Uitate de autorităţi, cele mai multe grădiniţe din Moldova sunt renovate şi modernizate din finanțări externe. În timp ce în unele localităţi micuţii se bucură că merg la o grădiniţă modernă, în alte localităţi copiii de vârstă preşcolară nici nu ştiu cum arată o grădiniță.

În asemenea situaţii se află părinţii din satele Bulhac şi Agronomovca din raionul Ungheni. În primul caz micuţii sunt transportaţi în satul Cioropcani, în al doilea - la grădiniţa din Pârliţa. „Avem transport care îi duce pe şcolari în localitatea vecină, iar părinţii care doresc, îşi duc copiii la grădiniţa de acolo. Părinţii care nu pot, însă, îşi lasă copiii acasă. Altă soluţie nu avem”, susține primarul comunei Cioropcani (în componenţa căreia este şi satul Bulhac), Victor Robuleţ.

155 de localităţi din Moldova nu au grădiniţe

Asemenea copiilor din Bulhac sunt încă sute de micuţi din ţară. Potrivit unui studiu prezentat recent de UNICEF Moldova (realizat de organizaţia ”PriceWaterhouseCoopers”din România), în 155 de localităţi din Moldova nu există grădiniţe. În aceste localităţi sunt aproximativ 2 900 de preşcolari, dintre care două mii frecventează instituţiile de învăţământ din alte sate.

Prezentă la lansarea studiului, reprezentantul UNICEF-Moldova, Margarita Tileva, a spus că speră ca acest ”screening” al sectorului preşcolar va ajuta autorităţile să se concentreze mai mult pe educaţia preşcolară. „Educaţia timpurie înseamnă mai bune performanțe la şcoală, iar aceasta influențează în mod pozitiv oportunităţile de angajare mai târziu. Sperăm că această evaluare va oferi un model viabil de finanţare a învăţământului preşcolar în Moldova”, a subliniat Margarita Tileva.

Ministrul adjunct al Educaţiei, Elena Cernei, a recunoscut că acest sector necesită investiţii mari, atât în infrastructură, cât şi în calitatea studiilor: „Cu siguranţă, trebuie să investim în continuare în serviciile de educaţie preşcolară, atât din surse bugetare, cât şi din surse sprijinite prin intermediul unor instrumente europene de finanţare. Este nevoie de a îmbunătăţi disponibilitatea şi calitatea infrastructurii, de a spori capacităţile de resurse umane, inclusiv calitatea formării specialiştilor”, a menţionat oficialul de la Ministerul Educației.

Terenul de joacă din Bahmut „înfrumuseţat” din fonduri suedeze și daneze

În timp ce autorităţile afirmă că vor căuta soluţii pentru ca să le ofere posibilitatea celor două mii de copii din ţară să frecventeze o instituţie preşcolară la ei în localitate, alţi semeni de-ai lor se bucură de instituţii preşcolare moderne ca în Europa.

            Părinţii copiilor din Bahmut au amenajat terenul de joacă la grădiniţă   /  FOTO: Primăria Bahmut 

Bunăoară, copiii din satul Bahmut, raionul Călăraşi, se bucură de un teren de joacă modern şi viu colorat -  spaţiu amenajat din fonduri europene. „Amenajarea terenului a fost ca o mană cerească. Micuţii sunt foarte bucuroşi, iar seara nu se dau duşi acasă. Ionuţ de câte ori vine acasă vorbeşte despre cât de bine s-a jucat afară. Noi, părinţii, am amenajat terenul ca să aibă copiii noștri unde se juca”, a menționat Sergiu Moldovanu, tatăl unui preşcolar din Bahmut.

Amenajarea terenului de joacă din această localitate a fost una din activităţile unui proiect implementat în Bahmut, proiect în cadrul Programului FundaţieiEst-Europene„Cetăţeniactivi,comunităţi prospere”. Banii au fost oferiți de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei / DANIDA.

Condiţii europene la grădiniţa ”Mărţişor” din Abaclia

Dacă pentru micuţii din Bahmut bucuria de la grădiniţă este acel teren de joacă, pentru cei 140 de copii de la grădiniţa „Mărţişor” din satul Abaclia, raionul Basarabeasca, satisfacția e dublă. Asta pentru că instituţia a fost renovată integral.

                                                 Grădiniţa ”Mărţişor” din Abaclia după renovare

După patru luni de la redeschiderea instituţiei, micuţii se simt aici ca într-o grădiniţă europeană. „E frumos acum! Nici nu se compară cu ce era înainte. Bloc sanitar modern, săli amenajate, exterior reparat, instituţia este mândria localităţii”, s-a lăudat educatoarea Irina Cazacu, bunica unui micuţ de la această grădiniţă.

Instituţia preşcolară din Abaclia a fost renovată cu mijloace financiare oferite de Guvernul României, grădiniţa beneficiind de fonduri în valoare de 600 de mii de lei, bani care au fost utilizaţi pentru izolarea termică a clădirii, reparaţia faţadei şi pavarea curţii, renovarea cantinei şi a blocului sanitar, etc.

Grădiniţa din Abaclia este una din sutele de instituţii preşcolare care au fost modernizate cu bani oferiți de Guvernul României. În prezent, peste 800 de grădiniţe din Republica Moldova din totalul celor aproape 1.200 au fost sau urmează să fie renovate din bani românești.

România a alocat 23 de milioane de euro pentru modernizarea grădiniţelor din Moldova

 Marius Lazurca, ex-ambasador al României în Republica Moldova, la redeschiderea grădiniţei „Mărţişor”  /  FOTO: Fism.md 

Pentru modernizarea instituţiilor preşcolare din Moldova, România a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova” şi trei milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului şi a gradului de participare a copiilor la educaţie timpurie în Republica Moldova”.

Chiar dacă mulţi copii din ţară se bucură de condiţii bune în grădiniţe, modernizări efectuate din bani europeni, statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece în regiunile rurale, rata generală de participare a copiilor de 3-6 (7) ani la programe de educaţie timpurie este numai 73%. Copii cu vârsta de la doi la trei ani frecventează instituţia de educaţie timpurie în proporţie de 54%.

Lilia Zaharia