Proiectul de lege care prevede liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală propulsat în Parlament de majoritatea parlamentară „vine în contradicţie cu programul autorităţilor susţinut de FMI”.

Este reacția reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan,  la solicitarea jurnaliștilor de a aprecia controversatul proiect.

„Principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI. Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilități pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, susține reprezentantul FMI.

„Experiența acumulată de noi arată că este extrem de dificilă elaborarea conceptului unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrării fiscale ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”, a reacționat Armine Khachatryan.

Lilia Zaharia