Тамара Орхей.
Александр Грэдинарь подтверждает, что ситуация в Фузэуке гораздо сложнее, чем кажется на первый взгляд. Здесь просто не существует условий. У школьников нет даже спортивного зала. Уроки физкультуры проводятся в адаптированном классе. "Скоро в Фузэуке не будет школы. Ожидается слияние гимназии с школой из соседней деревни, Самашканы. Мы реорганизуем гимназию и будет русская-румынская школа. Таким образом, ученики и преподаватели из Фузэуки смогут и дальше преподавать и учиться на русском языке. Люди в деревне ничего не потеряют. Будет предоставлен бесплатный транспорт", рассказал Александр Грэдинарь.
Дети из Кишинева, "специализированные" на иностранных языках
В то время как некоторые довузовские учебные заведения упорно борятся за идеалы, культуру и язык на котором разговаривают, в Кишиневе все больше и больше частных школ предлагают широкий выбор изучения иностранных языков. Например, в лицее "Олимп" дисциплины реального профиля преподаются на английском языке, гуманитарные науки - на родном языке школьника.
"Изучение иностранного языка не должно начинаться ранее, чем ассимиляция и полное понимание родного языка. Кроме способности ребенка усваивать язык, следует учитывать и возрастные стандарты – лучший возраст 3-4 года. Рекомендуется начать изучение иностранного языка с первого класса, потому что именно тогда потенциал и интерес можно стимулировать с помощью различных игр и упражнений, которые наиболее эффективны", говорит специалист в области психологии, Даниела Бусуйок.
По данным Европейского опроса на знание языков в странах Европы, изучение иностранных языков в Молдове остается менее развитой областью.
Наталья Ротарь, Алекс Толоченко, Даниела Туркулец
*Данный
материал опубликован в рамках проекта «Укрепление потенциала СМИ в Республике
Молдова в решении проблем по разрешению конфликтов», который реализуется при
финансовой поддержке Канадского Фонда Местных Инициатив.
Comentarii