Primul pas pentru construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, coridorul R. Moldova spre UE, a fost făcut marți prin semnarea cu BEI a unui acord de finațare a studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire.

Ministrul moldovean Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat, după semnarea acordului de cooperare cu Banca Europeană de Investiții, că studiul de prefezabilitate urmează să fie finalizat până în anul 2024, iar până la finalul anului 2025 va fi încheiat și studiul de fezabilitate, relatează postul de televiziune TV8.

Autostrada va fi construită în trei etape. În prima etapă va fi construit tronsonul dintre orașul românesc Târgu Mureș și Chișinău, apoi Chișinău-Tighina, oraș aflat la granița cu Ucraina. Ultimul tronson va fi construit pe teritoriul Ucrainei.

"Autostrada Ungheni - Chișinău - Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE, și la nivel de infrastructură”, a declarat Spînu.

El a mai spus că aceste studii ar fi trebuit fi făcute cu mulți ani în urmă, astfel că autoritățile trebuie să recupereze timpul pierdut și în următorii ani ”să fie parcurse celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”.