Economie
Stâna din deal, „serenadele” lui Marcel și oile „familiste”
Acum 5 ani a încălțat o pereche de galoși și a pornit singurică pe jos, prin glod, cutreierând imașurile din jurul satului. S-a suit pe buba celui mai înalt deal din țară, a privit în jos la buruianul mare cât ea și s-a îndrăgostit de vâlcica sculptată de vânt și ploi în coasta acelui deal. După ce a meditat îndelung, a luat o decizie pe care, ulterior, a regretat-o de multe ori…

Lumină pentru oameni… indiferent
de carnetul de partid
Localnicii din Scoreni
nu au mai avut lumină noaptea pe străzi de vreo 35 de ani. De la „perestroikă” încoace,
au rămas doar stâlpii vâjâiți de vânt. Europenii le-au dat o nouă „viață”. Au
montat pe ei becuri LED. Acum, noaptea, se vede totul ca în palmă.

Ferma iepurilor care ascultă rock
A așteptat să împlinească 18 ani ca să poată accesa un credit nerambursabil de la ODIMM, pentru inițierea unei afaceri cu iepuri. A făcut asta pentru tatăl ei, care muncește în Franța. A vrut să-l aducă acasă, ca să fie din nou o familie, ca să stea sub nucul cel mare din mijlocul curții, sădit odată cu nașterea mamei. Și a reușit. Este povestea Doinei Izman din Trebujeni, proprietara unei ferme de iepuri, construită conform tuturor normativelor europene.

Gunoiul lemnos din Moldova, transformat în bani cu ajutorul UE
Dependenți în totalitate de gazul rusesc, unii moldoveni s-au gândit la o alternativă, iar UE îi ajută pe cei cu inițiativă. Și-au creat și dezvoltat mici fabrici de producere a brichetelor și peletelor - biocombustibil din rumeguș de lemn, floarea soarelui, paie și alte resturi. Peste o sută de astfel de afaceri au fost inițiate deja în Moldova. Mai mult, unii reușesc să exporte „gunoi” moldovenesc în formă de brichete și fac bani buni.

Banca Europeană pentru Investiții va putea investi mai mult în Republica Moldova
Parlamentul European a votat mandatul Băncii Europene de Investiții privind acordarea împrumuturilor externe, iar principalele modificări sunt creșterea plafonului de finanțări ce pot fi acordate în afara UE și introducerea pe lista proiectelor ce pot fi finanțate de bancă a unor investiții ce pot limita migrația.

Chișinăul dorește ca investițiile românești în economia Republicii Moldova să sporească considerabil
Același interes există și la București, șeful diplomației transmițându-i omologului moldovean interesul României de a-și consolida prezența investițională în Republica Moldova.

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank
Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare.

Statele UE au devenit cei mai mari investitori în Republica Moldova. Rusia a ieșit din top 5
Cei mai mari cinci investitori străini din Republica Moldova au fost anul trecut țări membre ale Uniunii Europene - Olanda, Spania, Franța, Cipru și România - în timp ce Federația Rusă a căzut pe locul 6.