Economie

Oligarhul Vlad Plahotniuc şi ÎPS Vladimir
Controversat   Chișinău    

Un grup de persoane își exprimă indignarea faţă de implicarea unor ierarhi din cadrul Mitropoliei Moldovei în politică și de declarațiile acestora de susținere a unui candidat la funcția de președinte.

Mai mult
Incertitudine   Chișinău    

De trei ani, Republica Moldova încearcă să semneze un nou Memorandum cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Finanțarea s-a oprit din cauza jafului răsunător din sistemul bancar, dar și pentru că ultimul acord cu FMI nu a fost implementat în totalitate.

Mai mult
Localitatea Hirova, raionul Călărași / FOTO: Report.md
Contrar practicilor europene   Hirova    

Tot mai mulţi moldoveni lucrează neoficial, în calitate de zilieri pentru a scăpa de sărăcie şi ca să-şi câştige o bucată de pâine. În loc să-şi protejeze cetăţenii de abuzuri, autorităţile moldoveneşti au elaborat un proiect de lege care îi va înrobi pe zilieri. Deși legislația comunitară (din UE) descurajează și chiar prevede amenzi usturătoare pentru patronii care exploatează prin muncă zilierii, autoritățile moldovene vor să legalizeze acest gen de activitate.

Mai mult
Sursa: bnm.md
Îngrijorător   Chișinău    

Analiza datelor statistice și ultimele informații de pe piața bancară prevestesc noi „cutremure” post-electorale pe segmentul bancar și economic din Republica Moldova.

Mai mult
FOTO: budesti.md
Parteneriate transfrontaliere   Chișinău    

Modelul european al înfrăţirilor prinde tot mai mult contur în Moldova. Edilii susţin că pe lângă schimburile culturale şi economice, înfrăţirile vor facilita accesul la finanţările UE în mod direct, evitând structurile guvernamentale, care deseori sunt distribuite pe criterii politice.

 

Mai mult
Din incompetența guvernării   Chișinău    

Acum doi ani, Polonia a venit cu oferta de a ajuta agricultorii moldoveni, oferindu-le credite, cu dobânzi preferențiale. Deoarece autoritățile moldovene nu au știut cum să folosească banii, polonezii au sistat finanțarea. Cei care au de pierdut sunt agricultorii.


Mai mult
Tendințe în educație   Chișinău    

Comparativ cu anii precedenţi, cererea pentru studii profesional-tehnice este în creştere în Republica Moldova. La o  săptămână de la demararea campaniei de admitere în învățământul profesional tehnic din Moldova, înscrierile la studii în unele instituţii au depășit numărul de locuri oferite.


Mai mult
Practici europene   Chișinău    

Copiii din Republica Moldova consumă în medie doar două treimi din cantitatea minimă recomandată de fructe proaspete. Aşa se explică deficitul de vitamine din raţia lor alimentară, manifestat prin oboseală, slăbiciune generală, afecţiuni gastrointestinale, scăderea vederii, dar şi probleme de gândire şi memorie.

Mai mult