Economie

Investiție în viitor

Uitate de autorităţi, cele mai multe grădiniţe din Moldova sunt renovate şi modernizate din finanțări externe. În timp ce în unele localităţi micuţii se bucură că merg la o grădiniţă modernă, în alte localităţi copiii de vârstă preşcolară nici nu ştiu cum arată o grădiniță.

Mai mult
FOTO: Report.md
Transparență bancară

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) intenționează să cumpere întregul pachetul de acțiuni de la „Victoriabank”. Anunțul a fost făcut de  Henry Russell, director BERD pentru instituţii financiare în Moldova şi alte ţări din regiune.


Mai mult
Sistem moldovenesc antigrindină / FOTO: IPN
Mentalitate perimată

Ploile cu grindină, care au căzut pe 18 iunie, au afectat atât locuinţele, cât şi culturile agricole din mai multe raioane. Putea fi evitat dezastrul, de vreme ce întreținem un Serviciu Antigrindină? Cât de protejaţi suntem în faţa unor fenomene meteo extreme?


Mai mult
FOTO: report.md
Aproape de natură

Peste 400 mii de tone de deşeuri sunt generate anual numai în municipiul Chişinău, dintre care aproximativ 28 mii de tone revin celor din materiale plastice. Doar 2 mii de tone de plastic ajung să fie reciclate.


Mai mult
FOTO: report.md
Reforme în asigurări

Sute de gospodării şi hectare de culturi agricole din nouă raioane ale Republicii Moldova au fost inundate ca urmare a ploilor care au căzut recent. Foarte puțini agricultori şi proprietari de locuinţe afectate de averse dispun de poliţe şi îşi pot recupera pagubele de la companiile de asigurări. Cei mai mulţi dintre cei care au avut de suferit aşteaptă ajutor din partea statului.


Mai mult
Nicolai Constantinov, inventatotul de la Comrat
Practici europene

Uniunea Europeană, cuprinsă de valul îmbătrânirii populaţiei, s-a orientat demult către promovarea îmbătrânirii active, sănătoase şi productive, pentru a diminua consecinţele negative iminente acestui fenomen. Bunele practici europene prind rădăcini şi în Moldova, care trece printr-o criză demografică profundă.

Mai mult
Unde-i miliardul?

Nu regretă acordarea celei de-a doua garanții guvernamentale, în martie 2015, pentru creditul de 5,34 miliarde de lei oferit de BNM celor trei bănci jefuite. Nici măcar nu este interesat de modul cum decurge ancheta în dosarul „jaful secolului”, dar se declară deranjat de nivelul înalt de corupție din țară.


Mai mult
FOTO: europalibera.org
Vine misiunea FMI!

În ajunul vizitei unei noi misiuni de evaluare a FMI în Republica Moldova (23-27 mai), reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Armine Khachatryan, a răspuns la o serie de întrebări adresate de jurnaliști. Acestea vizează sectorul financiar, politica bugetar-fiscală și economia reală. 

Mai mult