Deşi copiii şi nepoţii lor beneficiază de condiţii europene la grădiniţele pe care le frecventează, instituţii renovate şi modernizate din banii oferiţi de Guvernul României, mulţi alegători din diferite localități, în primul tur al scrutinului prezidenţial au optat pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon.

La Vânători, mai mult de jumătate din alegători au votat pentru Igor Dodon.

În prezent, micuţii din satul Vânători, raionul Nisporeni au parte de condiţii foarte bine la grădiniţa din localitate. Pentru reconstrucţia instituţiei, guvernul României a alocat 1,5 milioane lei. Anterior, edificiul unde se află acum grădiniţa, aparţinea gimnaziului din localitate, dar din cauza reducerii numărului de elevi, acestei clădiri i-a fost schimbată destinaţia. Acum, micuţii din Vânători se bucură de dormitoare spaţioase şi grupuri sanitare renovate.

Localnicii au „mulțumit” României pentru gestul său printr-un vot masiv în favoarea lui Igor Dodon în primul tur. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru Dodon au optat peste 48% din alegătorii din sat, iar pentru candidatul anti-oligarhic Maia Sandu - 3l% din alegători.

Grădiniţa din Balatina a fost modernizată din banii României şi Germaniei

O situaţie similară se atestă şi în nordul Moldovei. Grădiniţa din comuna Balatina, raionul Glodeni este frecventată de peste 90 de copii. Pentru renovarea acestei instituţii preşcolare au contribuit atât Guvernul României, cât şi cel al Germaniei. Din banii României, la grădiniță a fost schimbat acoperişul şi sistemul de scurgere, iar banii proveniți din Germania au fost cheltuiți pentru reparaţii capitale atât în interiorul clădirii, cât şi în exteriorul acesteia.

                                       În Balatina au investit și România, și Germania / FOTO: FISM 

Tot cu ajutorul Germaniei a fost construit sistemul de alimentare cu apă, cel de canalizare, au fost amenajate blocuri sanitare și a fost montat un nou sistem de încălzire. Suma totală a investiției româno-germane depăşeşte 1,4 milioane de lei. În această localitate candidatul pro-european Maia Sandu a obţinut doar 19% din voturi, iar Igor Dodon – peste 57%.

Grădiniţe moderne şi în Găgăuzia

Și în unele localităţi din sudul ţării alegătorii au preferat drumul spre Rusia, chiar dacă au parte de condiţii europene în grădiniţele din localitate. Este şi cazul  localităţii Avdarma, UTA Găgăuzia.

                     Sala sportivă de la grădinița Avdarma a fost construită din banii României / FOTO: FISM 

Primăvara aceasta, aici a fost inaugurată sala sportivă a grădiniţei „Ivuşca” din localitate. Această sală sportivă a fost construită din temelie cu ajutorul Guvernului României. Pentru această instituţie preşcolară, din grantul românesc au fost alocaţi peste 1 milion de lei, aici fiind schimbat integral şi acoperişul. De asemenea, grădiniţa „Ivuşca”a primit mobilier nou, dar şi echipamente pentru terenul de joacă.

Chiar dacă Guvernul României a insistat ca şi micuţii din autonomie să beneficieze de condiţii moderne de educaţie, locuitorii din Avdarma, majoritatea din ei fiind de etnie găgăuză, au ales, în primul tur, candidatul de stânga.

În total, pentru renovarea şi modernizarea grădiniţelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 23 de milioane de euro prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preşcolare din Republica Moldova”, din care au fost modernizate 832 de instituţii preşcolare. În anul curent, Executivul României a decis alocarea a încă 3 milioane  de euro, cu aceşti bani fiind planificate renovări în alte 85 de instituţii preşcolare din ţară. 

Lilia Zaharia