În timp ce guvernanţii s-au angajat să mai reducă din costurile la energie, sectorul privat din Republica Moldova face deja paşi concreţi în acest sens. În cele ce urmează vă prezentăm doar câteva dintre cele mai inedite şi ambiţioase proiecte de eficienţă energetică dezvoltate de agenţi economici cu fonduri europene sau chiar pe cont propriu. Beneficiile acestor proiecte, populare deja în Europa, vor fi resimțite în curând şi de cetățenii Republicii Moldova.

Casa verde prietenoasă mediului

Un concept exploatat cu succes în Europa prinde rădăcini şi în Moldova. Reprezentanţii Institutului de Proiectări „Gazproiect” au transformat sediul companiei într-un showroom funcţional, unde oamenii ar putea vedea pe viu cum funcţionează şi care sunt avantajele noilor tehnologii energo-eficiente. „Proiectul nostru constă dintr-o serie de măsuri pe care le-am întreprins pentru a scădea la maximum consumul de energie. În primul rând, am izolat termic clădirea şi am dotat-o cu sisteme noi ecologice de încălzire, climatizare şi ventilare. Efectul acestor schimbări s-a făcut văzut imediat în facturi - cheltuielile pentru încălzire şi energie electrică au scăzut cu 40 la sută faţă de anul 2011”, spune directorul companiei, Iurie Moldovanu.

 

În Europa 40 la sută din consumul total de energie revine clădirilor. 36 la sută din emisiile de CO2 eliberate în atmosferă revine tot clădirilor. Din acest motiv, Uniunea Europeană impune o nouă cerinţă, aceea de a construi clădiri cu un consum de energie aproape de zero, care urmează a fi pusă în aplicare începând cu 2019 pentru clădirile publice şi din 2021 pentru toate clădirile noi construite. În acest context a devenit actuală valorificarea surselor de energie regenerabilă, mai ales a energiei solare, având în vedere că numărul de ore cu soare în Republica Moldova este de aproximativ 2215 ore/an.

Urmând această logică, compania a instalat și un sistem fotovoltaic cu putere maximă de 112,75kW pe acoperişul şi pe faţada clădirii. Panourile au un rol dublu: pe de o parte generează energie electrică, iar pe de altă parte umbresc partea însorită a clădirii. În rezultat, cheltuielile pentru încălzire se reduc la zero, iar cele pentru energia electrică se diminuează cu 80 la sută.

Investiţiile pentru realizarea proiectului s-au cifrat la 115.000 euro. Conform calculelor aproximative, instalaţia va produce anual echivalentul a 12.000 euro. Prin urmare, investiţia va putea fi recuperată în 9,5 ani. Durata de exploatare a instalaţiei este în medie de 20 de ani. Adică în ceilalţi 10,5 ani instalaţia va genera venit. Compania speră ca investiţiile europene să facă posibilă extinderea acestui proiect eco-responsabil la nivel național.  

Inovaţia care taie 50% din costurile de întreţinere

O altă companie, dar aceeaşi grijă pentru mediu şi buzunarul consumatorului. La Chişinău a început construcţia primului complex imobiliar total verde din Republica Moldova. Asta înseamnă o casă care poate să-și producă singură o bună parte din necesarul de căldură, curent electric, apă caldă şi aer condiţionat. Rezultatul final: facturile la întreţinere sunt de cel puţin două ori mai mici decât cele pe care ne-am obișnuit să le achităm. Directorul Companiei „Interactiv SA”, Alexandru Covalenco, autorul proiectului, spune că apartamentele vor fi încălzite iarna și răcite vara folosind ca sursă de energie temperatura solului. Adică, temperatura solului preluată de apa care circulă într-un circuit închis vine de la sute de metri adâncime și încălzește sau răcește agentul termic, iar acesta este transmis mai departe în rețea (pardoseli calde, calorifere, fancoiluri etc). Panourile fotovoltaice vor prelua lumina trimisă de soare şi o vor transforma în energie electrică. Turbinele eoliene vor transforma energia vântului în energie electrică. Colectoarele solare vor prelua energia soarelui pentru încălzirea apei menajere. Toate aceste rețele vor fi unite într-un sistem inteligent, numit Sistem eficient energetic inteligent (SEEI).

„Casa verde este mult mai confortabilă, mai puţin costisitoare şi, cel mai important, oferă un stil de viaţă sănătos din contul utilizării energiei nepoluante. Economia la utilităţi în asemenea locuinţe este de aproximativ 45-50 la sută, fată de cât consumă o casă normală”, ne-a spus Alexandru Covalenco. „Dacă statul și organizațiile internaționale de mediu ne vor susține financiar, aceste case vor fi accesibile ca preț pentru toate categoriile de populație din Moldova”, susține Covalenco. Realizarea proiectului se efectuează în 4 etape, urmând ca tot complexul rezidenţial să fie dat în exploatare în anul 2020. Chiar dacă este un proiect costisitor, acest proiect se răscumpără în timp și, în plus, asigură confort și siguranță.

Stații de alimentare a electromobilelor în Chișinău

Ce-aţi zice dacă am cheltui doar 70 de lei în loc de 350 pentru o călătorie cu automobilul de la Chişinău până la Briceni? Imposibil, aţi fi spus acum câţiva ani.  Astăzi însă acest lucru poate deveni realitate şi în Moldova datorită unor stații de încărcare a electromobilelor promovate de de compania „Habsev Grup”.

 

Stațiile de alimentare pentru autoturisme sunt o premieră pentru Republica Moldova, însă au devenit destul de populare în Europa și Finlanda, ţara lor de origine. Potrivit directorului companiei, Gheorghe Habed, staţiile de alimentare electrică pot funcţiona în orice condiţii climaterice, de aceea pot fi instalate, atât în case particulare, cât și în parcările centrelor comerciale sau chiar pe teritoriul unor benzinării de pe traseele publice. Acestea au două opțiuni de conectare cu prize potrivite pentru toate mărcile de automobile electrice. Stația identifică șoferul printr-un card magnetic prin care se poate plăti consumul de energie, dar și prin intermediul telefonului mobil. În asemenea staţii de alimentare, şoferii îşi pot face „plinul” printr-un cablu electric în aproximativ 4 ore, iar alimentarea unui electromobil i-ar costa de aproximativ 5 ori mai puțin în comparație cu un automobil care consumă 7 litri de benzină per 100 km.

O staţie de alimentare a automobilului cu energie electrică costă aproximativ 8 mii de euro. Investiţia într-o astfel de staţie se răscumpără în câţiva ani, nu necesită cheltuieli suplimentare de întreţinere şi are o garanţie bună. Gheorghe Habed consideră că montarea de staţii electrice de încărcare în Chisinău este doar o chestiune de timp, deoarece a propus deja primăriei Chişinău un proiect-pilot în vederea dezvoltării în parteneriat a infrastructurii necesare electromobilelor. A mai rămas puţin de aşteptat până când staţiile de încărcare vor contribui la sporirea numărului de maşini eco pe traseele din Moldova, iar acesta ar înseamna aer curat, liniște pe străzile orașului şi economii considerabile pentru transport.

Statistică

Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de a spori până în anul 2020 ponderea energiei regenerabile în consumul total de energie până la 20 la sută. 

În cadrul Programului „Support Bugetar pentru energie", demarat în 2011, Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro atât pentru diversificare energetică şi conectarea la piaţa energetică a UE, cât şi pentru promovarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile.

Teoretic, potențialul de biomasă din Republica Moldova poate acoperi 22 la sută din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48 la sută din importurile de gaze naturale.

Natalia Costaș

Acest articol este publicat în cadrul proiectului "Inițiativa pentru sprijinul libertății presei și dezvoltării independente a conținutului media care abordează Uniunea Europeană în Republica Moldova", proiect sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Matra / Fondului Drepturile Omului.