Toți agenții economici, fie că își desfășoară activitatea în Găgăuzia, Chișinău sau regiunea transnistreană, trebuie să activeze în condiții egale, spune președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Comentând modificările la Codul vamal, care obligă agenții economici de la Tiraspol să achite taxele în bugetul Republicii Moldova, deputatul susține că, prin decizia luată, Chișinău vrea să transmită un mesaj clar – „a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”.

Pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chișinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. 

„Haideți să înțelegem ce a stat la baza acestei decizii. Pe parcursul acestor 30 de ani am tot cedat în ceea ce privește regiunea transnistreană sau UTA Găgăuzia. Astfel, noi avem o discriminare în raport cu agenții economici care activează în Moldova. (…) Toți agenții economici trebuie să fie puși în condiții egale. Este clar că încă avem mult de lucru, dar aceasta este o decizie în care dăm câteva mesaje. Unu – că ei activează pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă încearcă să se autoproclame ca independenți și doi – că legea este lege pentru toți. În condițiile date dăm un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Moldovei”, a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, relatează Newsmaker.md.

Deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că odată cu declanșarea războiului în Ucraina, Tiraspolul nu mai este în situația de a impune condiții sau de a șantaja Chișinăul, inclusiv cu blocarea accesului pentru fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca.

Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla, Carp dă asigurări că autoritățile au pregătit și planul „B”.

„Riscurile ca să dicteze anumite lucruri nu sunt. Ei nu au de ales. Sau încep procesul de integrare și înțeleg că fac parte din Republica Moldova și se termină jocul de-a separatismul, sau va trebui să discutăm. (…) Există și planul B în condițiile în care ar încerca să facă anumite lucruri, de exemplu să șantajeze agricultorii de la Dubăsari. Luăm în calcul și compensarea pierderile pe care le pot avea. (…) Politica este un dans care se joacă în doi, nu în care unul dictează”, a mai declarat Lilian Carp.