România și autoritățile europene, plan comun de acțiune pentru criza energetică din R. Moldova
Ministerul Energiei din România a luat act de decizia Guvernului R. Moldova de a declara stare de urgență începând cu 16 decembrie, urmare a riscurilor asociate aprovizionării cu energie. În acest context, România e pregătită să sprijine Chișinăul.
”Suntem în contact permanent cu frații noștri de peste Prut. Bineînțeles că prioritatea zero este sistemul energetic național, dar avem încredere că putem pune umărul la efortul Chișinăului de a trece iarna cu bine, așa cum România a mai făcut-o”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat transmis vineri.
”România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. În fața acestor provocări, colaborarea strânsă dintre guvernele și companiile noastre energetice este cheia pentru a asigura securitatea energetică și confortul cetățenilor în această iarnă. Astfel, inclusiv prin sprijinul nostru și al Uniunii Europene, frații noștri de peste Prut nu trebuie să fie lăsați să ajungă iar la mâna Rusiei pentru a putea trece această iarnă cu bine”, a declarat Sebastian Burduja.
Pe 12 decembrie, Parlamentul de la Chișinău a decretat starea de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie, la solicitarea premierul Dorin Recean, în condițiile în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat la sfârșitul acestui an. Acest lucru riscă să aducă Transnistria și Republica Moldova într-o situație critică în ceea ce privește furnizarea curentului electric.
România reafirmă angajamentul său de a susține stabilitatea energetică a Republicii Moldova, având în vedere următoarele aspecte:
Furnizarea energiei electrice
- Companiile Nuclearelectrica și Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilitățile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului.
- În acest moment, capacitatea de transfer (NTC) pentru importuri din România este de 315 MW și se preconizează o creștere cu 80 MW în săptămâna următoare, ajungând la 395 MW.
- România sprijină identificarea unui mecanism de alocare comercială a capacității pe cele patru linii electrice de 110 kV, în colaborare cu Transelectrica și Moldelectrica.
Aprovizionarea cu gaze naturale
- România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opțiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate.
- Creșterea valorii contului de echilibrare operațională (OBA) dintre VestMoldTransGaz și Transgaz este considerată o soluție esențială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei.
Dialog intensificat între operatori și autorități
- Ministerul Energiei facilitează dialogul între Energocom și companiile românești (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV), asigurând cooperarea eficientă pentru livrarea necesarului de energie.
- Se va intensifica colaborarea dintre Moldelectrica și Transelectrica pentru implementarea soluțiilor tehnice necesare.
Joi seara, Sebastian Burduja a afirmat că Ministerul Energiei colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care un scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale ar deveni realitate.
”Deja am declanșat un plan de acțiune comun” - potrivit lui Burduja - pentru a evita surprizele:
- Dialog între companiile românești și moldovenești pentru achiziție de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale.
- Identificarea soluțiilor tehnice pentru alimentarea cu energie electrică prin liniile deja existente, inclusiv liniile de 110 kV care trec Prutul.
- Prioritizarea accesului Republicii Moldova la gazele stocate în România, dacă va exista o criză peste Prut, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern.
- Creșterea capacităților de echilibrare operațională pentru gaze.
Pregătiri în Transnistria
Și autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au stabilit un plan cu măsuri care vor fi aplicate în contextul posibilei întreruperi a livrărilor de gaze în stânga Nistrului, în cadrul unei ședințe din 12 decembrie, la care a participat liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, scrie NewsMaker.
Planul stabilit pentru perioada stării de urgență economice cuprinde următoarele măsuri:
- în orașe și raioane vor fi create celule de criză, care se vor afla sub conducerea șefilor administrațiilor locale;
- vor fi pregătite lemne;
- vor fi create puncte de încălzire cu hrană caldă;
- asistența medicală va fi acordată în orice scenarii, iar tratamentele staționare vor putea fi limitate doar în cazuri de urgență;
- vor fi verificate ușile și ferestrele din blocurile de locuit, iar acolo unde este necesar, va fi făcută reparație, iar dacă este posibil, vor fi izolate clădirile.
Comentarii